‘YADÊ’ izleyiciyle buluştu

Kadın Haberleri —

Deniz Deman

Deniz Deman

  • Frankfurt Amara Kadın Meclisi ,8 Mart dolayısıyla YADÊ filmini seyirciyle buluşturdu. Gösterim öncesi konuşan filmin yönetmeni sanatçı Deniz Deman, filmin her aşamasında kadınların emeği olduğunu belirtti. Deman konuşmasında Yadê’nin direnişçi, inatçı özelliklerine de dikkat çekerek, “yol göstericiydi” dedi.

ROJBİN KURT / FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Amara Kadın Meclisi 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde 4 Mart’ta film gösterimi yaptı. FilmForum Höchst’te yapılan gösterimde Avrupa’da yaşayan tüm Kurdistanlıların tanıdığı YADÊ’nin biyografisini anlatan belgesel film izleyiciyle buluştu. YADÊ filminin yönetmenliğini yapan sanatçı Deniz Deman’ın da katıldığı katıldığı film gösterimi öncesi seyirciye mini müzik dinletisi verildi.

Acı günlerden geçiyoruz

Açılışta konuşan sanatçı Deniz Deman, 6 Şubat’ta Mereş merkezli meydana gelen deprem felaketine dikkat çekti. “Acı günlerden geçiyoruz” diyen Deman dayanışmanın büyütülmesi gereken zamanlardan geçildiğini ifade etti. Yaşanılan deprem felaketi dolayısıyla buruk bir 8 Mart geçildiğini de dile getiren Deman tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı. 

İzleyici sanatçılara eşlik etti

 

Müzik dinleti bölümünde “Sê jinên azad” eserini seslendiren Deniz Deman, Hozan Diyar ile birlikte “Ey Serokê me yê rugeş” stranını seslendirdi. Hozan Diyar, 8 Mart dolayısıyla Hozan Mizgin’i (Gurbet Aydın) de anarak Mizgin eserini seslendirdi. Seyirci zaman zaman sanatçıların bilinen ve topluma mal olan eserlerine eşlik etti.

Tüm aşamalarında kadınların emeği var

Sanatçı Deniz Deman, yönetmenliğini yaptığı YADÊ (Mother) biyografik filmin her aşamasında çekiminden, montajına kadınların emeğinin olduğunu söyledi. Filmin müziğinde Hozan Diyar’ın da emeği olduğunu ifade eden Deman, filme emeği geçen herkese teşekkür etti.

Deniz Deman, YADÊ filmine ilişkin de şunları kaydetti: ”Yade her eylemde en öndeydi. İnatçı bir kadındı. Yüzündeki dövme ve elindeki sigarası ile bilinirdi. Ama en önemli yanı direnişçi olmasıydı. Feodal toplumsal yapıya karşı direnen bir kadındı. Kendi eliyle iki kızını mücadeleye kattı. Davranışlarıyla, tutumuyla, yurtseverliğiyle bize yol gösterdi.”

Yadê Samya’dan kadınlara: Bir adınız olsun

Samya Doğan ya da herkesin bildiği ismiyle Yadê’nin hayat hikayesini içeren belgesel filmde Yadê Samya’nın yaşamının her anı büyük öğretilerle dolu. Kurdistan gibi feodalitenin hakim olduğu bir coğrafyada evliliğe başkaldıran, boşanmanın ayıp sayıldığı, hor görüldüğü bir dünyada boşanan, çocuklarını kendi başına büyüten ve onların özgürlük mücadelesine tanık olan, bu uğurda hayatların verdiklerini gören Yadê’nin her sözcü kadınlar açısından can alıcı. Yadê şahsında tüm kadınların acılarını, sevinçlerini, yaşamlarını konu edinen filmde Samya Doğan’ın her sözü tarihi. Kadınlar için ifade ettiği en anlam söz ise, “Bila navê we ji we re bimîni, ev bese!” sözüydü. Yani tam çevirisiyle “Adınız size kalsın”, tercüme edilirse “Bir adınız olsun”. Samya Doğan’ın belgesel filmdeki bu sözü; Başurê (Güney) Kurdistan’daki İsimsiz Kadınlar Mezarlığı’nı anımsatırken sanki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Xwebûn” teorisine bir atıf gibi duruyordu. 

Samya Doğan

1940’ta dünyaya gelen Yadê Samya Doğan, 2 Ekim 2022 günü Almanya'nın Düren kentinde organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Cenazesi, uğruna ağır bedeller ödediği Kurdistan'a götürüldü. Yadê 6 Ekim 2022’de son yolculuğuna uğurlandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.