Welîda Botî: Türk devleti yargılansın

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin Hasekê’ye bağlı Zirgan’da yaptığı katliama ilişkin konuşan Kongreya Star Koordinasyon üyesi Welîda Botî, Türkiye’nin uluslararası hukuka göre yargılanması gerektiğini söyledi.

İşgalci Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye topraklarına ve burada yaşayan halka yönelik gerçekleştirdiği saldırılar devam ediyor. Yıllarca DAİŞ’in saldırılarına uğrayan halk, bugün Türk devletinin saldırılarıyla yüz yüze.

Türk devletin en son Hasekê’ye bağlı Zirgan’a yönelik gerçekleştirdiği bombardımanında kadın ve çocuklar katledildi. Katliama uluslararası alandan tepki gelmezken, bölge halkı saldırıların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

17 Ağustos’ta gerçekleşen saldırının sıradan olmadığını belirten Kongreya Star Koordinasyon üyesi Welîda Botî, Türkiye’nin uluslararası hukuka göre yargılanması gerektiğini söyledi.

Bu saldırıların yalnızca Kuzey-Doğu Suriye topraklarında değil, aynı zamanda sınırın hemen diğer yanında 16 ve 17 Ağustos tarihlerinde Şengal’e yönelik gerçekleştirildiğini de belirten Welîda Botî, “Hangi meşru ya da gayri meşru savaşta, hangi kanunlara göre hastaneler hedef alındı” diye sordu.

Kirli planlar devrede

Welîda Botî, Türkiye’nin gerçekleştirdiği saldırılarda tetiği kendisinin çektiğini ancak azmettirici devletlerin de olduğuna da işaret ederek şöyle devam etti: “Türk devleti çok kirli planlarla bölge halklarının iradesine saldırıyor. Bu saldırılara ‘dur’ demeyen tüm güçler de, saldırıları gerçekleştirenler kadar sorumludur. Yıllarca soykırım altında yaşayan Êzîdîlere yönelik gerçekleştirilen saldırılar, bir hastanenin hedeflenmesi asla kabul edilemez.”

Topraklarına yönelik saldırıları kabul etmeyeceklerini dile getiren Welîda Botî, Ortadoğu’nun dizaynında Türk devletinin sahaya bir piyon olarak sürüldüğünü ifade etti. Botî, Türk devletinin bu dizayn içerisinde pay kapmaya çalıştığını, ancak hayallerini boşa çıkacağını söyledi. 

Türk devleti halklar ve inançlar için tehlike

Yıllarca bölgede farklı halklar ve inançlara yönelik DAİŞ’in büyük bir tehlike oluşturduğunu kaydeden Botî, şimdi bu tehlikeyi Türk devletinin oluşturduğunu ifade etti. Welîda Botî, uluslararası güçlerin politikalarına da dikkat çekerek, “Dün DAİŞ, bugün Türkiye kullanılıyor” dedi.

NÛJINHA/QAMIŞLO

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.