Türkiye'den baskı inkarı, 'taraf' suçlaması

Dünya Haberleri —

Mary Lawlor/foto: AFP

Mary Lawlor/foto: AFP

  • Türkiye, 22 insan hakları savunucusuna yönelik baskılara karşı mektup yazan BM İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor’u "taraf tutmakla" suçladı. 

 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor, insan hakları savunucularına yönelik baskılara ilişkin 20 Mayıs'ta Türkiye hükümetine mektup gönderdi. Lawlor, daha sonra 9 Haziran'da BM dört özel raportörünün de destek verdiği bir açıklama yaparak, Terörle Mücadele Yasası’nın insan hakları savunucularını susturmak ve çalışmalarını engellemek için yoğun bir şekilde kullanıldığına dair endişelerini dile getirdi. Lawlor, Türkiye’nin uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğini belirterek, "insan haklarına saygılı davranın" çağrısı yaptı.

 Hak ihlalleri reddedildi 

Mektubuna 19 Temmuz'da yanıt veren Türk hükümeti, Lawlor’u "objektif olmamak ve taraf tutmakla" suçladı. Türkiye, Lawlor’un yanıt beklemeden açıklama yapması ve “insan hakları savunucularına karşı yasaları yanlış biçimde kullanmayı bırak” ifadelerini kullanmasıyla "BM Özel raportörlerin çalışma prensiplerine dair kodlara aykırı" davrandığını iddia etti.

Lawlor’un Türkiye’ye gönderdiği mektupta adı geçen isimler şöyle:

 Şebnem Korur Fincancı, Eren Keskin, Osman Kavala, Erol Önderoğlu, Selçuk Kozağaçlı, Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, Özgür Yılmaz, Behiç Aşçı, Şükriye Erden, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten, Barkın Timtik, Oya Aslan, Günay Dağ, Mehmet Tuncel, Abuzer Yavas, Vetha Aydin, Fevzi Kayacan, Turan Canpolat, Feti Ün, Talip Nayir.

MA/CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.