Vicdansızlığın sularında 100 göçmen boğuldu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa devletleri kıtaya daha az mülteci almanın pazarlıklarını yürütürken, çoğu Libya ve Tunus’tan olmak üzere 100 kişi Akdeniz sularında boğularak hayatını kaybetti. 

 

Avrupa devletleri, sıkı mülteci pazarlıklarıyla kıtaya daha az mülteci almak için çabalarken, diğer yandan milyarlar karşılığında sattığı silahların yol açtığı savaşlar nedeniyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanlar vicdansızlığın sularında hayatını kaybetmeye devam ediyor.

Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM), Akdeniz’de mültecileri taşıyan botun batması sonucu en az 100 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Trablus’un kuzeydoğusundaki bir lastik botun batması sonucu 100 kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin IOM tarafından yapılan açıklamada, “Bu son trajediden dolayı üzüntü duyuyoruz ve devletlere Akdeniz’de arama kurtarma gemilerini yeniden konuşlandırma çağrımızı yineliyoruz” denildi. IOM Başkanı Eugenio Ambrosi ise “Bunlar, uluslararası hukuku ve en temel insani zorunlulukları koruyamayan politikaların insani sonuçlarıdır” dedi.

100 kişinin hayatını kaybettiği olayda batan botta 130 kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Sivil toplum kuruluşu SOS, Akdeniz’e ait Ocean Viking gemisinin olay yerine ulaşması ardından en az 10 ceset tespit ettiği ve hayatta kalan kimsenin görülmediğini belirtti.

2015 yılında yoğunlaşan ve Avrupa Birliği devletlerinin  ‘mülteci krizi’ olarak ele aldığı ‘krizin’ üzerinden beş yıl geçti. Yaşanan savaşlar ve çatışmalar nedeniyle binlerce insan ülkesini terk etmek zorunda kalıyor. Bugün Akdenizde hala yüzlerce insan yaşam güvencesinin olmadığı botlarla Avrupa kıtasına ulaşmaya çalışıyor. Birçoklarının hikayesi ise Akdeniz sularında son buluyor. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) sadece bu yılın başından beri Akdeniz’in orta kesiminde 350’den fazla mültecinin hayatını kaybettiğini raporladı. Daha iyi bir hayat bulma umuduyla yola çıkanların çoğu Tunus ve Libya’dan.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.