Tutsak annesinden çağrı: Çocuklarımız başaracak

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerin son bulması talebiyle PKK ve PAJK’lı tutsaklar 27 Kasım’da süresiz-dönüşümlü açlık grevine başladı. Başlatılan açlık grevi eylemi 145’üncü gününde devam ederken, açlık grevinde olan tutsaklara cezaevi yönetimi tarafından baskılar da her geçen gün artıyor. 

16 yaşında tutuklandı

Şuan Diyarbakır 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Baran Eman, 2015 yılında 16 yaşındayken Mardin’in Nusaybin ilçesinde özyönetim sürecinde mahallelerde mahsur kalıp yaralananlardan biri. Yaralı halde gözaltına alınan Baran, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. 5 yıldır tutuklu olan Baran, 5 ay önce ise Diyarbakır 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ne sevk edildi.

55 yıl hapis cezası verildi 

Oğlunun daha 16 yaşındayken yaralı bir şekilde Nusaybin’de gözaltına alındığını belirten Zahide Eman, oğlunun gözaltına alındıktan sonra birçok işkenceye maruz kaldığını kaydetti. Oğlunun 5 yıldır cezaevinde olduğunu ve yargılama sonucunda mahkeme heyetinin 55 yıl hapis cezası verdiğini söyleyen Eman, “Oğlum yakalandığı zaman daha küçüktü. Ona işkence yapmışlardı. İşkence esnasında bacağını kırmışlardı, öte yandan oğlum üç farklı yerden yaralanmıştı. Şuanda cezaevlerinde zulüm, hakaret var. Oğlum en son beni aradığında gardiyanların sürekli koğuş araması adı altında baskın yaptıklarını ve çay içtikleri semaverlere el koyduklarını söyledi. Baran’ı üç ay boyunca tek kişilik hücreye koymuşlardı. Bize yapılan zulüm değil mi? Biz Kürt anneleri ne yapalım, biz de mi açlık grevine girelim?” sözleriyle yaşananlara sitem etti.

Oğlum 120 gün açlık grevindeydi 

Anne Eman, tutsakların 2018 yılında başlattıkları açlık grevi eylemini hatırlatarak, herkesin dışarıdan cezaevlerine ses olması gerektiğinin altını çizdi. Eman, “Ne gecemiz gece ne gündüzümüz gündüz. Bizler bu sistemden hiç hayır görmedik, bizim tek isteğimiz barıştır, özgürlüktür, kimliğimizdir. Çocuklarımız da bu uğurda cezaevine girdi. Oğlum 2018 yılında başlatılan açlık grevlerinde 120 gün kaldı. Her zaman tutsakların yanında olacağım, onların mücadelesi benim mücadelemdir. Asla pes etmesinler, dirensinler. Onların başaracağına inanıyorum. Dışarıda bulunan herkes zindanlara ses versin” dedi.

Annelere sesleniyorum 

Bu sürecin böyle yürümeyeceğini söyleyen Eman, anneler olarak dışarıda bir şeyler yapmaları gerektiğini vurguladı. Eman, cezaevlerinde tutsakların gardiyanlar tarafından darp edildiğini, sevk esnasında çıplak aramaya maruz bırakıldıklarını söyleyerek, devamında şu şöyle dedi: “Annelere sesleniyorum. Kalkın biz de dışarıda açlık grevine başlayalım. Tutsakları çıplak aramayı kabul etmediklerinden kaynaklı eşyalarına el koymuşlar ve yeni eşyalar alma mecburiyetinde bırakılmışlar. Hem tutsaklar hem de bizler zor durumda bırakılıyoruz.” URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.