Tutsak Sarı üç aydır güneşsiz

Vahyettin Sarı

Vahyettin Sarı

  • 25 yıllık tutsak Vahyettin Sarı, günün 23 saati tek başına kör bir hücrede tutuluyor. Doktorun kemik erimesi kuşkusuyla güneş görmesi ve hastaneye sevk edilmesi gerektiğini söylediği Sarı, üç aydır sevk edilmediği gibi güneşi görmekten de mahrum bırakılıyor.

Wan'da 1997’de tutuklanan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan 25 yıllık tutsak Vahyettin Sarı, Patnos L Tipi Cezaevi'nden Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne sevk edildiği 31 Aralık 2022'den bu yana günün 23 saatini tek kişilik ve güneş görmeyen kör bir hücrede geçiriyor.

Patnos Cezaevi'ndeyken neredeyse her hafta Wan'daki ailesiyle görüşebilen Sarı'nın, bin 200 kilometre uzaklıktaki Ankara'ya sevk edilmesinden sonra ailesiyle görüşme imkanı da kısıtlandı. Aradan geçen üç ayın ardından ilk defa kardeşini görebilme imkanı bulan Ahmet Sarı, kardeşi Vahyettin Sarı'nın bu üç ay içinde kendilerine yansıtmadığı birçok sorunla karşı karşıya kaldığını aktardı. Kardeşinin Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nin A2 Blok 14 nolu tek kişilik hücresinde tutulduğunu ve aradan geçen üç aya rağmen güneşi görmekten dahi mahrum bırakıldığını anlatan Ahmet Sarı, şunları söyledi: “Kardeşim hukuki olmayan bir şekilde bize dahi haber verilmeden sürgün edildi. Nereye götürüldüğünü ancak sürgün edildikten 5 gün sonra Vahyettin'in bizi telefonla aramasıyla öğrenebilmiştik. Bu üç aylık süreçte kız kardeşim iki defa görüşüne gitmiş, ben de ancak 3 Nisan'da ilk defa görüşebilme imkanı buldum. Tabii kız kardeşim ile yaptığı her iki görüşmede de, telefon görüşmelerinde de bizlere yaşadığı sorunları yansıtmıyordu. Ben kendisiyle görüştüğümde, durumuyla ilgili sorular sorunca anlatmak zorunda kaldı. Kardeşim hala tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Bununla da kalmıyor temel haklarından da yoksun bırakılıyor. Günün 23 saatini o tek kişilik hücrede geçiriyor. Günde sadece bir saat bir-iki arkadaşıyla sohbet amacıyla havalandırmaya çıkarılıyor.”

Kemik erimesi kuşkusu

Kardeşinin Sincan'a sevk edilmesi ardından doktor muayenesinden geçirildiğini ve kemik erimesi kuşkusuyla sevk talep ettiğini anlatan ağabey Sarı, şöyle devam etti: “Doktor kardeşime kemik erimesinden dolayı güneşi görebilen bir havalandırmada kalması ve hastaneye gitmesi gerektiğini söylemiş. Üç aydır sevki yapılmadığı gibi hala güneş görmeyen 'kör hücre' diye tabir edilen bir odada tutuluyor. Ayrıca bu odanın yanında personelin kaldığı bir yer varmış. Kapısının açılıp kapanması ciddi anlamda kendilerini rahatsız ediyormuş. Kumanda ile mi açılıyor yoksa farklı bir işkence yöntemi mi bilemediğini ama kapı her çarptığında, deprem oluyormuş gibi bir hisle yatağından fırladığını söyledi. Kulak tıkacı olmasına rağmen bu kapının açılıp kapanması bu kadar büyük bir rahatsızlık veriyormuş.”

Kardeşi Vahyettin Sarı'nın 25 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunduğunu ve müebbet hapis cezası almasına rağmen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlara uygulanan ağır şartlarda tutulduğunu kaydeden Ahmet Sarı, bu hukuksuzluğun bir an önce giderilmesini istedi. 

Van’a beklerken Sincan’a

Vahyettin Sarı, Wan'dan sonra sırasıyla Mûş, Sêrt ve Şakran’daki cezaevlerinde kalmıştı. Wan'da ikamet eden aile, Adalet Bakanlığına yaptığı ısrarlı başvuruları sonrası ödedikleri yol parasıyla Vahyettin Sarı, 2018’de Şakran'dan Patnos L Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Böylece aile her hafta çocuklarını görebiliyordu. Aile, cezasının az kalması üzerine Patnos'tan Wan'a gönderilmesini beklerken Vahyettin Sarı, 31 Aralık 2022'de bin 200 kilometre uzaklıktaki Sincan'a sevk edildi.

ABDURRAHMAN GÖK - MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.