Kuzey-Doğu Suriye’de faaliyet yürüten birçok uluslararası yardım örgütü, Türk devletinin işgal saldırıları ile birlikte çalışmalarını durdurdu. Yardım örgütlerinin çalışmalarını durdurması nedeniyle yüz binlerce göçmenin ihtiyacını karşılamaya çalışan Özerk Yönetim’in yükü ağırlaştı.

Kuzey-Doğu Suriye’de faaliyet yürüten uluslararası yardım örgütleri, Türk devletinin bölgeye dönük işgal saldırıları ile birlikte çalışmalarını durdurdu. Özerk Yönetim Sosyal Hizmetler Bürosu’nun verdiği bilgilere göre, bölgede yalnızca yerel örgütler kaldı. Özerk Yönetim Sosyal Hizmetler Bürosu, çalışmalarını durduran yardım örgütü temsilcileri ile 6 Kasım günü toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, her yardım örgütünün 2 ya da 3 çalışanını bölgeye göndermesi kararına varıldı. Bu örgütler, çalışmalarını Dêrik ve Reqa’da yapacak. Ekiplerin tamamı geri gelene kadar, Dêrik ve Reqa’da geçici bürolar açılacak.

300 bine ulaştı

Özerk Yönetim, saldırılar nedeniyle Serêkaniyê ve Girê Spî’den göç edenlerin sayısının 300’e ulaştığını kaydetti. Hesekê, Reqa ve Tebqa’nın ilçe ve köylerine düzensiz bir şekilde göç edenlerin sayısı ise netleştirilemiyor.

Bombalanan su istasyonu

ANHA’ya konuşan Özerk Yönetim Sosyal Hizmetler Bürosu Eşbaşkanı Abdulqadir Mihemed, en çok göç alan yerin Hesekê olduğunu kaydetti. Geçmişten bu yana Hesekê’de insani örgütlerin olmadığını kaydeden Abdulqadir Mihemed, “Örgütlerin çoğu Reqa, Tebqa ve Dêrazor’dadır. Hesekê’deki en büyük sorun, Türk devletinin saldırılarında hedef aldığı Elokê su istasyonunun artık hizmet verememesidir. Hesekê’de 150 bine yakın Dêrazorlu göçmen bulunuyor” dedi.

Özerk Yönetim’in verilerine göre Serêkaniyê’den Hesekê’ye göç edenlerin sayısı 110 bin.

72 okula yerleştirildi

Hesekê’de göçmenler yerleştirildiği için 72 okul kapatıldı. Gıda ihtiyaçlarının pahalı olması ve su, ekmek gibi temel ihtiyaçların azlığı, yaşanan sorunlar arasında yer alıyor. Özerk Yönetim, kısıtlı imkanlara rağmen göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde 300 bine yakın kişinin göç etmesi ve Eyn İsa ile Mebrûka kamplarının kapatılması, Özerk Yönetim’in yükünü ağırlaştırdı. Özerk Yönetim, bölgedeki faaliyetlerini durduran uluslararası yardım örgütlerinin yerine de göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Daha önce Kuzey-Doğu Suriye bölgelerinde çalışan 200’e yakın uluslararası örgüt, Sosyal Hizmetler ve Yardım Örgütleri ile koordineli bir şekilde çalışıyordu.

 

HESEKÊ