
Reqa kent merkezine kuzeyden 4, doğudan 6, batıdan ise 19 kilometre yaklaşan QSD savaşçıları, çemberi adım adım daraltıyor. Kent kuzeyden yaklaşan savaşçıların menziline girdi.
Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), DAİŞ'in başkent dediği Reqa'ya doğru başlattığı Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin 4. Aşaması devam ediyor. Stratejik Tebqa ilçesi ve Fırat Barajı'nın özgürleştirilmesi ardından Tişrin ve Hezima köylerinden iki kol olarak devam eden operasyon, 15. gününde. Savaşçılar, yaklaşık 20 kilometrelik yoldaki onlarca yerleşim birimi ile stratejik noktayı DAİŞ'ten aldı. Böylelikle QSD savşaçıları, Reqa'ya kuzeyden 4, doğudan 6, batıdan ise 19 kilometre yaklaştı.
Doğudan ve batıdan kente ilerleyiş devam ederken, batıda yol alan savaşçılar, eski ismi 'BAAS’ yeni ismi ise Özgürlük (Bendava Azadiyê) olan barajı hedefine koydu. Suriye'de bulunan en büyük üçüncü baraj olarak bilinen Özgürlük Barajı ile Tebqa Barajı arasında 16 kilometre mesafe bulunuyor. Baraj yolu üzerinde bulunan ve stratejik bir öneme sahip Silhebiye ve Xatuniye köyleri savaşçılar tarafından kurtarıldı. Baraja 2 kilometreye kadar yaklaşan savaşçılar, son köy olan Yamama köyünü de kurtardı. Barajın kuzeyinde yer alan Gidêran köyünü özgürleştirmek için önceki gün harekete geçen savaşçılar ve köyde saklanan DAİŞ’liler arasında çatışma çıktı. Gece geç saatlere kadar süren çatışmalarda Gidêran köyü temizlendi. Köyün özgürleştirilmesi ile barajın kuzeyi tamamen kurtarılmış oldu.
Savaşçılar, önceki gün Reqa’nın 5 kilometre kuzeydoğusuna düşen Hamrat Nasra beldesini kurtarmıştı. Beldenin kurtarılması ardından savaşçılar Hemrat Belsim köyüne doğru ilerledi ve bu köy de özgürleştirildi.
Adım adım Reqa’ya ilerleyen QSD savaşçılarının kuzey, doğu ve batıdan kuşatmalarını tamamlayarak, kent merkezine ilerlemesi bekleniyor. Kuzeyden kente yaklaşan savaşçılar ile Reqa arasında 4 kilometre mesafe kaldı. Reqa, kuzeyden savaşçıların menziline girerken, kent merkezi artık gözle görülüyor. Kentin doğusunda ise Mensura kentinin alınması durumunda savaşçılar ile kent merkezi arasındaki mesafe iyice daralacak. Yaklaşık 3 bin nüfusa sahip olan Mensura ile Reqa arasında 15 kilometre mesafe bulunuyor.
ANHA/REQA