Varız, buradayız, Lozan’ı reddediyoruz!

Yurt Dışı Haberleri —

KCK Yürütme Konseyi ve Lozan Komite üyesi Zübeyir Aydar

KCK Yürütme Konseyi ve Lozan Komite üyesi Zübeyir Aydar

  •  Lozan Antlaşmasının 100’üncü yıl dönümünde “Lozan Antlaşması’nın 100. yılında Kürt ve Kurdistanlılar Lozan’dayız ve Lozan Antlaşması’nı kabul etmiyor, reddediyoruz!” şiarıyla bir konferans düzenlenecek.

ERDOĞAN ZAMUR/LOZAN

Lozan Antlaşması'nın 100. yılı eylem ve etkinlik komitesi, 22-23 Temmuz tarihlerinde “Lozan Antlaşması’nın 100. yılında Kürt ve Kurdistanlılar Lozan’dayız ve Lozan Antlaşması’nı kabul etmiyor, reddediyoruz!” şiarıyla İsviçre'nin Lozan şehrinde bir konferans düzenliyor. 

İlk gün konferansa paralel merkezi yürüyüş ve mitingin de yapılacağı konferansta 2 gün boyunca Lozan Antlaşması’nın sonuçları tartışılacak. Konferansın sonuç bildirgesi ise anlaşmanın yıldönümü olan 24 Temmuz günü açıklanacak. 

Hazırlıklarını tamamlayan komite Kurdistan’ın dört parçasından 600’ü aşkın kişinin konferansa katılacağını belirtti. 

Gazetemize konuşan KCK Yürütme Konseyi ve Lozan Komite üyesi Zübeyir Aydar, yapılacak konferans ve miting ile bir yıldır sürdürülen etkinliklerin finalini yapacaklarını belirterek, “Yüz yıldır yaşanan bütün acıların nedeni bu antlaşmadır. Bunun için biz Kürtler varız, buradayız ve Lozan’ı kabul etmiyoruz diyeceğiz” dedi.

Ortak bir ses olacağız

Zübeyir Aydar, konferans hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, “100 yıl önce uluslararası devletler burada toplandılar ama Kürtlerin temsilcileri yoktu. Türkler bizim adımıza konuşarak kendilerini Kürtlerin temsilcisi olarak gösterdiler” dedi.

Aydar, 22 Temmuz’da konferansa paralel olarak yapılacak yürüyüş ve mitingin önemine vurgu yaparak, “Halklar bu antlaşmaya karşı tepkilerini dile getirerek, sesini tüm dünyaya duyuracak. Avusturya, Belçika, Hollanda, Almanya ve Fransa’da yüzlerce otobüs gelecek. Bunun dışında herkes kendi imkanları ile gelmeli. Sadece Kürtler değil, Kurdistan’da yaşayan herkes katılarak bu antlaşmaya karşı tepkisini ortaya koymalı ve  ortak bir ses olmalı” çağrısında bulundu.

Lozan Antlaşması’nı reddediyoruz

Aydar, Kurdistani parti, örgüt, kurum ve kuruluşlarının temsilcileri olarak 22-23 Temmuz’da Lozan Antlaşması’nın 100. yılında bir araya geleceklerini belirterek, “Bu kirli antlaşmanın 100. yılında Kurdistanlılar olarak bir duruş ortaya çıkarmak, antlaşmayı kabul etmediğimizi bildirmek ve sesimizi dünyaya duyurmak için bir araya geliyoruz. Lozan’ın sonuçlarını, Kurdistan’a etkilerini değerlendirerek tavrımızı belirleyeceğiz. Dört parça Kurdistan ve diasporadan Kürtler Lozan'da toplanacak, yüksek sesle insanlık vicdanına ve devletlere çağrı yapacağız; ‘Lozan Antlaşması’nın 100. yılında Kürtler ve Kurdistanlılar Lozan’dayız, birlikte Lozan Antlaşması'nı reddediyoruz!’ diyeceğiz. 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması sırasında yemek yenilen Leman Gölü kıyısındaki Château d’Ouchy binasının önünde kitlesel bir açıklamayla yaptığımız konferansın sonucunu açıklayacağız” dedi.

Konferans programı

Komite tarafından açıklanan programa göre, Salle de Congrès de Beaulieu’da yapılacak konferansın ilk günü açılış, sinevizyon ve katılımcıların konuşmaları olacak. 

Düzenlenecek ilk panelde, “Lozan Antlaşması ve Kurdistan’daki sonuçları” tartışılacak. Selma Irmak ve Xelil Xezeri moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde uluslararası ilişkiler tarihçisi Dr. Suheyla Qadirî, Selahaddin Üniversitesi’nden Prof. Narmen Muhamad Amen Ali, Kuzey-Doğu Suriye Üniversiteleri Koordinasyon Komitesi Eşbaşkanı Dr. Abdulilah Al Mustafa ve Araştırmacı-Yazar Mehmet Bayrak konuşmacı olarak yer alacak.

Konferansın ikinci gününde ise iki oturum gerçekleştirilecek. “Kadınların durumu ve mücadelesi” başlığı ile yapılacak ilk panelin moderatörlüğünü Kurdê Omer ve Seher Aydar yapacak. Panelde Bremen Üniversitesi’nden Münevver Azizoğlu ve Silêmanî'deki Kadın Kurumları Sorumlusu Nermîn Osman konuşmacı olarak yer alacak.

İkinci oturumda ise “Ermeni, Asuri, Keldani halklarının durumu” tartışılacak. Bu oturumda araştırmacı yazar Aydın Aslan ve eğitimci Nayri Muradian konuşmacı olacak.

Son oturumda ise, Moderetörlüğünü Behre Mohamed Mehmod ve Rojan Hazim’in yapacağı “Lozan Antlaşması’nın sonuçlarına karşı 100 yıllık mücadele” başlığı ele alınacak. Panelde Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Naif Bezwan, Polonya Jagiellonian Üniversitesinden Dr. Azad Haji Aghayi, Yazar Arêz Abdullah ve Yazar Dr. Heval Ebubekir konuşmacı olacak.

Sonuç bölümünde ise “Konferansın Kararı ve Bildirgesi” açıklanacak, beyanname ve yürürlükten kaldırma tartışması yürütülecek. Konferans sonuç bildirgesi 24 Temmuz Pazartesi günü saat 10.00’da Château d’Ouchy binasının önünde bir basın açıklamasıyla sonuçlanacak.

Binlerce Kurdistanlı Lozan’a akacak

Konferans ile eş zamanlı olarak 22 Temmuz Cumartesi günü yapılacak olan halk yürüyüş ve mitinge Fransa ve Almanya olmak üzere Belçika, Avusturya ve Hollanda’dan binlerce Kurdistanlı otobüslerle gelecek. Cumartesi günü Leman gölü kıyısındaki da Château d’Ouchy binasının önünde saat 11:30’ da toplanacak olan Kurdistanlılar ile dostları 13:00’de yürüyüşe başlayacak. Yürüyüş, Lozan Antlaşması’nın imzalandığı Rumine Sarayı’nın önündeki Place de la Rippone Meydanın’da yapılacak mitingle son bulacak.

Mitingde 4 parça Kurdistandan konuşmacılar ve sanatçılar yer alacak. Lozan komitesi adına KCDK-E önceki dönem eşbaşkanı Yüksel Koç, Yekîtiya Niştimaniya Kürdistan (YNK) adına Politbüro üyesi Blase Cebar Ferman, Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Zeynep Murad, PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Komela Başkanı İbrahim Alizade ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi(TJK-E) adına Şükran Sincar birer konuşma yapacak. Mitingde Şivan Perver, Ozan Cömert, Mizgin Tahir, Necmedin Xulami, Çopi ve Nasır Rezazi de ezgileriyle sahneye çıkacak. 

Komite, herkese kendi renkleriyle mitinge katılması çağrısı yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.