Türk ordusunu 120 gün ilerletmediler

  • Türk ordusunun 7 Haziran’dan beri denenmedik yöntem bırakmadığı halde ilerlemesine müsaade etmeyen Werxelê’deki kahramanlardan 5’i yoğun kimyasal silahlarların kullanılması sonucu 5 Ekim’de şehit düştü.

Werxelê’nin savaş tünellerindeki bir grup gerilla, dört aydan fazladır her saldırıyı, yeni taktiklerle boşa çıkararak, büyük bir direnişe imza atıyor. Her gün üzerlerine yüzlerce asker gönderilen, kimyasal gazlar kullanılan, tonluk bombalar yağdırılan, tuzaklı patlayıcılar sarkıtılan güç, sadece bir grup gerilla. O bir grup gerilla, tüm bunlara rağmen direnmekle yetinmiyor, yanıt da veriyor. İşte o gerillalardan 5’i, 5 Ekim günü kullanılan yoğun kimyasal silahlar sonucu şehadate ulaştı. HPG, bu yasaklı silahları temin dış güçler ve bu suça karşı çıkmayanların da Türk devleti kadar suçlu olduğunu belirtti.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) Werxelê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine yönelik 5 Ekim’de kimyasal gazlar kullanması sonucunda Cumali Çorum, Çavrê Kamuran, Dilvîn Dalaho, Amara Cûdî ve Mahir Kop’un şehit düştüğünü 9 Ekim’de duyurmuştu. BİM tarafından dün yapılan açıklamada, hem Türk saldırılarıyla ilgili değerlendirme yapıldı hem de gerillalar hakkında bilgi verildi.

İşgal saldırılarının devam ettiği Medya Savunma Alanları’nda özellikle 7 Haziran’dan itibaren Avaşîn bölgesinin Girê Sor ve Werxelê alanlarında kıran kırana bir mücadele ve fedaiyane direniş iradesi sergilendiği belirtilen açıklamada, ”Bu alanlardaki güçlerimiz Girê Sor ve Werxelê’yi büyük bir direniş alanına çevirerek işgalcilere karşı tüm gerilla taktiklerini ustalıklı bir şekilde devreye koyarak işgale geçit vermedi” denildi.

Geçilmez kale oldular

Aynı zamanda işgalcilere ağır darbeler vurulduğu; işgalcilerin birçok malzeme ve patlayıcılarına el konulduğu kaydedilen açıklamada, şunlar ifade edildi: ”Werxelê Direniş Alanı’nda işgalcilerin önünde geçilmez bir kale oldular. Hareketli gerilla timlerine, savaş mevzilerine ve tünellerine dayalı gerilla taktikleri karşısında tümden çaresiz kalan işgalciler elindeki tüm tekniği kullandı. Savaş uçakları ve saldırı helikopterleri ile dört ay boyunca amansız saldırılar gerçekleştirdi. Bunlarla sonuç alamayınca helikopterler ile tonlarca TNT ve çeşitli patlayıcıları yere indirip bu mevzilerde patlattı. İlerlemek isteyen işgalciler gerillalar tarafından yüzlerce kez vurulup durdurularak boşa çıkarıldı.

Kimyasal silahlara başvurdu

Bu yöntemlerle sayısız kez saldırmalarına rağmen sonuç alamayan işgalciler, insanlık tarihinin en çirkef yöntemlerinden olan kimyasal silahlara başvurdu. TC devleti, uluslararası yasaları tanımayarak açıkça suç işledi. Bu suçları gerilla tarafından görüntülenip belgelenerek kamuoyu ile paylaşıldı. Gerillalar, kimyasal gazlarla yapılan bu saldırıları da boşa çıkarıp direnişi daha da yükseltti.

Yeni tip kimyasal

TC ordusu özellikle son bir ayda çok yoğun şekilde yeni bir tip kimyasal bombardımanla saldırdı. Patladığında büyük bir alanda çok büyük tahribatlara yol açan ve canlıları tümden imha eden bu kimyasal silah bombardımanları sonucunda; Werxelê’de 5 fedai yoldaşımız şehadete ulaştı. Bu insanlık dışı katliamın suçlusu başta TC devleti ve ona bu yasaklı silahları temin eden dış güçler olduğu gibi, bu suça karşı çıkmayan ve salt çıkarları için görmezden gelen tüm güçler de bu suçun ortağıdır.  BEHDİNAN

 

Mecitözü’nden Werxelê’ye

Cumali Çorum (Zeynel Erocağı), Çorum’un Mecitözü ilçesine bağlı Kayı köyünde dünyaya geldi. İlkokulu köyde tamamladıktan sonra İzmir’de lise öğrenimine devam etti.

Lisede kendi özünü koruyabileceği, ailesinin yüzlerce yıldır sürdürdüğü kadim Alevi kültürüne bağlı kalabileceği ortamlarda bulunmak, ilk savunma refleksi oldu ve bu vesileyle devrimciliğe ilk adımını attı.

Sivas Katliamı’ndan sonra devrimci faaliyetlere başladı. 1995’te PKK’yi tanıma fırsatı buldu. Apocu ideolojiden etkilenip daha fazla araştırdı ve 1997’de aktif bir şekilde Özgür Halk çalışmalarına katıldı. Uluslararası Komplo sürecinde gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı dört ay cezaevinde kaldı. Öfkesi ve bilinci daha da bilenerek dışarı çıktı.

Kendi isteği ve ısrarıyla Temmuz 2002’de Kürdistan dağlarına ulaşıp gerilla saflarına katıldı.

Fedai olma kararı

Kısa süre sonra sosyalist devrimci duygularını gerillanın savaş ruhuyla bütünleştirerek bir fedai olma kararına ulaştı. Bu temelde 2003’te HPG’nin Hêzên Taybet örgütlenmesine katıldı.

Gabar ve Mardin

Kandil, Behdinan ve Xinêre alanlarında pratik yürüttükten sonra Bakurê Kurdistan sahasına geçti. 2006’dan 2011’e kadar önce zorluklarıyla bilinen Gabar bölgesinde, sonra da Mardin Eyaleti’nde faaliyet yürüttü.

Akademi komutanı

Bir çatışmada yaralanınca Medya Savunma Alanları’na tedavi için geçti. Tedaviden sonra askeri akademilerde bir komutan olarak görev aldı. Hêzên Taybet bünyesinde birçok branşın oluşturulmasına, geliştirilmesine önayak oldu, gerilla mücadelesinin nitelik olarak büyük bir sıçrama yaşamasına vesile oldu.

Üç yıldır Avaşîn

Öncü militanlık özellikleri ve yaratıcı komuta tarzıyla büyük başarılar yaratmak için 2018’de Avaşin’e geçti. Avaşîn’de Eyalet Komutanlığı Üyesi düzeyinde sorumluluk üstlenerek, onlarca başarılı eylemin örgütleyicisi oldu.

Direnişiyle Kürdistan Özgürlük Devrimi’nde yeni bir sayfanın adı olan Werxelê Direniş Alanı’nda da savaş tünellerinde bulunan yoldaşlarını yalnız bırakmadı. Apocu fedai komutanlığın her koşul altında nasıl zaferler yaratabileceğinin somut kanıtı oldu.

 

Savaş cephelerinden ayrılmadı

Çavrê Kamuran (Süheyla Kırmızıtaş), Gever’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Savaşın en yoğun yaşandığı 2008’de gerilla saflarına katıldı. Başta ideolojik eğitimler olmak üzere birçok alanda kendisini eğitti, yetkin bir özgürlük gerillası haline geldi. Edindiği özgür kadın sıfatının gerekliliğini yaşamının her anında yaşamsallaştırmak için fedakârca bir katılımın sahibi oldu, kendisini emekle yoğurarak büyüttü.

Türk saldırılarına cevap olabilmek için nerede olursa olsun aktif bir savaşın içerisinde oldu. Bu temelde Zagroslar’dan Heftanîn’e, Botan’dan Rojava’ya kadar birçok savaş cephesinde yer aldı ve büyük zaferlerin yaratılmasına emek harcadı. Bu yoğun savaş sürecinde birkaç defa yaralanmasına rağmen büyük bir tutkuyla bağlı olduğu askeri alan çalışmalarında kalmayı tercih etti.

2017’den itibaren bulunduğu Avaşîn alanında bulunduğu süre içerisinde birçok düzeyde görev ve sorumluluk üstlendi. yoldaşımız İstikrarlı ve sürekli gelişmeyi esas alan tarzıyla öncü bir YJA Star komutanı olmayı başardı. Düşmanın Werxelê’de tüm insanlık dışı saldırılarına ve teslimiyet çağrılarına sadece elindeki silahla karşılık verdi. Mücadele azim ve kararlılığından bir an bile taviz vermeyerek şehadete ulaştı.

 

Werxelê’nin bütün eylemlerinde

Amara Cûdî (Rojîn Ramazan), Dêrik’te dünyaya geldi ve yurtsever değerlere güçlü bağlarla bağlı olan bir ailede büyüdü. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni erken yaşlarda tanıma şansına sahip oldu; 2013’te gerilla saflarına katıldı.

Sürekli kendisini geliştirmeyi esas aldı. Genç bir kadın olarak özgürlük mücadelesini kesintisiz sürdürerek sürecin ruhuna denk bir komutan oldu. Türk ordusunun bütün teknik imkanlarını kullanarak 23 Nisan gecesi geliştirdiği kapsamlı saldırılar karşısında ilk günden itibaren bir komutan olarak ön cephede yerini aldı ve tarihi Werxelê Direnişi’nin öncülerinden oldu.

Werxelê’de en zor koşullar ve kısıtlı imkanlarla işgalcilere büyük darbelerin vurulduğu bütün eylemlerde yerini aldı, Werxelê Direnişi’nin sembollerinden biri oldu. Türk devletinin kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği alçakça saldırılar sonucunda şehadete ulaştı.

 

Tebessümünü eksik etmedi

Dilvîn Dalaho (Rêzan Deraferîn), Rojhilatê Kurdistan’da yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Gerillanın yürüttüğü çalışmalardan etkilenerek PKK’ye sempati duymaya başladı;2012’de gerilla saflarına katıldı.

Askeri sanat ve taktiğe büyük önem verdi, yetkin bir kadın gerilla olabilmek için yoğun bir emek harcadı. Uzun süre değişik çalışma alanlarında kaldıktan sonra Avaşîn’e geçti ve fedailik çizgisinde savaştı.

En son bulunduğu Werxelê’de düşmanın en ağır saldırılarına rağmen yüzündeki tebessümü eksik etmemiş, düşmana sıktığı her merminin tarihe direniş adına atılan bir çentik olduğunun bilincinde olarak şehadete yürüdü.

 

Avaşîn’e tutkuluydu

Mahir Kop (Çetin Çelik), Muş’ta dünyaya geldi. 2015 saldırıları sürecinde gerilla saflarına katıldı.

Kısa sürede yetkinleşti, pratik yürüttüğü Avaşîn alanında bütün yoldaşları arasında emekçi ve mütevazi kişiliğiyle tanındı. Büyük bir tutkuyla bağlı olduğu Avaşîn’de işgalcilere karşı gerçekleştirilen birçok eylemde yerini aldı.

Werxelê Direnişi sırasında ilk günden itibaren büyük bir cesaretle savaştı, Direniş Alanı’nın her mevzisinde işgalcilere darbe vurarak geçit vermedi. Werxelê Destanı’nın bir parçası oldu. İşgalci TC devletinin kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırılar sonucu şehadete erişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.