İsviçre Gündemi
İsviçre Parlamentosunda SP'nin düzenlediği bir basın toplantısına katıldık. Bunu okuyucularla paylaşmak bir zorunluluk oldu. Zira basının da sorumluluk alması istendi. Konu yabancı düşmanı olarak tanımlanan İsviçre Halk Partisi (SVP)'nin 26 Şubat'ta "Yaptırım İnisiyatifi" adı altında referanduma götüreceği inisiyatif ile ilgiliydi. Bilindiği gibi 5 yıl önce suç işleyen yabancıların derhal sınırdışı edilmesi, yine aynı parti tarafından halk oylamasına sunulmuş ve kabul edilmişti. Ama İsviçre yasalarını hiçe sayan, uluslararası insan hakları konvensiyonuna ters düşen bu halk oylaması sonucu hükümeti hayli zorlamış ve sınırdışı kararlarının hakimlere bırakılması, suç kapsamının iyi irdelenmesi vb koşuluyla kabul edilmişti.
SVP bir süre önce yeni bir girişimde bulunarak ve referandum için gerekli olan imzaları toplayarak "Yaptırım İnisiyatifi"ni halk oylamasına taşımayı başardı. Bu yeni inisiyatif adı üzerinde yabancılara karşı yaptırımları sınırsız kılmayı amaçlıyor. Trafik suçu, az miktarda olsa bile uyuşturucu bulundurma, haklı bile olsa şiddet eğilimi taşıma, yasadışı gösterilere katılma, icralık olma vb hayatın normal işleyişi içinde bütün insanların başına gelebilecek her olayı suç kapsamına almakta ve derhal sınırdışı etmeyi öngörmektedir.
İsviçre pasaportu olmayan herkesi her hangi bir bahane ile derhal sınırdışı etmeyi amaçlayan inisiyatif, İsviçre pasaportu olmayan iki milyon yabancıyı tehdit ediyor. Son seçimlerde büyük başarı kazanan ve hükümette ağırlığını arttıran SVP eğer önü alınmazsa daha onlarca yeni yasa çıkarma hazırlığında. Toplumsal yaşamda yabancıların nasıl yaşayabileceğine bile karar vermeye hazırlanan SVP'nin yarın "bu restauranta köpekler ve İsviçreliler girebilir ama yabancılar giremez" gibi uygulamaların önünü açması kimseyi şaşırtmayacaktır.
İsviçre vatandaşı yabancılar
'nankör mü'?
Basın toplantısında bir açıklama çok mu çok dikkatimizi çekti. Geçmiş halk oylamalarına İsviçre vatandaşı yabancıların katılım oranındaki düşüklük ile SVP'nin ırkçı inisiyatiflerine evet ve hayır diyenler arasındaki farkın, oy kullanmayan İsviçre vatandaşı yabancıların oranına yakın olması dikkat çekici bir burum. Vatandaş olduktan sonra kendisini kurtardığını sanan, kim olduğunu unutan, bir İsviçreliden daha fazla yabancıya "düşman" olan ve yer yer bizim de tanık olduğumuz gibi yabancıların İsviçre'ye zarar verdiğinden dem vuran bu "bizimkiler" üzerinde önemle durmamız gerekiyor. Basın toplantısında bu kesimin sandığa gitmesi ve "hayır" oyu kullanması durumunda SVP'nin başarı şansının zayıf olacağına dikkat çekilmesi de önemli bir vurguydu.
Bu bir rica olmamalıdır
Evet SP Göçmenler Kurumu Başkanı ve Basel Kanton Milletvekili Mustafa Atıcı'nın dediği gibi ya şimdi harekete geçeceğiz ya da SVP'nin önce göçmenlere, ardından İsviçre vatandaşı bile olsalar herkesi kapsayacak yabancı ve insanlık düşmanı politikalarının önünü açacağız. Bunun için herkes sağa sola kıvırmadan, sudan bahaneler uydurmadan harekete geçmelidir.
Hitler Almanyasında yaşanan ve herkesin bildiği o olayı tam da hatırlatma zamanı. Papaz Martin Niemöller şöyle demişti: "Önce geldiler komünistleri götürdüler sesimizi çıkarmadık, sonra Yahudileri götürdüler sesimizi çıkarmadık, işçileri, sendikacıları götürdüler sesimizi çıkarmadık. Sıra bize geldiğinde ses çıkaracak kimse kalmamıştı."
Ey İsviçre vatandaşı "yabancılarımız", emin olabilirsiniz; Sıra size geldiğinde etrafınızda kimseyi bulamayacaksınız.