Tunus'un ilk kadın başbakanı

Dünya Haberleri —

Necla Buden

Necla Buden

  • Tunus’ta parlamentoyu fesheden Cumhurbaşkanı Kays Said,  hükümeti kurmak için jeoloji profesörü Necla Buden’i görevlendirdi. Buden, ülkenin ilk kadın başbakanı oldu, ancak yetkileri sınırlı olacak.

 

Tunus’ta 25 Temmuz’da hükümeti fesheden ve parlamentoyu askıya alan Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede protesto edilmiş ve “otoriterleşme” eleştirisi ile karşı karşıya kalmıştı. İki hafta önce de ülkeyi kararnamelerle yönetmesinin önünü açan Said, hükümeti kurmak için jeoloji profesörü Necla Buden’i görevlendirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı yetkilerini genişlettiği için Buden'in başbakanlık yetkileri çok geniş olmayacak.

Siyaset arenasında pek tanınmayan 63 yaşındaki Buden, ülkenin ilk kadın başbakanı olacak. Cumhurbaşkanı Said yeni hükümetin öncelikli görevinin "birçok devlet kurumundan yayılan kaosa ve yolsuzluğa son vermek" olduğunu belirtti ve Buden’in yeni görevini “tarihi bir olay, Tunus için bir onur ve Tunuslu kadınlara saygı” olarak adlandırdı.

İki aydır siyasi kriz yaşanıyor

Tunus’ta 25 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentoyu feshetti, başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldı, Meclis’in tüm yetkilerini dondurdu ve İhvancı Nahda Hareketi lideri Gannuşi’nin parlamentoya girmesine izin vermedi. Ülkede bazı kesimler kararı “İslamcıların iktidarı ele geçirme girişimine karşı bir tutum” olarak gördü, bazı kesimler ise “darbe” olarak adlandırdı. Said, bu kararını Anayasa'nın 80. maddesine dayandırmıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.