Tutsakların koşulları daha da kötüleşiyor

Remziye Alan

Remziye Alan

  • Tutsak Mazlum Alan’ın annesi Remziye Alan cezaevlerinde baskıların arttığına işaret ederek, “Eylemlerden sonra koşullar daha da kötüleşti. İlaçlarına dahi erişmekte zorlanıyorlar” dedi.

ASMİN BARAN /  AMED

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım'da başlattığı dönüşümlü açlık, 4 Nisan'da tamamlandı. Tutsaklar, 4 Nisan'dan itibaren mahkemeleri boykot, aile ziyaretlerine çıkmama ve telefon görüşmeleri yapmamaya devam ediyor.

Herkes onuruna sahip çıksın

İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan 31 yaşındaki Mazlum Alan, ailesi ile yaptığı son telefon görüşmesinde tecride karşı ses çıkarılması gerektiğini söyledi. Mazlum Alan, özgürlük saflarında yer aldığı sırada 2011’de Xinûs’ta (Hınıs) yapılan bir karakol baskının ardından Amed’de gözaltına alınarak tutuklandı, hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 77 yıl hapis cezası verildi. Bununla da yetinilmeyerek kararda “ölünceye kadar” ibaresi yer aldı. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesindeki Mazlum Alan, birçok hastalığının yanı sıra kanserle mücadele ediyor. Cezaevinde çoğu zaman nefes alamaz duruma gelen Alan, iki dönemdir kendi inisiyatifiyle açlık grevi eylemlerine katılıyor. Ağır hastalık koşullarına rağmen eylemini sonlandırmayan Alan, gönderdiği mesajda, “Biz kendi canımızdan vazgeçtik. Herkes onuruna sahip çıksın ve bu tecride ses çıkarsın” dedi.

Hukuksuzluk nereye kadar?

Mazlum Alan’ın annesi Remziye Alan ise cezaevindeki eylemlerin 5 ayı aşkın süredir devam ettiğini hatırlatarak, “Tutsaklar, eylemlerinin arkasında disiplinli ve örgütlü bir şekilde duruyor. Tecridin bir an önce sona ermesini istiyorlar. Bizler de halk olarak artık yalnızca haber almak değil, görüşmelerin yapılmasını istiyoruz. Bu, tek görüşmeyle olacak bir iş de değil. İmralı’da yaşanan bu tecrit dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu hukuksuzluk ne zamana kadar devam edecek?” diye sordu.

Cezaevlerine ses olalım

Annelere seslenen Remziye Alan, “Cezaevlerine ses olun ve sahip çıkın. Tecridin kalkması için her şeyi yapmamız gerekiyor. Benim oğlumun da diğer tutsakların da durumu çok kötü. Hak ihlalleri çok yoğun. Tutsaklar, ‘Var olan tecrit karşısında bu işkenceleri anlatmaktan utanıyoruz’ diyor. Kürt halkının bu baskılar karşısında tek çaresi birlik olmaktır. Birlik olalım ve bu acıların artmasına engel olalım” dedi.

İlaçlarına dahi erişemiyorlar

Oğlunun ağır hasta tutsaklar arasında olmasına rağmen iyi bir tedavi göremediğini de aktaran Remziye Alan, hem kulağı hem de gözünden rahatsız olan oğlunun karaciğer kanseriyle de mücadele ettiğini söyledi. Alan, son olarak hasta tutsaklara dair çağrıda bulunarak “Yüzlerce hasta tutsak var ve bir an önce tahliye edilmeleri gerekiyor. Tedavileri zaten iyi bir şekilde yapılmıyordu; eylemlerden sonra koşullar daha da kötüleşti. İlaçlarına dahi erişmekte zorlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.