Yanlış teşhisle felç

Abdulkadir Kuday

Abdulkadir Kuday

  •  Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın tedavisinin geciktirilmesi ve doğru teşhis konulmaması sonucu sağ bacağı felç kaldı. 

 

Tutuklanmasının ardından tedavi edilmeyen Abdulkadir Kuday felç kaldı. Yıllar sonra yanlış teşhis konularak ameliyat edilen Kuday, yürüyemez hale geldi.

Kuday, 6-8 Ekim 2014 Kobanê eylemlerinde Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2 kişinin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 19 kişi ile birlikte tutuklandı. Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda 17 kişi beraat etti, HTS kayıtlarında olay günü başka mahallelerde bulunduğu kanıtlanan Kuday ile Yavuz Akar ve Mehmet Gültekin’e ikişer kez müebbet hapis cezası verildi. İstinaf Mahkemesi’nde onanmasının ardından dosya Yargıtay’a gönderildi.

Yapılan tetkikler sonucunda Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına (kaslara hareket emri veren sinir hücrelerinin uyarılar gönderemez duruma gelmesi) yakalandığı belirlenen Kuday, 12 Ocak’ta Metris 2 Nolu Rehabilitasyon (R) Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Geç teşhis konulması nedeniyle felç kalan Kuday’ın, kesin bir tedavisi olmayan ALS hastalığına yakalanması nedeniyle sağlık durumunun belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na (ATK) da başvuru yapıldı.

MA'dan Ahmet Kanbal'a konuşan Kuday’ın ağabeyi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Eşbaşkanı olan Salih Kuday, kardeşinin tutuklanmasının ardından dört yıl boyunca tedavisinin yapılmadığını, revire dahi götürülmediğini belirtti. Koronavirüsü salgınından kısa bir süre önce kardeşinin tedavi talebinin kabul edildiğini ve bel fıtığı teşhisi konularak ameliyat edilmesine karar verildiğini kaydeden Kuday, ameliyatın da sürekli ertelenmesi sonucu ancak Haziran 2021’de fıtık ameliyatı yapıldığını söyledi. Yaşanan bu süreç içinde kardeşinin sağ ayağının tamamen felç kaldığını ifade eden Kuday, sancılarının devam etmesine rağmen tedavisinin yapılmadığını söyledi.

İhtiyaçlarını karşılayamıyor

 Kardeşine üç ay önce ALS teşhisi konulduğunu ve hastalığının diğer ayağına sıçradığını kaydeden Kuday, insan hakları örgütleri ile sağlık örgütlerinin uyarılarına rağmen tedavinin geciktirildiğini ifade etti. Kardeşinin tedavi ile teşhisinin geciktirilmesi sonucu şu an sağ tarafını kullanamaz hale geldiğini dile getiren Kuday, “İhtiyaçlarını kendi başına karşılayamıyor. Yürüyemiyor. Lavaboya gidemeyecek durumda. Ellerinde de takat kalmamış durumda. Fıtık ameliyatı yapıldı, ancak doktorlar fıtık ameliyatının yapılmasının iyi olmadığını söyledi” dedi.

Dört yıl revire götürmediler

 “Kardeşim zamanında tedavi edilseydi, bugün felç kalmazdı” diyen Kuday, “Hastalığı bu seviyeye gelmeyecekti. Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekti. 4 yıl boyunca revire bile götürmediler. Sivil toplum örgütleri, milletvekillerimiz üzerinde durunca tedavisi yapıldı, ameliyat edildi” diye konuştu. Kardeşinin tedavisinin cezaevinde yapılmasının mümkün olmadığını belirten Kuday, serbest bırakılmasını ve evinde tedavi görmesini istedi.  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.