Türk yargısı yine şaşırtmadı

.

.

  • Fail, devlet güçleri, kurban da Kürt olunca Türk yargısının verdiği kararlar değişmiyor. Devletin tüm birimleri ortaklaşarak, ya faili beraat ettirir ya da ödül gibi ‘ceza’yla yetinir.
  • İdil Asliye Ceza Mahkemesi'nde önceki gün aynı gösteri yapıldı. Zırhlı aracıyla çarptığı 7 yaşındaki Miraç Miroğlu’nu katleden Türk polisi, Türk yargısı tarafından beraat ettirildi.

Zırhlı araçla çarptığı Miraç Miroğlu’nu katleden polis Metin Kiraz hakkında, ilk raporunda aracın hız tespitini yapmayan, itiraz üzerine hazırlanan ikincisinde ise bunun teknik olarak mümkün olmadığını ileri süren ATK raporu doğrultusunda beraat kararı verildi. Ailenin avukatlarına göre, olay görüntülerinin uzman bilirkişilerce incelenmesi halinde hız tespiti kolaylıkla yapılabilir.

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi'nde, 3 Eylül 2021'de bisiklet süren 7 yaşındaki Miraç Miroğlu'na zırhlı araçla çarpan polis hakkında “takdirle öldürme” suçundan açılan davanın 7. duruşması, İdil Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Miroğlu’num babası, Şirnex Barosu, Amed Barosu Çocuk Hakları komisyonu katılırken, sanık polis ve avukatı ise SEGBİS ile bağlandı.

Miroğlu’nun babası, sanık polisin cezalandırılmasını talep etti. Savunmalar ardından dosyaya ATK raporu eklendi. Savcı, mütalaasında, ATK raporunda herhangi bir hız tespiti yapılmaksızın, aracın yavaş gittiği ve Miraç Miroğlu’nun kusurlu olduğu, polis Metin Kiraz’ın ise kusursuz olduğuna yer verildi. Raporun dosyaya eklenmesi ardından duruşma savunmalarla sürdü. Katil polis de rapora dayanarak beraatını talep etti. Şirnex Barosu avukatları, mütalaaya katılmadıklarımı belirterek, silahların eşitliği ilkesine aykırı davranıldığını kaydetti. Mahkeme heyeti, avukatların taleplerini reddederek sanık polis hakkında beraat kararı verdi.

Avukatlar itiraz edecek

İlk raporunda hız tespiti yapmayan ATK’nin ikinci raporunda bunun teknik olarak mümkün olamadığını öne sürmesine karşı çıkan avukatlara göre, dosyadaki mevcut görüntü kayıtları olay anını net bir şekilde gösterir nitelikte. Bu görüntülerin alanında uzman teknik bilirkişi tarafından incelenmesi halinde hız tespitinin rahatlıkla yapılabileceği görüşünde olan avukatlar, mahkemenin beraat kararına itirazda bulunacak. 

Ben çarpsam en az 20 yıl

Kararı, MA’ya değerlendiren Miroğlu’nun babası Salih Miroğlu, sanık polisin ceza alması için mücadele edeceklerini vurguladı. Baba, karar duruşmasına işaret ederek, "Sanık polisin avukatı, ‘Miraç’ın anayola çıkması sonucunda araç çarptı’ dedi ama Miraç’a, evin önündeki sokakta araç çarptığını herkes biliyor. Olayın görüntüsü var ve bütün mahalle de şahittir. Sonuna kadar itiraz edeceğiz. Bizim gözümüz tazminatta değildir, failin en ağır şekilde cezalandırılmasındadır” diye konuştu. “Adalet olsaydı bu karar çıkmazdı" diyen baba Miroğlu, şunları söyledi: "Ben bir trafik kazası yapsam, bir çocuğa çarpsam ve ailesi davacı olsa 20 yıldan fazla hapis cezası alırım. Bu kabul edilir bir şey değildir. Ben bir polise veya herhangi bir yurttaş bir polise çarpsaydı müebbet hapis cezası alırdı." ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.