Yalçındağ: Raporu basından öğrendik

Kadın Haberleri —

Reyhan Yalçındağ

Reyhan Yalçındağ

  • ATK’nin “Cezaevinde kalamaz” dediği demans hastası Aysel Tuğluk’un avukatı Reyhan Yalçındağ, kendilerine raporun tebliğ edilmediğini, haberi basından öğrendiklerini söyledi. Yalçındağ, Tuğluk için gerekli başvuruları yaptıklarını ve tahliyesini beklediklerini dile getirdi.

DENİZ YILDIZ / İSTANBUL

Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan demans hastası Aysel Tuğluk’a ilişkin Adli Tıp Kurumu (ATK) dün “Cezaevinde kalamaz” raporu verdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada ise Adalet Bakanlığı’nın raporu teyit ettiği belirtildi. ATK’nın raporu üzerine Tuğluk’un ailesi ve avukatları tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’ne gitti. Dün akşamdan beri cezaevine giden avukatlar, raporun kendilerine tebliğ edilmediğini, haberi basın üzerinden öğrendiklerini belirtti.  

Haberi basından öğrendiler 

Konuya ilişkin gazetemize konuşan avukat Reyhan Yalçındağ, haberi basından öğrendiklerini ve kendilerine tebliğ edilmediğini ifade etti. Haberin mesai saatinden sonra yayınladığını dile getiren Yalçındağ, “Avukat arkadaşlarla ve ailesiyle birlikte dünden beri cezaevine defalarca kez girip çıkarak, yetkililerden bilgi aldık. Nöbetçi idare ile görüşerek süreci ilerletmeye çalıştık. Ama resmi olarak bu sabaha kadar ATK’ın raporu cezaevine ulaşmamıştı. Dolayısıyla bu sabaha kadar Kocaeli İnfaz Savcılığı’nın da infaz erteleme kararı ulaşmamıştı” dedi. 

Yeniden başvuru yapıldı 

Mesai saatinin başlamasıyla birlikte yeniden başvurular yaptıklarını anlatan Yalçındağ, “Kocaeli İnfaz Savcılığı’nda, cezaevi içerisinde ve cezaevi önünde avukat arkadaşlarımız var. En son cezaevine ATK raporunun ulaştığını öğrendik. Gece boyunca ulaşmamıştı. Ancak hala tarafımıza bir örnek verilmiş değil. Dediğim gibi hem kararın bir örneği bize verilsin diye hem de bir an önce müvekkilimiz bırakılsın diye Kocaeli İnfaz Savcılığı’na bir daha başvuru yaptık. Kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Raporun içeriğini henüz görmediklerini sözlerine ekleyen Yalçındağ, “Dolayısıyla ta iki sene önce verilmesi gereken bir karardı. Ama bu müvekkilimizin hastalığının ilerlediğini de gösteriyor. Nitekim Anayasa Mahkemesi’ne yapmış olduğumuz tedbir talepli başvuru, her ne kadar tahliye ile ilgili ret edilmiş olsa da Ağustos ayında hastalığın ciddiyetine dair AYM tarafından ciddi bir vurgu vardı” ifadelerini kullandı. 

‘Tedavi edilebilir bir hastalıkla karşı karşıya değiliz’

Yalçındağ, son olarak “Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi sayın Tuğluk’un sağlık hakkı bakımından tedbir kararı vermişti ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nı da konuyla ilgili yetkili makam olarak belirleyip ‘periyodik olarak tarafıma bu şahsın sağlık bilgileri sunulsun’ dendi. Nitekim Haziran ayından itibaren iki defa daha ATK’de muayene oldu. Bir kere ATK’nin talebi ile MR çekildi.Yine ATK’nın talebiyle müvekkilimizle birlikte kalan kişilerden tanıklık beyanları alındı. Daha önce de biz defalarca kez sunmuştuk. Dolayısıyla bu aşamadan sonra maalesef tedavi edilebilir bir hastalık ile karşı karşıya değiliz ama en azından insan onuruna uygun koşullarda ailesinin ve sağlık emekçilerinin desteğini daha profesyonel şekilde alması gereken bir süreç başlayacak. Önümüzdeki günlerde zaten bununla ilgili daha kısa beyanda bulunmamız mümkün olacak. Ama dediğim gibi şu anda tarafımıza söylenen şifahen ATK’nin müvekkilimizin cezaevinde tek başına yaşamını idame edemeyeceğine dair bir raporudur. Dediğim gibi kısa sürede bırakılmasını bekliyoruz. Hemen akabinde tedavisi başlayacak” dedi. 

Haber yayına hazırlandığı saatlerde Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması bekleniyordu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.