Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı AK ve CPT önünde başlatılan nöbet eylemi 25 günü geride bıraktı. Eylem çadırını dün HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da ziyaret etti. Önceki gün ise AP Milletvekili Julie Ward çadırdaydı. 

23 Ekim’de itibaren devam eden eylem, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı adasına acilen gitmesi ve Öcalan’ın durumuna yönelik inceleme yapması talebiyle düzenleniyor. Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Belçika ve Hollanda’nın farklı kentlerinden katılan eylemciler arasında eylemin başından itibaren yer alanlarla birlikte, bir hafta boyunca eylem yerinde olacak katılımcılar da var. Bazı kentlerden katılan eylemciler ise her gün dönüşümlü  olarak eylemde yerin alıyor. Hava sıcaklığı her geçen gün düşse de sayı eksilmiyor.    


Her an değerlendiriliyor

Güne „Çarxa Şoreş’e“ marşını okuyarak başlayan eylemciler, her anı değerlendirmeye çalışıyor. Eylemcilerin bir kısmı kitap ve gazete okurken, birçoğu yaktıkları odun ateşinin etrafında sıcak sohpetlerini sürdürüyor. Sohbet konuları içerisinde güncel gelişmelere yönelik değerlendirmeler ağırlıkta. Eylem çadırından eksik olmayan marşlar ve Kürtçe müzikler eşliğinde sık sık çekilen halaylarla coşku artıyor. 

Eylemciler dün belirli aralıklarla AK ve CPT binalarının olduğu bulvarda toplanarak ;”CPT İmralı’ya“ sloganını haykırdı. Avenue de L’Europe’da bulunan oturma eyleminin sürdüğü çadırdan dün AK’ye bağlı olan CPT önüne kadar yürüyüş düzenlendi. Burada eylemciler sık sık, „CPT acilen İmralı’ya gitsin“, „Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a statü“ sloganları atarak, CPT yetkililerini göreve çağırdı. 


Seyit Rıza anması

CPT önündeki yürüyüş ve oturma eylemi ardından Kürt önderlerinden Seyit Rıza’nın idam edilmesinin yıldönümü nedeniyle eylem çadırında anma toplantısı düzenlendi. KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan’ın bir konuşma yaptığı anmaya HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da katıldı. KCD-F Başkanlık Divanı üyesi Murat Ceylan yaptığı konuşmada, “O gün Seyit Rıza ve arkadaşlarına uygulanan politikalar bugün de sürdürülmek isteniyor. Önderliğimiz Türk devletinin hilelerini tartışıp politikalarına boyun eğmediği için yaşamı tartışılıyor. Dolayısıyla Önder Apo’nun mücadelesine sahip çıkmak, aynı zamanda Seyit Rızaların intikamını almak, onların hesabını sormaktır.’’

Ceylan ardından KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur konuştu. Göksungur, Alevi inancının hakim olduğu Dersim’de uygulanan soykırımın Kürt halkı ve Kürt kadınının mücadelesine bir saldırı olduğunu belirtti. Kürt halkının geçmişten çok farklı bir konumda olduğunu belirten Göksungur mücadele mirasıyla bu soykırım uygulamalarını boşa çıkaracağını kaydetti. 


AP parlamenterinden ziyaret

Öte yandan eylemin başlangıcından bu yana AK ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi çok sayıda parlamenter de destek ziyaretinde bulundu. Önceki gün  eylemi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İngiliz İşçi Partili üyesi Julie Ward, eylemcilerin taleplerini dinledi. Eylemi desteklediğini belirterek, Kürt halkının ‘sesinin duyulmadığı’ endişesine kapılmamasını isteyen Ward, birçok parlamenterin konuyla ilgilendiğine dikkat çekti. Ward, Öcalan’a ilişkin İngiltere Parlamentosu’nda daha kapsamlı bir çalışmaya gidecekleri bilgisini de verdi. 


STRASBOURG