Uyduracak bahane kalmadı

Sinan Sütpak

Sinan Sütpak

  • Bir yıl önce tahliye edilmesi gereken 31 yıllık tutsak Sinan Sütpak, "Hayat enerjisinin düşük olduğu" gerekçesiyle tahliye edilmiyor. 

Riha’nın Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde 3 Mayıs 1993’te tutuklanan ve hakkında açılan davada müebbet hapis cezasına çarptırılan Sinan Sütpak, infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Sütpak’ın, 3 Mayıs 2023'te infazı tamamlandı, ancak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli değil” raporu doğrultusunda tahliyesi üç ay ertelendi. Ağustos ve Ekim aylarında bir kez daha aynı gerekçeyle üçer ay tahliyesi engellenen Sütpak’ın, dün tahliye edilmesi bekleniyordu ama yine engellendi.

Kopyala yapıştır gerekçelerle tahliyesi engellenen Sütpak için yeni tahliye erteleme gerekçesi “Cezaevinden çıkması durumunda hayat enerjisinin düşük olduğu, cezaevine girdikten sonra örgüt ile bağlantısını kesmediği, itirafçı olmadığı, radikal düşüncelerinden vazgeçmediği, örgütü açıkça ‘terör örgütü’ olarak nitelendirmediği, herhangi bir pişmanlık beyanı olmadığı, suç işlemeye meyilli olduğu” şeklinde sıralandı. 

 

* * *

Topluma hazır değilmiş

Sincan Kadın Cezaevi’ndeki üç tutsağın tahliyesi, “toplumla bütünleşmeye hazır olmama” ve “iyi halli olmama” gerekçeleriyle engellendi. 

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan MA editörlerinden Dicle Müftüoğlu’nun haberine göre; 11 tutsak, haklarındaki hapis cezalarının infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla tahliye edilmiyor. Kurul, infaz sürelerini tamamlayan Özlem Demir, Sabite Ekinci ve Zeynep Bingöl için 9 Şubat’ta toplandı. Kurul üyelerinin geçmişteki siyasi faaliyetlerine ilişkin sorular yönelttiği Demir ve Ekinci, bu yönlü soruların yargılandıkları dava dosyası kapsamına girdiğini, Kurul’un kendisini yargı merci konumuna sokamayacağını belirterek, itiraz etti. Karar vermek için 15 Şubat’ta toplanan Kurul, her üç kadın tutsağın tahliyelerini erteledi.

Demir’e iletilen erteleme kararında bazı gerekçeler şu şekilde sıralandı: “Kurum idaresi ve personelin çalışmalarını kolaylaştırıcı hiçbir davranışının olmadığı, toplu yaşamın gerekli kıldığı sorumluluk bilincine uygun davranmadığı, örgütsel tutum ve davranışlarına devam ettiği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt propagandası yapmak’ eyleminden şüpheli sıfatıyla açık soruşturma bulunduğundan… toplumla bütünleşmeye hazır olduğundan söz edilmediği.”

Bingöl de Kurul görüşmesine katılmayışının yanı sıra Demir için sıralanan gerekçelerin tamamına yer verilerek tahliyesi ertelendi. Sabite Ekinci de benzer gerekçelerle tahliye edilmedi.

Aynı cezaevinde hakkındaki müebbet hapis cezasını tamamlamasına bir yıldır tahliye edilmeyen Sermin Demirdağ’ın tahliyesi de geçtiğimiz günlerde bir kez daha 6 ay süreyle ertelenmişti.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve tahliyesi ertelenen diğer tutsakların isimleri şöyle:  Nedime Yaklav, Jiyan Ateş, Necla Yıldız, Mukaddes Kubilay, Rozerin Kurt, Sedef Demir ve Dilan Oynaş. ANKARA

 

* * * 

Tutsaklar 87 gündür grevde

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 87. günde. Tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti de 8 kentte devam ediyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.