Türkler mi sorguluyor?

  • KDP güçleri, 10 Haziran’da Rojava temsilcilerini gözaltında aldı. PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl,  Nasır Hariri gibi birinin Hewlêr’de karşılandığını ama Rojava temsilcilerinin gözaltına alındığını, üstelik akıbetlerini bilmediklerini belirterek, ”Hatta aldığım bilgilere göre (Yüzde 100 emin değilim) Türk istihbarat yetkileri gelmiş ve arkadaşlarımızı sorguluyor.

 

KDP güçleri, 10 Haziran’da misafirlerini karşılamak için Hewlêr Havaalanı’na giden Demokratik Birlik Partisi (PYD) Hewlêr Temsilcisi Mistefa Osman Xelîl, Özerk Yönetim temsilcisi Cîhad Hesen ve PYD üyesi Mistefa Ezîz Mistê’yi gözaltına aldı. KDP, Xelîl, Hesen ve Mistê’nin gözaltına alınmasının üzerinden 20 gün geçmesine rağmen PYD ve Özerk Yönetim’e herhangi bir bilgi vermiyor. PYD Yönetimi, gözaltına alındıkları gün yaptığı açıklamada şunları belirtmişti: “Gözaltına alınmalar Kürtler arasındaki diyalogların oluşacağı bir zamanda yapılmıştır. Bu da diyalog çabalarının sonuçlanmasına engel olmuştur ve bundan KDP sorumludur. Aynı zamanda bu tutum düşmana hizmet etmektedir. Şimdiye kadar gözaltı ile ilgili bize herhangi bir bilgi verilmiş değil.”

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Başûrê Kurdistan temsilciliği de 22 Haziran’da açıklama yaparak, gözaltına alınan Özerk Yönetim ve PYD temsilcilerinin akıbetinin açıklanmasını istedi.

AKP elemanının yazdığı

Bu arada KDP’nin Hewlêr’de gözaltı yaptığı gün, AKP’nin beslediği medya elemanlarından Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, şu paylaşımda bulundu: ”Mustafa Osman Halil... Kendileri PKK’nın üst düzey sorumlusuymuş. Erbil havalimanında paketlenmiş ve getiriliyormuş. Üzgünüm Millet İttifakı için.  Irak’taki adamınızı kaybettiniz. GP de üzülüyordur şimdi. Suriye’de  “Kürt” devleti(PKK devleti)  kurulması istiyorlar ya o yüzden.” 

Kürdistanilik nerede kaldı?

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl, ANF’den Mustafa Çoban’a yaptığı açıklamada, Nasır Hariri gibi birisinin Hewlêr’de bir kahraman, bir başkan olarak karşılandığını hatırlattı. Xelîl, şunları söyledi: ”Özerk Yönetim ve PYD temsilcileri Hewlêr’de gözaltına alındı. Niçin alındılar? Kürtler ve orada halkının temsiliyetini yapıyorlar. Hiçbir kötülük, hiçbir hırsızlık yapmamış, hiçbir suç işlememiş. Senin iç işlerine de karışmamışlar. Sadece partilerinin ve yönetimlerinin temsiliyetini yapıyorlar. Misafirlerini karşılamak için havaalanına gidiyorlar. Sabahın saat 03.00’te. Onları aldın ve şimdiye kadar da durumlarının ne olduğunu bilmiyoruz. Kürtlerin siyasi ve diplomatik temsiliyetini yapanları alıyorsun. Dağlardakilerinin de etrafını kuşatıyorsun. Ancak Türklere ‘Gel Kuzey-Doğu Suriyeyi işgal et’ ve ‘Kürt hareketine karşı savaşacağım’ diyenleri karşılıyorsun. Efrîn’de demografik değişim yapanları, ağaçlarını kesenleri, halkını göç ettirenleri, bölgenin dilini-kültürünü değiştirenleri, bölgemizin kimliğini değiştirenleri karşılıyorsun. Bu nasıl oluyor? Artık yurtseverlik, ulusalcılık, birlik, Kürdistani olmak nerede kaldı?” diye sordu.

Rojava’nın temsilcileri bugün gözaltında ve durumlarının ne olduğunu bilmiyoruz. Hatta aldığım bilgilere göre (Yüzde 100 emin değilim) Türk istihbarat yetkileri gelmiş ve arkadaşlarımızı sorguluyor. Bu tehlikeli bir durumdur. O arkadaşların şimdi nerede olduğunu bilmiyoruz. Hangi sorgudalar, neler soruluyor bilmiyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.