Tutsağa kendi kitabı verilmedi

Resul Kocatürk

Resul Kocatürk

  • Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Resul Kocatürk'ün kaleme aldığı “Tımarhanede 22 Gün-Çarmıhtaki Hasta Mahpuslar” kitabı, "sakıncalı" bulunarak kendisine verilmedi.

Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 28 yıllık tutsak Resul Kocatürk'ün kaleme aldığı kitap kendisine verilmedi.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde yer alan Resul Kocatürk, gazeteci Hüseyin Aykol’a gönderdiği mektupta, yaşadıklarını anlattı. Kocatürk, mektubunda şunları belirtti: "İstanbul-Bakırköy ‘hastane’ hapishanesinde tutulduğum 22 gün boyunca karşı karşıya kaldığım uygulamaları ve tanıklıklarımı yazmış olduğum ‘Tımarhanede 22 Gün-Çarmıhtaki Hasta Mahpuslar’ isimli, Ocak 2024’te 1. baskısı yapılan kitabıma Kırıkkale F Tipi Hapishane idaresi tarafından el konuldu. Sakıncalı bulunarak el konulan bu kitabım, 2021 yılından itibaren 1. baskısının yapıldığı Ocak 2024 tarihine kadar en az 6 defa F Tipi Hapishane Mektup Okuma Komisyonu'nun denetiminden geçti ve her defasında bütün sayfaları ‘görülmüştür’ mührü basılarak onaylandı.” 

Kocatürk, yayınevi tarafından gönderilen prova baskısının da "Hapishane Eğitim Birimi" denetiminden geçtiği ve kitaba "okunmuştur" mührü vurulduğunu aktardı. Kocatürk, "Defalarca kez denetimi yapılan ve herhangi bir sorun görülmeyen kitabım basılıp geldikten sonra hapishanenin aynı yöneticileri ve memurlarından oluşan Eğitim Kurulu tarafından 'sakıncalı’ görülerek el konuldu" diye yazdı.

Okursa kafası karışır

Kocatürk, kitabının kendisine verilmemesi gerekçesine dair de şunları belirtti: "El koyma gerekçesinin esası ‘Hükümlünün iyileştirilmesi amacına ulaşmayı zorlaştırılmasıymış…’ Görünen o ki ‘üst akıl’ kendi yazdığım kitabı okursam kafamın karışacağına hükmetmiş ve beni benden korumak gibi eşi benzeri görülmemiş bir karara varmış. Tam bir Aziz Nesinlik hikâye diyeceğim ama o da muhtemelen ‘bu kadar da olmaz’ deyip şaşırır kalırdı bu işe. Neresinden bakarsak bakalım, hukuk dışı trajikomik (ya da absürt mü demeliydim bilemedim) bir durumla karşı karşıyayız. Üzerlerine kilit vurulmuş insanların yasal haklarını eğip bükerek işlevsiz hale getirip mağduriyet bir yönetimin baskısı altındayız. Basılan ilk kitabımı elime almak bir yana kapağını dahi görebilmiş değilim maalesef.” ANKARA

 

* * *

Hasta tutsak üç aydır ameliyat için bekliyor

Sağlık sorunları nedeniyle mamayla beslenen Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu İsmail Tanboğa, üç aydır ameliyat olmayı bekliyor. 

Şirnex'ın Silopiya (Silopi) ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağında gözaltına alınıp tutuklanan İsmail Tanboğa'ya (23), hakkında açılan davada 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Tanboğa’ya tutuklandıktan kısa bir süre sonra mide kanseri teşhisi konuldu. Yeniden yapılan tetkiklerde bu kez ileri derecede ülser ve gastrit teşhisi konulan Tanboğa'nın kullandığı ilaçlara rağmen ağrıları kesilmeyince bağırsak ameliyatı olması kararlaştırıldı. İdrar yolunda da tıkanıklık tespit edilen Tanboğa, tam üç aydır ameliyat olmayı bekliyor. Mama ile beslenen Tanboğa, temel ihtiyaçlarını arkadaşlarının yardımıyla karşılayabiliyor.

Tedavi edilmiyor

Annesi Kumriye Tanboğa, oğlunun rahatsızlıklarından dolayı son dönemde ciddi kilo kaybettiğini ifade etti. Hastalıklarından dolayı son dönemde oğlunun sık sık hastaneye kaldırıldığını, ancak doğru bir şekilde tedavi edilmediğini belirten anne Tanboğa, idrar yolundaki sıkıntı nedeniyle sondaj takıldığını, beyne giden damarlarının tıkandığını, ancak tedavi edilmediği için durumunun her geçen gün kötüye gittiğini dile getirdi.

İhtiyaçları karşılanmıyor

Cezaevinin şartlarının oğlunun durumunu olumsuz etkilediğini söyleyen Tanboğa, "Arkadaşları yardımıyla duş alabiliyor, kıyafetlerini arkadaşı yıkıyor, arkadaşları yemeğini hazırlıyor. Bu durumda olduğu için çok üzülüyor” dedi. “Yeter artık. Hak, hukuk istiyoruz” diyen Tanboğa, oğlunun tedavisine dışarda devam edebilmesi için tahliye edilmesini istedi.  

 

* * *

Tutsaklar bayramda da eylemde

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakları, bayramı da eylem yaparak geçiriyor.

Tutsakların, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattığı eylem, 4 Nisan’dan itibaren mahkemeleri boykot ediyor, haftalık telefon hakkını kullanmıyor ve aile ziyaretlerine çıkmıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.