Türk ordusu kaçmaya başladı

Gerilla

Gerilla

  • Türk ordusu, Zap’ın doğusundaki Saca köyü ve çevresinden; Zap’ın batısında ise Girê FM ve Girê Hakkarî dışındaki alanların tamamında çekilmek zorunda kaldı. 

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, 22 Eylül'deki söyleşisinde "Türk askerleri ya çekip gidecekler ya da ölecekler. Başka yolu yok" demişti

Türk ordusunun, 14 Nisan gecesi başlattığı Avaşîn, Zap ve Metîna merkezli kapsamlı saldırıyla kısa sürede Medya Savunma Alanları'nı tümünü işgal hedefi, gerilla direnişini aşamadı. Gerillanın ilk andan itibaren gösterdiği direniş ve eylemlerle yanıtı, Türk ordusunun planlarını bozdu. Türk ordusu, bu 8 ayda yaklaşık 9 bin 500 kez savaş uçakları ve helikopterleriyle saldırdı, her gün topçu saldırılarını sürdürdü. Bunlarla da yetinmeyerek savaş tünelleri ve mevzilerini 3 bin 152 kez uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve kimyasal silahlarla bombaladı. Gerilla ise tünel ve hareketli tim ağırlıklı ama tüm taktiklerin ustalıkla kullanıldığı 2 bin 852 eylem düzenledi; 3 binden fazla Türk askerini savaş dışı bıraktı. Girebildiği yerlerde de sürekli darbe alan Türk ordusu, son iki haftadır birçok alanda çekiliyor. Türk ordusu, 11 ve 12 Aralık günlerinde Girê Cûdî’nin Şehîd Kendal, Şehîd Şîlan, Şehîd Çekdar, Şehîd Baxtiyar, Şehîd Savuşka ve Şehîd Leşker tepelerinden gerillanın yoğun vuruşları altında darbe alarak geri çekildi. Girê Cûdî’yi işgal edip kalıcı yerleşmek isteyen ve bunun için helikopterlerle birçok malzeme getiren Türk ordusu, gerillanın eline geçmesin diye birçok malzemesini yaktı, uçurumlardan attı ve panik içinde kaçarken birçok eşyasını da ardında bıraktı. HPG'nin açıklamasına göre; mevcut durumda Zap’ın doğusundaki Saca köyü ve çevresinden; Zap’ın batısında ise Girê FM ve Girê Hakkarî dışındaki alanların tamamında çekildi. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan açıklamada, Türk ordusunun, Medya Savunma Alanları’nı işgal etmek amacıyla 14 Nisan 2022 günü havadan, 17 Nisan günü de karadan Zap, Avaşîn ve Metîna alanlarına dönük kapsamlı bir saldırı başlattığı hatırlatıldı. Gerillanın destansı bir direniş sergilediği; araziyi ve savaş tünellerini profesyonelce kullanan uzman tim savaş tarzını ve yaratıcı taktikleri uygulayıp bu kapsamlı işgal saldırısına karşı koyduğu anımsatılan açıklamada, "Türk ordusu, 8 ay boyunca havadan asker indirdiği yerlerde tutunup alandaki gerilla hakimiyetini tasfiye edebilmek için elindeki tüm savaş tekniğini havadan ve karadan kullandı, direniş alanlarını sayısız kez bombaladı, sistematik olarak binlerce kez kimyasal silah ve yasaklı bomba kullanarak sonuç almak istedi" denildi. Tüm bunlara rağmen ne işgal planlarını istediği gibi gerçekleştirebildiği, gerillanın ezici darbelerinden kurtarabildiği vurgulanan açıklamada, özellikle de en son 25 Kasım’da Girê Cûdî ve 26 Kasım’da Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki devrimci operasyonlarda Türk ordusunun aldığı darbelerin, AKP-MHP rejimini sarstığı kaydedildi. 

5 Aralık'tan sonra çekilme

Türk ordusunun, 5 Aralık günü Saca Direniş Alanı’nda 1 binbaşı ve bazı rütbelilerin öldürüldüğü eylemden sonra Zap’ın Kurêjahro Dağı'nın zirvesinden; Amediyê’nin Şêladizê nahiyesine bağlı Saca köyü ve çevresinden; Girê Şehîd Sîpan’dan ve binbaşının öldürüldü Dola Şehîd Kuncî ve yamaçlarından geri çekildiği bildirilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "Türk ordusu, Hulusi Akar’ın emriyle kendi asker cenazelerini yaktığı Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki tüm cephelerden de kaçtı. Türk ordusu 11 ve 12 Aralık günlerinde Girê Cûdî’nin Şehîd Kendal, Şehîd Şîlan, Şehîd Çekdar, Şehîd Baxtiyar, Şehîd Savuşka ve Şehîd Leşker tepelerinden gerillanın yoğun vuruşları altında darbe alarak geri çekildi. Girê Cûdî’yi işgal edip kalıcı yerleşmek isteyen ve bunun için helikopterlerle birçok malzeme getiren Türk ordusu, gerillanın eline geçmesin diye birçok malzemesini yaktı, uçurumlardan attı ve panik içinde kaçarken birçok eşyasını da ardında bıraktı. Mevcut durumda Türk ordusu Zap’ın doğusundaki Saca köyü ve çevresinden, Zap’ın batısında ise Girê FM ve Girê Hakkarî dışındaki alanlardan çekildi.

Tutunamayacağını gördü

Kuşkusuz Türk ordusu, tercih ettiği için değil, gerillanın ezici darbelerinden kaçmak için çekilmek zorunda kaldı. Daha önce Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanımız, bir konuşmasında bu işgalciler için 'ya çekip gidecekler ya da ölecekler' demişti. Bu işgalcilerin bir kısmı sürekli eylemsellik ve devrimci operasyonlarla öldürüldü, diğerleri de yaşamlarını kurtarmak için kaçmak zorunda kaldı. AKP-MHP faşist rejimi Tayip Erdoğan ve Hulusi Akar sorumluluğunda, 8 ay boyunca 2 bin 700’ün üzerinde kayıp verdi, sayısız savaş suçu işledi, ancak yine de istediğini elde edemedi. Zap’ın batısında ve doğusunda açığa çıkan bu tarihi sonuç; Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın yenilmezliğinin ve Türk ordusunun başarısızlığının göstergesidir.”

8 aydaki tablo

BİM'in 15 Aralık'taki açıkladığı 14 Nisan-14 Aralık tarihleri arasındaki 8 aylık savaş bilançosu da Türk ordusunun nasıl bir çıkmazda bulunduğunu gösteriyordu. Pusu, sızma, baskın, sabotaj, suikast, ağır silah, çatışma-darbeleme, koordineli gerilla, hava savunma kuvvetleri ve devrimci operasyon tarzındaki taktiklerle toplamda 2 bin 852 eylem gerçekleştirildi. 12’si kontra, 20’si rütbeli asker olmak üzere toplam 2 bin 744 işgalci öldürüldü, 385'i yaralandı. 

Türk ordusu, Medya Savunma Alanları'nı 3 bin 897 kez savaş uçaklarıyla, 5 bin 433 kez saldırı helikopteriyle bombaladı. Savaş tünelleri ve mevzileri 3 bin 152 kez uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar (fosfor bombası, termobarik bomba, taktik nükleer bomba) ve kimyasal silahlarla bombalandı. 

Gerilla, bu sürede 8 Skorsky tipi helikopter, 3 saldırı helikopteri, 2 tank, 17 zırhlı - askeri araç, 72 mobese kamera sistemi, 53 dron, 137 mevzi, 42 askeri çadırın bulunduğu onlarca araç ve malzemeyi imha etti. Aynı sürede 48 Skorsky tipi helikopter, 32 saldırı helikopteri, 19 mevzi, 12 dronun yanı sıra onlarca askeri araç ve malzemeyi de darbeledi. Gerilla, yüzlerce silah, mühimmat ve malzemeye de el koydu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.