Türk Büyükelçiliği önünde oturma eylemi başlatıldı

  • Türkiye’nin 116 gün önce ÖSO’ya teslim ettiği 9 Kürt mültecinin aileleri, Tahran’daki Türk Büyükelçiliği önünde oturma eylemi başlattı. HDP, konuyu Meclis'e taşıdı.

 

Doğu Kürdistan'ın Kirmanşan bölgesinden yasal yollarla Türkiye’ye gelen ve 22 Ağustos'ta İstanbul’da gözaltına alınarak Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) teslim edilen Mobin Veledbeygi, Mesud Hayderî, Bahman Shadruvan, Siyaveş Paksereşt, Afşar Rustemî, Bahmen Şadravan, Hidayet Ruxzadî, Said Ahmedî ve Fardin Dervişpur'un aileleri, Tahran’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde oturma eylemi başlattı. 

Büyükelçiliğin önüne giden aileler, tüm girişimlerine rağmen büyükelçilik yetkilileri ile görüştürülmedi. Bunun üzerine hazırladıkları dilekçeleri büyükelçilik polisine veren aileler, kapıda oturma eylemi başlattı. Ellerinde yakınlarının fotoğrafları ve “Mülteci, işçi olan masum aile üyelerimizin serbest bırakılmasını talep ediyoruz” pankartı taşıyan aileler, Türkiye’nin yakınlarını ÖSO’ya teslim ettiğini belirterek, Türkiye’nin bu durumda birincil sorumlu olduğunu söyledi. 

Kendilerine elçilik tarafından hiçbir bilgilendirme yapılmadığını belirten ailelerin sözcüsü Raşin Rustemî, girişimlerinin sonuç vermemesi durumunda Türkiye’ye giderek yetkililerle görüşeceklerini söyledi. Ailelerin tek talebinin yakınlarının serbest bırakılması olduğunu dile getiren Rustemî, “Birilerinin bize açıklama yapması gerekiyor. 116 gündür yakınlarımızdan haber alamıyoruz. Sorumluluğu olan devletlerin bu konuda adım atmasını istiyoruz. Yine Türkiye’deki insan hakları örgütleri ve milletvekillerinden destek istiyoruz” diye konuştu. 

Ailelerin oturma eylemi Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği önünde devam etti. 

HDP Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na konuyla ilgili soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, şu sorulara yanı istedi:

* Eğer hukuki bir tutuklama sebebi söz konusu ise neden Türkiye’deki cezaevlerine değil de ÖSO’nun kontrolündeki bir cezaevine gönderilmiştir.

*  Bu tür bir uygulamanın, söz konusu kişilerin Kürt olması ile bir ilgisi var mıdır? 

*  İran rejiminin baskılarından kurtulmaya çalışan Kürtler kasıtlı olarak mı bu tür bir uygulamaya tabi tutulmaktadır?

*  İran’ın baskı ve zulmünden kaçmak Türk kanunlarına göre suç mudur? 

 VAN/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.