Dünyayı adeta kasıp kavuran ve büyük kaosa yol açan Covid-19’da bilanço her geçen gün ağırlaşıyor.
Dünya genelinde son 24 saat için de genel bilanço şöyle:
Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre tespit edilebilen vaka sayısı: 1 milyon 912 bin 683, hayatını kaybeden toplam kişi sayısı 118 bin 683, tedavi gören hasta sayısı: 1 milyon 352 bin 523 ve iyileşen hasta sayısı ise 440 bin 888,
En az 50 binden çok kişinin durumu kritik. Çoğu ülkede testler genellikle hastaneye yatırılacak durumda olan kişilerde yapıldığı için, gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
Avrupa’da 1 milyona yakın vaka, 78 bin ölüm
Avrupa kıta olarak pandemiden en fazla etkilenen bölge olarak kalmaya devam ediyor.
Öğle saatleri itibariyle AFP’nin veri tabanına göre, Avrupa’da 942 bin 340 vaka tespit edilirken, bunların şimdiye kadar 78 bin 152’si hayatını kaybetti.
Öte yandan üke bazında ise en fazla vaka ve ölüm ABD’de yaşandı. Son 24 saat itibariyle ABD’de tespit edilen vaka sayısı 583 bin 411, can kaybı 23 bin 462, tedavi gören hasta sayısı 525 bin 570 ve iyileşen hasta sayısı ise 34 bin 664.
New York’ta koronavirüs ölümleri 10 bini geçti
Bu arada New York’ta yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini geçti.
ABD’de koronavirüs salgınının merkezi New York’ta vaka sayısı bütün ülkeleri geride bırakırken, ölü sayısı da artmaya devam ediyor.
New York Valisi Andrew Cuomo, düzenlediği basın toplantısında, eyalette son 24 saatte 671 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve toplam ölü sayısının 10 bin 65’e ulaştığını söyledi.
Cuomo, hastaneye yatış oranlarında ve yoğun bakım ünitelerindeki hasta sayısında son birkaç gündür düşüş yaşandığını ancak ‘günde 2 bin kişinin hastanelere başvurmaya devam ettiğini bildirdi.
Vali Cuomo, salgında artış gösteren yayılma grafiğinde ise düzleşme eğilimi gözlemlendiğini ama Covid-19 salgınının kısa vadede bitecek gibi görünmediğini ifade etti.
Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı verilere göre, ABD genelinde 558 bin 526 kişi Kovid-19’a yakalanırken, 22 bin 154 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
İkinci sıra İspanya, üçüncü sırada İtalya
Sıralama ikinci sırada bulunan İspanya’daki vaka sayısı da 170 bini bulmak üzere. Ülkede vaka sayısı tam olarak 169 bin 496.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sokağa çıkma yasaklarının gevşetilmesinin koronavirüsle mücadelede katedilen yola bağlı olduğunu söyledi. Bir aydan fazla zamandır karantina koşullarının geçerli olduğu ülkede bugünden itibaren inşaat ve üretim sektörlerinde kısıtlı da olsa faaliyetlere izin verilmeye başlandı.
Tabelada üçüncü sarada ise 159 bin 516 vakayla İtalya yer alıyor. Ülkedeki can kaybı sayısı da 20 bin 465. İtalya’da 100 binden fazla kişi hastanelerde tedavi görüyor. ABD’den sonra en çok ölüm bu ülkede görüldü.
Birleşik Krallık
88 bin 621 vakanın olduğu İngiltere’de 11 bin 329 kişi de yaşamını yitirdi. 73 binden çok kişi ülkenin çeşitli hastanelerinde tedavi görüyor.
Hükümet tarafından hazırlanan ve basına yansıyan bir rapora göre, koronavirüsün İngiliz ekonomisinde yüzde 30 oranında bir daralmaya neden olabileceği belirtiliyor.
Hollanda
26 bin 551 vakanın olduğu Hollanda’da 2823 can kaybı var. 23 bin 400’den fazla kişi hastanelerde tedavi görüyor. İyileşen hasta sayısı ise son derece düşük. Sadece 250 kişi
Hollanda İstatistik Kurumu’na (CBS) göre, Nisan’ın ilk haftasında çoğunluğu yaşlılar olmak üzere 5 bin 100 kişi hayatını kaybetti ve bunlardan en az 2 bininin, koranavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybeden 80 yaş ve üstü kişiler olduğu belirtiliyor.
Belçika
Belçika’da 30 bin 589 vaka var. Can kaybı da 3 bin 903. Belçika’daki hastanelerde de 19 bin 979 kişi de tedavi görüyor.
İsviçre
İsviçre’deki vaka sayısı 25 bin 688 tespitli vaka bulunuyor. Ülkede can kaybı 1138 olarak kayda geçerken, 10 bin 850 kişi tedavi görürken, iyileşen hasta sayısı ise 250.
Almanya
128 bin 228 vakanın olduğu Almanya’da can kaybı 3 bin 43.
60 bin 865 kişi tedavi görüyor. İyileşen hasta sayısı ise yüksek bir rakamda: 64 bin 300.
İran gizlemeye devam ediyor.
İran’daki vaka sayısı 73 bini aştı. Can kaybı da 4585 olarak kayıtlara geçti. İran’daki hastanelerde 23 bine yakın kişi tedavi görüyor. İran rejiminin başından beri pandemiye ilişkin bilgileri gizlediğine ilişkin ciddi şüpheler var. Muhalif kaynakların tek tek kentlere ilişkin geçtiği verilere göre ülke genelinde 266 kentte 26 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin 4 bin 50’sinin Tahran’da, 2 bin 630’unun Kum’da, 2 bin 320’sinin Horazan Razavi’de ve bin 70’inin Huzistan’da gerçekleştiği iddia ediliyor.
———————————————————————————————
Koronavirüs yoksul Ekvador’da kaosa yol açtı
Ekvador’un ekonomi başkenti Guayaquil’e yüzlerce ceset morglarda ve hastanelerde yer olmadığı için evlerde duruyor. Bazı cenazeler sokaklarda kaldı. Bu durum yoksul bir ülkede koronavirüsün yol açtığı kaosun sembolü oldu.

17,5 milyon nüfuslu Ekvador, Brezilya’dan sonra Latin Amerika’nın Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen ülkesi oldu.
Resmi verilere göre 7 bin 500 vaka tespit edildi, 333 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer acil sağlık durumu ilan etti ve sınırları kapattı.
Ancak gerçekler çok daha korkunç bir tablo ortaya koyuyor. 2,7 milyon nüfuslu liman kenti Guayaquil’de özel kuvvetler üç haftadan beridir ceset topluyor. Özel birlik komutanı Jorge Wated, evlerde topladıkları cenazelerin 700’ü geçtiğini belirtti.
Asker ve polisten oluşan bu gücün toplamda 771 cenaze topladığı bilgisi verildi. Morgların dolu olduğu hastanelerde de ek olarak en az 631 cenaze var. Wated, Twitter üzerinde bu bilançoyu açıklarken, 1400 dolayındaki bu ölümlerin neden kaynaklandığına açıklık getirmedi.
Resmi verilere göre vakaların yüzde 72’si Guayaquil’in yer aldığı Guayas eyaletinde yoğunlaşıyor. Sadece eyalet başkenti Guayaquil’de 4 bin dolayında Covid-19 hastası olduğu belirtiliyor.
Bazı cenazeler, siyah plastik poşetlere sarılı olarak sokaklarda bulundu. Sosyal ağlarda yayınlanan videolarda, terk edilmiş cenazeler ve ölülerini defnetmek isteyen ailelerin yardım çağrıları yer aldı.
Hükümet, başta mali sorunlar olmak üzere farklı nedenlerle cenazelerini defnedemeyen ailelerin bu yükünü üstlendi. Jorge Wated, Pazar günü yaptığı açıklamada kimlikleri tespit edilen 600 kişinin defnedildiğini bildirdi. Defin işlemleri de aile bireylerinden kimse hazır olmadan yapılıyor. Ölenlerin isimleri, hükümet tarafından kurulan elektronik bir portalda bulunuyor.
Wated’a göre bundan iki hafta önce sağlık uzmanlarının Covid-19’dan ölümlerin sadece Guayas eyaletinde gelecek aylarda 2 bin 500 ile 3 bin 500 arasında olacağı yönündeki uyarısını aktardı.
Guayaquil’de resmi verilere göre yoksulluk oranı yüzde 11,2’ye ulaştı. İşsizlik ise aktif nüfusun yüzde 20’sini vuruyor.
Ekvador, iki petrol boru hattının durması nedeniyle petrol ihracatlarından da yoksun durumda. Bu boru hatlarında tamiratın bir ay alacağı belirtiliyor.
Aynı zamanda IMF’nin borçlandırdığı bu ülke, geçen hafta 41,8 milyar dolar olan kamu borcu üzerinden ödemek zorunda bırakıldığı 811 milyon dolarlık faizin ertelenmesini talep etti.
Ekvador, Ekim 2019’da yakıt fiyatlarının ikiye katlanması nedeniyle ağır bir sosyal kriz yaşanmış, 8 kişi hayatını kaybetmiş, hükümet fiyat artışını iptal etmek zorunda kalmıştı.
ANF/HABER MERKEZİ