Yangınlar Akdeniz ülkelerinde yayılıyor

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • Akdeniz ülkelerini etkisi altına alan ve binlerce dönüm ormanlık alanın yok olmasına neden olan yangınların önümüzdeki günlerde de yayılarak devam edeceği belirtildi.

 

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi Sistemi’nin uydu haritasına göre yangınlar dünyanın birçok noktasına yayılmış durumda. Haritada, yangınların dünyanın geniş ormanlık alanlarını kırmızıya boyadığı görülürken; Yunanistan, Türkiye, İspanya, Cezayir, İtalya, Arnavutluk, Tunus gibi Akdeniz ülkelerinde pek çok noktada yangınlar sürüyor. Yangınların ana sebebi ise rekor düzeye ulaşan hava sıcaklıkları, kuraklık ve rüzgar.

Yağış beklenmiyor, yangınlar sürecek

Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) bu yılki yangınları “yeni tip yangınlar” kategorisinde gösterdi ve Akdeniz’de meydana gelen yangınlar nedeniyle yarım milyon hektardan fazla ormanlık alanın yok olabileceğini açıkladı.

Almanya Meteoroloji Dairesi (DWD) ise özellikle Türkiye, Yunanistan ve İtalya’da yayılan yangınların önümüzdeki günlerde de etkili olacağını, yağış beklenmediğini açıkladı. DWD, sıcaklar sona erse dahi yangın tehlikesinin süreceğini, rüzgarların da etkisiyle daha büyük yangınların çıkabileceğini kaydetti.

foto: AFP

Antik kent tehlike altında

Yunanistan’da yaklaşık üç gündür büyüyerek devam eden yangınlar başkent Atina’nın kuzey bölgelerine ulaştı. İnsan ölümleri yaşanmadı ancak binlerce dönüm ormanın yok olması nedeniyle binlerce hayvanın can verdiği belirtildi, ayrıca onlarca ev ve araç alevler içinde kaldı. Yangının ulaştığı bölgelerde tahliyeler de başladı. Yunanistan'ın Evia adasındaki yangın henüz söndürülemezken, Mora yarımadasında ise antik Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği bölgede yangın çıktı. Olympia bölgesinde çok sayıda köyün boşaltıldığı, antik kentin tehlike altında olduğu belirtiliyor.

İtalya’da ise Sicilya, Sardinya ve Adriyatik çevresindeki bazı bölgelerde yangın çıktı, bölge sakinleri tahliye edildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.