Ukrayna Irak oldu, Rusya ise ABD

Forum Haberleri —

Putîn bi ya xwe kir

Putîn bi ya xwe kir

  • Putin bu savaşı kaybetti. Savaşa hayır diyen sovyet halkının gelecekte yansıtacağı reaksiyonların Rus liderine pahalıya patlayacağını gelecek günlerde görmemiz mümkündür.

Robert PEKÖZ

Kısa zaman da hedefine ulaşamayan Putin gerçek anlamda zor durumda. Ukrayna'ya teslim olun, askerlere silahları bırakın önerisi işlevsiz kalınca, Ukrayna’yı ve dünyayı nükleer silah kullanmakla tehdit ediyor. Korku içinde söylenen bu tehdit tüyleri ürpertirken, küresel bir gücün yenilgi karşısında nasıl vahşileşeceğini göstermesi bakımından ilginçtir. Belki de hiç kullanmayacağı bu cümlelerin sonuçlarının nereye varacağını düşünmeden konuşuyor. İşgalin başarısız olması ve uzun bir zaman dilimine yayılmasının Rusya yönetiminde yarattığı paniği görmek mümkün. Rusya'nın "süper güç" iddiası tartışılır hale gelebilir. Ancak bu tartışma, Rusya'nın kapitalist sistemde önemli bir aktör olmadığı anlamına gelmez. Aslında kapitalist sistemin gücü ve etkinliği insan dünyasına büyük bir abartı ile veriliyor. Kapitalist sistemin yenilmezliği üzerinden bir dizi fiksiyon üretiliyor. Türlü motiflerle insan dünyasına işlenen kapitalizmin yenilmezliği söyleminin, toplumsal direnişler karşısında etkili olmayacağı Ukrayna’da görülüyor.

Rusya'nın Ukrayna’yı işgal hareketini münferit bir olay olarak değerlendirmek büyük bir yanlışlık olur. ABD’nin başını çektiği küresel güç, kendi kuralları içinde bir oyun kurdu ve bu oyunun en sadık ve en mutlu seyircisi durumunda. Rusya'nın Ukrayna’yı işgal çabaları büyük oyunun küçük bir bölümden oluşan bir ABD ve Batı tuzağıdır. ABD ve Batı tarafından kurgulanmış ve hazırlanmış büyük oyunun hikayesi, küresel bir çatışmanın derinliğinde yaşanıyor. Putin bu oyun karşısında soğukkanlı  rasyonel bir politika izleyemedi. Bu gerçeğin altını çizmek gerekiyor. Ukrayna’ya saldırmak ve işgal etmek için hazır bir durumda bekliyormuş gibi bir anlayış yarattı. Buna her ne kadar ABD ve Batının bir kışkırtması olarak bir kılıf bulsalar da, Rusya'nın yayılmacı emperyalist politikasından koparmak doğru değil.

Putin'in Ukrayna’ya saldırmak için gösterdiği nedenler, ABD’nin Irak’a saldırmak için gösterdiği gerekçeler önemli bir analoji yansıtıyor. ABD’nin Irak’a demokrasi götürme manipülasyonu ile, Putin'in Ukrayna'ya demokrasi götürme demagojisi çok yakın benzerlikler göstermesi bakımdan ilginç identik bir kimlik yansıtıyor. ABD’nın  Irakı işgal ile, Rusyan’ın Ukrayna işgali arasında tuhaf benzerliklerin olması anlamlıdır. Küresel güçler bütün savaşların hazırlanmasında ve yapılmasında tek önemli aktörken, demokrasi, özgürlük kavramlarına yüklenen manipülasyonlar artık inandırıcı olmuyor. Putin bu savaşı kaybetti. Savaşa hayır diyen sovyet halkının gelecekte yansıtacağı reaksiyonların Rus liderine pahalıya patlayacağını gelecek günlerde görmemiz mümkündür. Rusya’da yayılan savaş karşıtı protestolarda binlerce insanın tutuklanması söylenenlerin ispatıdır.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş 4. günü geride bıraktı. Savaşın 6. gününde, çatışmalar yoğunlaşarak bütün şiddetiyle devam ediyor. Bu savaşın mantığı ve savaşa neden olarak gösterilen argümanlar iddialardan ibaret. Rusya ile ABD ve Batı arasındaki çatışmaya kurban edilen Ukrayna halkı devasa bir yıkıntı içinde ve acı feryatlarla güne uyanıyor. Bu savaş haksız  ve kirli savaştır. İki küresel kampın çatışmasının doğrudan bir sonucudur.  Günümüz dünyasının hangi coğrafyasında olursa olsun yaşanan çatışmaların, savaşların altında küresel devletlerin çıkar çatışması bulunuyor. Bu gerçeği görmeyen ve anlamayanlar Ukrayna işgalini anlayamazlar. Bu nedenle Rusya’nın Ukrayna işgalini küresel güçler arasında bir savaş olarak görmek daha doğru olur.

Rusya'nın Ukrayna’yı işgal girişiminin Putin'in yıpranmasına neden olacağı kesin. ‘Ağırbaşlı, hata yapmayan, oyun kurucu, büyük lider, politik kararlarda son derece rasyonel ve mantıklı  olan’ Putin'in imajı, büyük leke aldı. Ukrayna yönetimi halkı ile birleşerek işgale karşı direniyor ve kendi topraklarını savunmaya devam ediyor.

Ukrayna da direnen bir halk var. Topraklarına sahip çıkma noktasında büyük bir özveriyle işgale karşı direniyor. Bu işgalde Rusya yalnızlaşırken, dünya halkları "savaşa hayır" diyerek, tepki gösterdi. İşgalden dolayı izole olan bir Rusya yaratıldı ve tam da ABD’nin ve Batının isteği oldu.

ABD ve Batı, tek taşla iki kuş vurmasını becerdi. Bir yanda Rusya'nın savaş kapasitesini tanımış oldular, diğer yanda mister bir nitelik kazandıran ve çok fazla abartılan Rusya'nın gücünü nispeten görmüş oldular.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.