Türk üslerinden çember

  • Türk devleti ile Güney Kürdistan arasında bulunan Habur Sınır Kapısı’ndan başlayan Türk üsleri, sınır hattına paralel olarak Soran bölgesine kadar uzanıyor.

 Soran bölgesinden de kuzeye doğru Türkiye-İran-Irak resmi sınırındaki Xinêrê, Xakurkê ve Kelaşîn bölgelerini hedef almak için Sidêka’ya ulaşıyor. KDP denetimindeki Soran bölgesinin güney ucunda Sidêka’nın yanı sıra Diyana ve Çoman kenti ile çevresinde askeri güç bulunduruyor. Bu güç ile Kandil’e baskı yapmayı hedefliyor. 

Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yapıldıktan sonra doğuya doğru sırasıyla Batûfa, Bamernê, Amediyê, Dêralûk ve Şêladizê’de Türk üsleri var. Detaylandıralım;

* Batûufa, Bamernê ve Amediyê kamplarının hedefi, hemen kuzeyindeki Heftanîn ve Metîna bölgelerini kontrol altında tutmak ve olası saldırıda kullanmak. Bamernê’nin karşısında bulunan Kanîmasî sınır kampıyla da Heftanîn bölgesi kıskaca alınmak isteniyor. 

* Heftenîn ve Metîna’nın hemen doğusunda yer alan Amediyê, Dêrelûk ve Şêladizê kamplarıyla da Zap ve Zagros alanlarının kontrol altına alınması hedefleniyor. 

* Zap ile Zagros arasında kalan bağlantı bölgesi olan Çemço’yu kontrol altına almayı hedefleyen üs var. 

* Bu bölgelerin hemen karşısında inşa edilen sınır karakollarıyla da Heftanîn-Metîna-Zap-Zagros silsilesi kuzeyden ve güneyden bastırılmak isteniyor. 

* Dêralûk üssüyle Zap ve daha güneyde kalan Garê bağlantısı kesilmeye çalışılıyor. 

* Metina sınır hattı boyunca Deştan (Üzümlü), Karataş, Tepê Sor, Mehmetçik Tepesi, Kanîmasî ve buna bağlı üç tepe; Aşûtê (Çığlı), Zavite, Köprülü, Serbesta, Aroşe ile Elemine (Andaç) gibi karakollar ve bağlı tepeler bulunuyor. 

* Zap hattı boyunca ise 49. Sınır, Çelê alayı, Girê, Şikêr, Sivritepe, Serê Sêvê (Işıklar), Êriş (Çayırlı) topçu taburu, Bilican, Xantepe, Ertuş karakolu ile Kale, Koordine, Elîşêr gibi çok sayıda tepe bulunuyor. 

* Dêralûk’tan Güney Kürdistan toprakları içerisinde güneydoğuya doğru gidildiğinde ise sırasıyla Barzan, Mêrgesor ve Soran bölgelerindeki üslere varılıyor. 

* Soran bölgesinden kuzeye doğru gidildiğinde Deşta Hêl üzerinden Sidêka’ya varılır. Buradaki kampların hedefinde Xinêrê, Xakurkê ve Kelaşîn bölgeleri var. Xinêrê - Xakurkê - Kelaşin hattı, artık Türkiye, İran ve Irak resmi sınırlarının kesiştiği bölgedir. 

* Soran bölgesinden güneye doğru inildiğinde ise İran sınırına yakın yol boyunca sırasıyla Diyana, Çoman, Ranya, Sengeser ve Qeladizê bölgelerine varılır. Sengeser, Ranya ve Qeladizê bölgelerinden de asil hedef Kandil’dir.

*  Xinêrê ve Xakûrkê bölgelerinin kuzeyindeki Cilo bölgesinde (Hakkari) Oremar ve Şitazin karakolları; Avaşîn sınırında Bêsosin, Herkî tarafında Girê Nereze, Bezele (Aktütün) ve Rûbarok karakolları; Xakûrkê’de ise Xapiskê, Haruna, Konserve tepesi gibi karakol ve üslerle bu bölgeler de menzilde tutuluyor.

* Bütün bunlara son bir yıldır kurulan, üs, tepe ve noktalar da eklendi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.