
Til Ebu Heyder ve Til Berak cephelerinden ilerleyen QSD savaşçıları, Xatuniyê bölgesini kısa sürede kontrol altına alması bekleniyor.
YPG/YPJ, Senadîd, Süryani Askeri Meclisi, Burkan El-Firat Operasyon Odası, Suwar El-Reqa, Şems El-Şemal, Lîwa El-Selçuki, El-Cezîra Tugayları Birliği, Cebhet El-Ekrad, Çeyş El-Suwar (Cebhet El-Ekrad, Lîwai 99, Özel eylem odası 455, Lîwa El-Selçuki, Ehrar El-Zawiya, Lîwa Sultan Selîm, Lîwa Şuheda El-Etarib’in bileşeni olduğu Devrimciler Ordusu), Lîwai El-Tehrîr ve Lîwai 99 Muşat’tan oluşan ve 12 Ekim’de kuruluşu ilan edilen QSD’nin, 30 Ekim’i 31’e bağlayan gece Hasekê’nin güneyinde başlattığı hamle tüm hızıyla sürüyor.
Operasyonun dördüncü gününde Suriye ve Irak sınır hattında bulunan bir karakolu özgürleştiren QSD savaşçıları, DAİŞ işgali altında bulunan Xatuniyê Gölü’ne adım adım ilerliyor.
İki taraftan birleştiler
Til Ebu Heyder alanından ilerleyen operasyon güçlerinin kolu, bir mezrayı özgürleştirirken, Xatuniyê Gölü’nün kuzeyinden bulunan diğer operasyon kolu önce Hilul köyünü, ardından da DAİŞ için stratejik önemdeki Xizêla ile Wensa köylerini kurtardı. Çok sayıda çete üyesinin öldürüldüğü çatışmalar sonucunda bu alanda iki kol birleşti.
Operasyonun ana kollarından biri olan Til Berak cephesinden ilerleyen QSD savaşçıları ise Qeryet Elî, Rebia, Sifeya ile Beyt Hisun köylerini özgürleştirdi.
Petrol bölgesi
Bölgede ilerleyişini sürdüren savaşçıların Xatuniyê Gölü’nü kısa sürede kontrol altına alması bekleniyor. Hol’un kuzeyine düşen Xatuniyê bölgesi petrol açısından önemli bir bölge.
Planlandığı gibi
QSD komutanlarının verdiği bilgilere göre, hamle 6. gününde de planlandığı gibi devam ediyor. DAİŞ çetesi daha önceden yaptığı gibi bazı bölgeleri kendine merkezi haline getirip insansızlaştırırken, sivilleri kalkan olarak kullanıyor. Operasyonun şimdiye kadarki süreçte temkinli ve tedbirli ilerlemesi de bundan kaynaklanıyor.
Panikleyen çete etkisiz
Hamlenin başlamasıyla birlikte panikleyen ve kismi direnişi de bastırılan DAİŞ çetesi üyeleri petrol yataklarını yakıyor.
DAİŞ şimdiye kadar güç takviye etme, ağır silahlarla savunma yapmak yerine, bombalı araçlarla saldırıyı bir savunma taktiği olarak görüyor. 6 kez denediği bomba yüklü araçla saldırma girişimi her defasında sonuçsuz kaldı.