Vasiyetlerini bırakıp gittiler

Dosya Haberleri —

SEHITAILELERI

SEHITAILELERI

  • Rojhilat Çarçêl,  Eyn Îsa’da şehit düştü. Nusaybinli olan Rojhilat, 2014 yılında Rojava’ya gitti. 3 kez yaralandı. 1 yıl komada kaldıktan sonra uyanıp, yine savaş cephesindeki yerini alır.
  • Ahmed Hesûn, kız kardeşi 2017 yılında HPG saflarında şehit düştü. Qamişlo asayişindeki erkek kardeşi Mihemed Şendi de 2019’da hava saldırılarında şehit oldu.

 

PERVİN YERLİKAYA-DENİZ BABİR

Rojava devrimi büyük bir direniş ile örülüyor. Türk devleti ve çetelerine karşı savaşta Demokratik Suriye Güçleri’nin 11 bini aşkın savaşçısı şehit düştü, 21 bini aşkın savaşçı ise yaralandı. Bunlardan biri de Rojhilat Çarçêl.

Rojhilat Çarçêl (Murat Güneş), Türk devletinin işgal saldırılarında, 13 Ekim 2019’da Eyn Îsa’da şehit düştü. Nusaybinli olan Rojhilat, 2014 yılında Kobanê Serhildanı sürecinde direnişe katılmak için Rojava’ya gitti.

Babası Ziwer Üstkaş, 20 yıldır Almanya’da sürgünde. 47 yaşında ve dört çocuğu olan Üstkaş, 1996’da İstanbul’da yürüttüğü siyasal çalışmalardan ötürü üç yıl Türk zindanlarında kalmış. O dönemler Rojhilat’ın henüz bir çocuk olduğunu anlatan Üstkaş, evleri sürekli basıldığı için çocuklarını ancak 3-4 ayda bir görebildiğini söylüyor. Firari olduğu için çocuklarını doğru dürüst tanıma fırsatı olmamış. Rojhilat’ı ve diğer kardeşlerini anneleri büyütmüş. Üstkaş, hakkında 15 yıl hapis cezası istenince de çareyi Almanya’ya gelmekte bulmuş.

Cezaevinden çıktı Rojava’ya gitti

Cezaevinden çıktıktan sonra Rojhilat kısa süre içinde savaşmaya karar verir. Ziwer Üstkaş, oğlunun bu kararıyla ilgili şöyle diyor: "Savaşmaya karar verince, biz de yurtsever bir aile olarak kararını engellemeyeceğimizi söyledik. Saygı duyduk. Rojava’ya gitti ve oradaki yerini aldı, o süreçlerde Kobanê’ye dönük saldırılar vardı. Serhildan süreciydi. Rojava’dayken internet ve telefon üzerinde iletişim içerisindeydik. Kaç sefer ondan fotoğraf ve video istedim fakat o, bireysel durumunun önemsenmesini, ön plana çıkarılmasını istemiyordu."

Şehit düşmeden önce oğlu Rojhilat’ın, "Şehit düşerken Kürdistan şehidi olacağım. Tüm Kürt halkı benim ailemdir" dediğini aktaran Üstkaş tam da bu nedenden ötürü "Tüm Kürt halkının başı sağ olsun" diyor.

İyi bir abi, iyi bir arkadaş

Kardeşi Xalet Güneş ise abisi Rojhilat’la beraber büyümüş. Xalet, hayatı boyunca hep abisinin yolundan gitmek istediğini, onun gibi olmak istediğini ve onu örnek aldığını söylüyor. Xalet Güneş, Almanya’ya 3 yıl önce gelmiş. Abisinin ona her zaman “Kendin ol, doğruyu yanlışı bil, bir çizgin olsun” diye öğütlediğini söylüyor.

2011 yılında tutuklanan Rojhilat, 3.5 yıl cezaevinde kaldı. Tutuklanmadan önce bademcik ameliyatı olan ve bu ameliyatta yanlış bir işlem yapıldığı için tekrar hastaneye yatırılması gereken Rojhilat tam da tedavi sürecinde tutuklanmış. İçeride tedavi görememiş ve hapishanenin kötü koşulları da üzerine eklenince mide kanseri olmuş.

Cezaevinden çıktıktan sonra “Bir daha düşmanın eline düşemem, onun için gideceğim” demiş. Kobanê’deki devrim, onun hayranlıkla izlediği bir deneyim olmuş. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününde annesi ve kardeşiyle vedalaşan Rojhilat şehadet gününde evinde düğün olmasını vasiyet etmiş.

Bir yıl komada kaldı

Abisi Rojava’ya gittikten sonra yaklaşık bir sene boyunca iletişimleri olmamış. Rojava’da olduğu süre boyunca üç kez ağır yaralandığı haber almışlar. 1,5 yıl önce de şehadet haberi gelmiş; ancak haber doğru çıkmaz. Rojhilat ağır bir şekilde yaralanmış ve komaya girmiş. "Uyanamayacağı düşünülerek böyle bir haber verilmişti belki de" diyor Xalet. Ancak Rojhilat, arkadaşlarının özenli bakımı, desteği ve kendisinin de azmiyle yaklaşık 1 yıl komada kaldıktan sonra uyanmış, ardından yine savaşa dahil olmuş.

O süreçte kardeşiyle yaptığı telefon görüşmesinde Rojhilat, 6 yıldır Rojava’da olduğunu söylemiş; ama durumun kritik olduğunu da belirtmiş. Şehit düşmeden iki ay önce ise şöyle demiş: “Eğer şehit düşersem sakın ağlamayın, gurur duyun. Başınız dik olsun, isyan etmeyin, bizler şehadete ulaştığımızda sadece fiziken aranızdan ayrılıyoruz, sizler bizi var ettiğiniz sürece her zaman yaşamın içinde olacağız.”

İki kardeşini şehit verdi

Oğluyla en önde

Ahmed Hesûn, Rojava’nın Qamişlo kentinde doğdu. Savaştan dolayı 4 yıl önce Almanya’ya geldi. Kız kardeşi 2017 yılında HPG saflarında şehit düştü. Qamişlo asayişindeki erkek kardeşi Mihemed Şendi de 2019’da hava saldırılarında şehit oldu.

Hesûn, Türk devletinin 9 Ekim’de gerçekleştirdiği işgal saldırısının ilk gününde Stuttgart Kobanê (Schlossplatz) Meydanı’ndaki yürüyüşte ailesiyle beraber en önde yürüdü. İşgalin 4. gününde ise erkek kardeşinin şehadet haberini aldı. Hesûn, Rojava işgaline karşı eşi ve çocuklarıyla beraber Stuttgart kentinde YPJ, YPG posterleriyle eylemlerde yerin almaya devam ediyor.

Sözü Ahmed Hesûn’a bırakıyoruz: "Ailenin ilk şehidi kardeşim Şîlan’dır. Şîlan 4 yıl HPG’de kaldıktan sonra Şemzînan’da 2017 yılında şehit düştü. İkinci şehidimiz erkek kardeşim Mihemed Hesûn’dur. Kardeşim Mihemed, Serêkanîye’de asayişteydi. İşgal başladığında uçaklarla Serêkaniyê’yi havanla vurmuşlar. Sanırım asayiş, 'halkın hep birlikte çıkması güvenli olmaz, gruplar halinde çıkılsın' demiş. Tabii kardeşimin hangi grupta yer aldığını bilmiyorum. Fakat kaldığı yerden çıkmayı beklerken uçaklar o anda saldırıya başlamış ve kardeşim şehit düştü. Kardeşim şehit düşmeden bir gün önce onunla telefonda konuşmuştum. 24 yaşındaydı. 2014’den beri ise Serêkanîye asayişinde yer alıyordu.

Ava Mezin’in Ahmed’i

Dayımız Ahmed Heciheze, PKK’nin ilk şehitlerinden biri. Dayım ve onunla birlikte şehit düşen arkadaşları için Koma Cûdî’nin yaptığı ’Ava Mezin’ adında bir parça var. Bizim isimlerimiz oradan geliyor, babam o şarkıda geçen isimleri vermiş bize. Bizler küçüklüğümüzden beri mücadelenin içindeyiz. Bu acı hiçbir zaman bizim dışımızda olmadı hep bu acıyı hissettik ve yaşadık.

Ailem şu an Qamişlo’da, kız kardeşim çalışmalarda, erkek kardeşim de çalışmalarda yer alıyor. Buraya gelmeyi düşünmüyorlar, sonuna kadar orada kalacaklar. Küçük kardeşim Zinar da yaralandı. Onu getirmek istiyordum başında şarapnel parçası olduğu için.

En küçük oğlum, kardeşimin şehit düştüğünü öğrendiğinde adeta travma yaşadı. Amcasının ölümünü kabullenmiyor. Oğlum 6 yaşında ve haberi öğrendikten sonra 5 gün boyunca doğru düzgün yemek yemedi. Her yürüyüş sonrası eve döndüğümüzde amcalarının fotoğrafına bakıyorlar hâlâ.

İnsanlık için savaştılar

Rewan Şindî, Hesekêli, üç yıldır Almanya’da yaşıyor. Amca çocukları Mihemed Şendî ve Mehmûd Şendî Rojava’da şehit düştü. Mihemed Şendî, iki yıl boyunca QSD saflarında savaşmış. Rewan Şindî sadece amcasının çocuklarının değil, bütün şehitlerin Kürt halkının kıvanç kaynağı olduğunu belirterek, “Halk için canlarını feda etmeleri bizi onure etmekte, tüm şehitler kıvanç kaynağımızdır" diyor.

Avrupa’da yaşayan Kürtlerin, Kürt halkının yaşadığı acıyı ve trajediyi diğer halklara anlatmasının önemini vurgulayan Rewan Şindî, gittiği okulda hocalarına ve öğrencilere Rojava’daki savaşı anlatmış. "Bizim sadece Rojava ve Kuzeydoğu Suriye için değil; insanlık için, insanlık adına mücadele ettiğimizi bilmelerini istiyorum" diyor.

Kawa Gedo ise yaklaşık 12-13 yıldır Almanya’da yaşıyor. Dayısı Mihemmed Xelef (Levent Qamişlo) Kasım ayında Rojava’da şehit düşmüş. Kawa Gedo, dayısı ve diğer tüm şehitler için “Cennet de dâhil bütün güzellikler onlara ithaf olsun” diyor.

Ailesiyle son görüşme

Wensa Aziz Erfo ise Til Temîr’de şehit düşen Şemdin Hermêsi’nin (Delil Qamişlo) teyzesi. Şehit Şemdin’in haberi 27 Ekim 2019’da gelmiş. 19 yaşında olan ve 3 yıldır savaşan Şemdin, en son 3 ay önce anne ve babasının Rojava’daki evine gitmiş. Onlarla yemek yedikten sonra evden ayrılmış. Şehit düşmeden önce amcasının oğluyla konuşan Şemdin şiddetli çatışmaların olduğunu, dönemeyeceklerini, annesi ve babasını çok sevdiğinin onlara iletilmesini istemiş. Teyze Wensa Aziz Erfo şöyle diyor: “Şehit Şemdin’in kanı bütün Kürdistan için kutlu olsun, şehitten damlayan her kan damlası için biz binlerce defa ölüyoruz!”

Üç çocuğu vardı 8 yıl savaştı

Henna Ahmed Xelef’in kardeşi Hakkî Ahmed (Hesen Qamîşlo) 12 Kasım’da Serêkaniyê’de şehit düştü. 8 yıldır saflarda olan kardeşi 27 yaşında ve üç çocuk babasıydı. Kardeşinin son derece güçlü bir savaşçı olduğunu söyleyen Henna Ahmed Xelef, kardeşinin arkadaşları için her türlü fedakârlığı yapabileceğini belirtiyor. Mütevazı bir kişiliğe sahip olan kardeşinin mücadeleye son derece bağlı olduğundan bahseden Xelef, kardeşinin en son 9 Ekim 2019’da Qamişlo’da patlama olduğu gün annesiyle görüştüğünü söylüyor. Annesine dönemeyeceğini söyleyen Ahmed, çocuklarını korumasını ve kollamasını istemiş. En büyük çocuğu 9 yaşında olan şehidin kardeşi Xelef şöyle diyor: “Küçük çocukları, onu arıyor. En büyük çocuğu 9 yaşında, Rojava’da annemin yanında. Kürt ve Kürdistan’ın şehidi bu ülkeye kutlu olsun…”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.