• Danimarka, hakkında tutuklama kararı bulunan ve 18 yıl hapis cezasına çarptırılan eski HDP yöneticisi Erkan Çelikcan’ı Türkiye’ye iade edecek. Çelikcan, dosyanın yeniden değerlendirilmesini ve sınır dışı işleminin durdurulmasını talep ediyor.

 

Türkiye’de hakkında devam eden ceza davaları ve yakalama kararı bulunan siyasi aktivist Erkan Çelikcan hakkında Danimarka makamları tarafından sınır dışı kararı verildi. Yaklaşık iki buçuk yıldır ailesiyle birlikte Danimarka’da uluslararası koruma başvurusunun sonucunu bekleyen Çelikcan’ın başvurusu Danimarka Mülteciler Temyiz Kurulu tarafından reddedildi ve Türkiye’ye gönderilmesine yönelik süreç başlatıldı.

Uzun yıllar Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) içerisinde siyasi faaliyet yürüten Çelikcan, daha önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağcılar ilçe yönetimi ile İstanbul il yönetiminde görev aldı. Gazetemize konuşan Çelikcan, hakkında Türkiye’de siyasi faaliyetleri nedeniyle çeşitli dönemlerde soruşturmalar ve davalar açıldığını belirtti. Geçmiş yıllarda gözaltı süreçleri yaşadığını aktaran Çelikcan, eşi ve küçük kızıyla birlikte güvenlik endişeleri nedeniyle Danimarka’da iltica başvurusunda bulunduğunu kaydetti.

Tutuklama kararı var

Çelikcan hakkında Türkiye’de farklı suçlamalar kapsamında devam eden yargı süreçleri bulunuyor. Dosyalar arasında siyasi faaliyetleriyle bağlantılı olarak açılan “örgüt üyeliği” suçlamasına ilişkin dava, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu” kapsamında açılan iki ayrı dava ile  “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yürütülen dava yer alıyor. Çelikcan hakkında toplamda 18 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Çelikcan bu davalar kapsamında hakkında aktif yakalama kararı bulunduğunu belirterek, Türkiye’ye gönderilmesi halinde tutuklanabileceğine dikkat çekti.

‘Kötü muamele riski yok’

Danimarka Mülteciler Temyiz Kurulu, 1 Temmuz’da verdiği kararla Çelikcan’ın uluslararası koruma başvurusunu reddetti. Çelikcan, "Danimarka makamları, Türkiye'ye gönderilmem halinde uluslararası koruma gerektirecek nitelikte bir zulüm veya kötü muamele riski altında olduğum kanaatine varmadı ve bu gerekçeyle iltica başvurumu reddetti" dedi.

Çelikcan, "Ayrıca Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla hakkımda devam eden davanın, Danimarka makamları tarafından Danimarka hukukunda da karşılığı bulunan ve orantısız görülmeyen bir ceza soruşturması olarak değerlendirildiği tarafıma bildirildi" ifadelerini kullandı.

Danimarka makamlarından dosyanın yeniden değerlendirilmesini ve sınır dışı işleminin durdurulmasını talep eden Çelikcan, ayrıca ulusal ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına süreci takip etme çağrısında bulunuyor.

HABER MERKEZİ