Türkiye, ‘çocuk asker kullanan ülkeler’ listesinde

Dünya Haberleri —

Sultan Murat Tümeni

Sultan Murat Tümeni

  • 2021 İnsan Ticareti (TIP) raporunu açıklayan ABD, Türk devletini 'çocuk asker kullanan ülkeler' listesine ekledi. Raporda, Türk devleti tarafından kurulan Sultan Murat Tümeni’ne “çocuk askerlerle somut destek” sağlandığı ifade edildi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı 2021 İnsan Ticareti (TIP) raporunu açıkladı. Raporda Türk devletinin Suriye'de uzun süredir doğrudan yönettiği ve beslediği çete gruplarına  “çocuk asker” yetiştirdiği belirtildi. Bu çete gruplarından Türk devleti tarafından 2013 yılında kurulan, özellikle Efrîn işgal sürecinde işlediği katliam ve işkencelerle gündeme gelen Sultan Murat Tümeni’ne işaret edildi. Raporda insan hakları örgütlerinden gelen kanıtlara göre Ankara yönetiminin “Suriye'de çoçukları silah altına alan muhalefet grubuna” doğrudan destek verildiği kaydedildi ve şu ifadeler kullanıldı:  “İnsan hakları grupları ve uluslararası kuruluşlar, hükümetin Suriye'de çocuk askerler toplayan Türkiye destekli silahlı muhalefet grubuna operasyonel, ekipman ve mali destek verdiğini bildirdi.’’

Her alanda insan ticareti

Raporda insan kaçakçılığına ilişkin yer alan diğer hususlar ise şunlar oldu:

  • * Türkiye, insan ticaretiyle mücadelede asgari standartları tam olarak yerine getirmedi.
  • * Türk hükümeti, insan kaçakçılarına cezasızlık politikası uyguladı. Mahkemeler, insan ticareti suçundan yargılanan sanıkların çoğunu beraat etti.
  • *Hükümet, insan ticaretine suç ortaklığı yapan hükümet çalışanları hakkında herhangi bir soruşturma ve mahkumiyet bildirmedi.
  • * İnsan hakları grupları, ticari cinsel sömürünün, gerek yetkililerden gerekse yerel halktan ayrımcılık ve düşmanlık gören LGBTİ toplumunda bir sorun oluşturmaya devam ettiğini bildirmektedir.
  • * STK'lar, mülteci kampından sorumlu olan kişilerin sahte iş teklifleriyle kızları seks ticaretine sürükleyerek, suç şebekeleriyle işbirliği yaptığını, Suriyeli erkek çocuklarının ise mülteci kamplarında cinsel şiddete karşı savunmasız bırakıldığını bildirmektedir.
  • *Suriyeli kızlar, ev içi köleliğe ve fuhuşa karşı savunmasız bırakılmaktadır. Bu kızlar yoksul ve kırsal bölgelerde ise resmi olmayan dini törenlerle yetişkin bireylerle evlendirilmektedir.
  • *Çocuklar da dahil olmak üzere Suriyeli ve diğer mülteciler, sokakta dilencilik yapmaya ve birçok iş alanında zorla çalıştırmaya karşı savunmasız bırakılmaktadır.

Yaptırım uygulanacak mı?

Türkiye, NATO’nun 'çocuk asker kullanan ülkeler' listesine eklenen ilk ülkesi oldu. TIP raporuna göre 'çocuk asker kullanan ülkeler' listesinde yer alanlar  güvenlik yardımı ve askeri teçhizatın ticari ruhsatlandırılması konularında kısıtlamalara tabi tutuluyor. Türk devletinin bu kısıtlamalara tabi tutulup tutulmayacağı ise henüz net değil.

SETA da itiraf etmişti

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişki içinde olan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) internet sitesinde araştırma görevlisi Ömer Özkızılcık tarafından kaleme alınan “Suriye Milli Ordusu” başlıklı raporda da Türkiye’nin desteklediği çete gruplarının çocuk asker kullandığına dair itiraflar yer almıştı. Rapor hızlıca SETA’nın internet sitesinden kaldırılmış, Özkızılcık attığı twitleri hemen silmişti.

TIP: Desteği kesin!

ABD Dışişleri Bakanlığı 2021 İnsan Ticareti (TIP) raporunda listelenen 9 maddelik tavsiyede; Suriye’deki çocuk askerleri savaştıran gruplara yönelik desteğin kesilmesi, insan tacirlerinin mahkum edilmesi, mülteciler konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışılması gibi öneriler yer aldı.

QSD 86 çocuğu geri gönderdi

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda ayrıca Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) 2020 yılı içerisinde orduda yer almak isteyen 86 çocuğu geri gönderdiği belirtilerek, bu tutum “olumlu bir adım” olarak değerlendirildi. 2019 yılında çocuk askerler konusunda BM ile QSD arasında bir anlaşma yapılmış, anlaşma Cenevre’de QSD komutanı Mazlum Ebdi tarafından imzalanmıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.