Tutsaklar grevde hükümet sessiz

  • KDP'nin yasa dışı bir şekilde cezaevinde tuttuğu Behdinanlı tutsaklar, 16 gündür açlık grevinde ve durumları giderek kötüleşiyor, biri de hastaneye kaldırıldı.

 

80’den fazla Behdinanlı aktivist ve gazetecinin tutuklanma süreci 13 Ağustos 2020'de başladı. Birçoğu uzun süre cezaevinde kaldıktan sonra tutuklandı, farklı suçlarla suçlandı ve işkenceye maruz kaldı. Cezaları tamamlanan bazıları serbest bırakılırken, bazıları ise cezaları tamamlandığı halde serbest bırakılmıyor.

Yusif Şerif, Mehmud Naci, Kovan Tarık Cubrail, Emced Yusif ve Neçirvan Haci isimli Şêladizêli tutuklular iki yıldır KDP tarafından tutuluyor ve serbest bırakılmıyor. Mahkemenin, Kurban Bayramı ardından serbest bırakılmalarına dair verdiği karara rağmen henüz serbest bırakılmadılar. KDP içindeki bir grup, Başbakan Mesrur Barzani'nin talimatı doğrultusunda mahkemeye müdahale ederek serbest bırakılmalarına engel oluyor. Yasaya, mahkeme kararına ve Federe Kürdistan Başkanı’nın cezaların yarısının indirilmesine dair aldığı karara göre 5 tutuklunun şu ana kadar serbest bırakılması gerekiyordu.

Bunun üzerine Yusif Şerif, Mehmud Naci, Kovan Tarık Cubrail, Emced Yusif ve Neçirvan Haci isimli 5 Şêladizêli tutsak, 21 Temmuz’da açlık grevine başladı. Aynı gün ikinci bir grup da destek için açlık grevine başladı. Şu anda yaklaşık 50 Behdinanlı açlık grevinde.

Avukatlarından Beşdar Hesen, Başsavcılık, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Cezaevi Müdürü ile üç saat boyunca görüştüklerini ve sonrasında bazı tutsakları görebildiklerini söylemişti. Hesen, açlık grevindeki bazı tutukluların sağlık durumlarının kötüleştiğini belirterek, “Ama Neçirvan Bedih’in durumu kritik. Ayrıca Emced Rêkani’nin de karaciğerinde virüs tespit edildi. Bu nedenle sağlık durumu çok kötü” demişti.

Edinilen bilgilere göre; Hewlêr'deki Gewran Cezaevi’nde açlık grevine başlayan Behdinanlı Şivan Seid’in sağlık durumu ağırlaşarak hastaneye kaldırıldı.

Hükümet, konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.   DİHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.