Umudumuzu yok edemezler

Yurt Dışı Haberleri —

  • Şehit Bişeng Brûsk, şehadetinden dört gün önce abisine yazdığı mektupta, “Zulme, baskılara ve bütün saldırılara rağmen gün be gün güzel günlere doğru yol alıyoruz. Ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar ülkeye dair umut ve sevgimizi yok edemezler” diyor.
  • “Güneşin ülkesinde yoldaşça yaşıyacağız. Bunun için umudun ve inancın hep güçlü olsun. Özgür ve güzel günler yakındır. Zorlu günler uzun sürse de bu yolun yolcusu olmak, onurlu bir yaşamın sahibi olmak dünyadaki her şeyden daha değerlidir.“

ERDOĞAN ZAMUR/SOLOTHURN

Kürt özgürlük mücadelesinde farklı tarihlerde şehit düşen dört gerilla İsviçre’nin Solothurn kentindeki törenle anıldı. KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, “Bu mücadele asla yenilmeyecek” dedi.

Şemzinan’da 24 Temmuz 2019’da şehit düşen Dijwar Tolhildan (Mustafa Yalçınkaya), 28 Temmuz 2023'te Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıda şehit olan PKK Gençlik Komitesi üyesi-Komalên Jinên Ciwan Koordinasyon üyesi Şehit Bişeng Brûsk (Rojda Bilen) ve Komalên Jinên Ciwan-Komalên Ciwan Yürütme Üyesi Şehit Sara Hogir Riha (Gülsün Silgir) ile 18 Eylül 2023’te Türk devletinin hava saldırısı sonucunda Pencewin bölgesinde şehadete ulaşan Yekitiya Ciwanên Rojhilat (Rojhilat Gençlik Birliği-KCR) Koordinasyon üyesi Tolhildan Qendîl (Barzan Hesen Zade) için Solothurn’a bağlı Gerlafingen’de ortak anma töreni düzenlendi. Kürt gençlik örgütleri Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Tevgera Jinên Ciwan ên Şoreşger (TekoJIN) tarafından düzenlenen  anmaya şehit aileleri, KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Selma Sürer, İsviçre Şehit Aile Kurumu (KOMAV) yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

 

 

Bu mücadele asla yenilmeyecek

Şehitler için yapılan saygı duruşu ardından konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Başkanı Remzi Kartal “Şehitler, halkımız için umut, kahramanlık ve direniş olmuştur. Bu direnişin başlıca kahramanları şehitlerimizdir” dedi. Tüm saldırılara rağmen Kurdistan özgürlük destanının dünyaya yayıldığının altını çizen Kartal, “Türk devletinin öfkesini ve soykırım politikalarının bu denli artması aslında yolumuzun aydınlığı ve doğruluğunun bir göstergesidir. Devlet zihniyetine, Türk faşizmine ağır bir darbe vuran Önder Apo felsefesi bugün bütün dünya halklarının ışığı ve tek kurtuluş seçeneği olmayı başarmıştır” diye konuştu. Özel savaş politikalarının devrede olduğunun altını çizen Kartal, “Onlar ne yaparlarsa yapsınlar bu mücadele asla yenilmeyecek. Ancak halk olarak bizler de daha büyük bir savaşa karşı hazırlıklı olmalıyız. Şehitlerin bize bıraktığı bu mücadeleyi daha ileri taşımalıyız” diye ekledi.

Şehadetinden 4 gün önce yazdı

Şehit Bişeng Brûsk’un ailesi adına kardeşi Mirza Bilen,  “Şehitlerimizin öcünü almak, onların yolunda ilerlemekten geçiyor. Onların özlem duyduğu yaşamı ilmek ilmek örmekten geçiyor. Biz bu yaşamı öreceğiz diyebilmenin kararlılığından geçiyor” diye konuştu. Ardından kardeşinin şehadetinden dört gün önce kendisine yazdığı Kürtçe mektubu okudu. O dönem cezaevinde olan Bilen’in tahliye olduktan sonra eline geçen mektupta Bişeng şöyle diyor: “Esir düştüğünü duyduğum zaman çok üzüldüm. Büyük bir talihsizlik. Kendi kendime düşündüm Bakur’da değil de gittiği yaban ellerde tutuklandı. Şüphesiz biliyorum, böylesi bir durumda senden kaynaklı bir şey yok.

 

 

Güzel günlere yol alıyoruz

Bazen buraya gelen arkadaşlardan senle ilgili haberler alıyordum. Daha önce sana yazmak istedim fakat imkan olmadı ya da ne yazacağımı bilemedim. Seninle ve davanla ilgili doğrudan bilgi sahibi değildim. Neyle suçlandığını sana ne atfettiklerini bilmiyordum. Daha doğrusu tutuklandığını da  tesadüfen öğrendim. Bana dediler birkaç ayda bırakılır, umarım doğrudur. Bu dünya adil bir dünya değil, baskı ve zulüm amacımıza ulaşana kadar egemenler tarafından uygulanacak. Zulme, baskılara ve bütün saldırılara rağmen gün be gün güzel günlere doğru yol alıyoruz. Ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar ülkeye dair umut ve sevgimizi yok edemezler. 

Dünyadaki her şeyden değerli

Çocukluğumuzu beraber geçiremedik fakat Güneşin ülkesinde yoldaşça yaşıyacağız. Bunun için umudun ve inancın hep güçlü olsun. Özgür ve güzel günler yakındır. Zorlu günler uzun sürse de bu yolun yolcusu olmak, onurlu bir yaşamın sahibi olmak dünyadaki her şeyden daha değerlidir.

Kısaca bir mektupla da olsa sana selam ve özlemlerimi ulaştırmak istedim. Eğer senin de imkanın olursa bana yaz. Fakat umarım buna gerek kalmadan kısa zamanda çıkarsın. Çıktığında birbirimizi görmemiz fazla zaman almaz diye düşünüyorum…”

Asla ve asla unutmayacağız

İsviçre Şehit Aileler kurumu (KOMAW) Eş Sözcüsü Mustafa Karahan ise “Bugün andığımız dört öncümüzün şahsında bütün devrim şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyor ve bu mücadeleyi büyütmenin sözünü veriyoruz. Biz şehit aileleri olarak bu onurlu yaşamları asla ve asla unutmayacağız” dedi.

Mücadele ederek sahip çıkabiliriz

Anmada TekoJIN adına konuşan Beritan Aktaş ise, “Kurdistan’ın her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış. Eğer biz onurlu bir yaşamdan bahsediyorsak bunu şehitlere sahip çıkarak yapabiliriz. Eğer mücadele etmezsek şehitlere sahip çıkamayız. Bedeli ne olursa olsun bu mücadeleyi başarıya götüreceğiz” diye konuştu.

Şehitler üzerine hazırlanan sinevizyon gösterimi ardından kitle uzun süre “Şehîd Namirin”, “Bijî Berxwedana Gerilla” sloganları attı.

* * *

Bişeng ve Sara için Arnhem’de anma

28 Temmuz 2023 tarihinde şehit düşen PKK Gençlik Komitesi üyesi ve Komalen Jinen Ciwan Koordinasyon üyesi Bişeng Brûsk ve Koma Jinen Ciwan Yürütme üyesi Sara Hogir Hollanda’nın Arnhem şehrinde anıldı.

Arnhem Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde Fatoş Sağlamgöz Kadın Meclisi’nin düzenlediği anma Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşuyla başladı. Etkinliğe katılan Bişeng Brûsk’ün abisi şehitlerin yolundan yürüyeceklerini belirtildi.

 

* * *

Saarbrücken şehitlerini andı

Almanya’nın Saarbrücken şehrinde gerçekleştirilen bir etkinlikte şehit düşen PKK Gençlik Komitesi üyesi ve Komalen Jinen Ciwan Koordinasyon üyesi Bişeng Brûsk ve Koma Jinen Ciwan Yürütme üyesi Sara Hogir ile Şehit Dijwar Tolhildan anıldı. TJK-E Saarland ve Komaw’ın organizesiyle gerçekleştirilen etkinliğe Sara Hogir’in yeğeni, şehit aileleri temsilcileri ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı. Saarbrücken Demokratik Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen anmada yapılan konuşmalarda şehitlerin amaçlarına bağlılık sözü verildi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.