Sol Parti’den milletvekili adayı Ali Atalan, geçtiğimiz dönem parlamentoda birçok çalışmayı başarıyla tamamladıklarını söyledi. Atalan, daha yapılması gereken işlerinin olduğunu belirterek Kürtlerin Pazar günü yapılacak parlamento seçimlerine aktif katılım sağlayarak oylarını Sol Parti’ye vermesi yönünde çağrıda bulundu.
Almanya’nın Nordrhein Westfalen Eyaleti Parlamento seçimlerinde Sol Parti milletvekili adayları Hamide Akbayır ve Ali Atalan, bir aydan fazla bir zamandır sürdürdükleri seçim çalışmalarının son etabına geldi.
Seçime bir gün kala 11. sıra adayı Akbayır ve 8. sıra adayı Ali Atalan özellikle Kürdistanlılardan beklentileri büyük. Ali Atalan, Kürtler ve diğer göçmenlerin oyunun stratejik bir anlam ifade ettiğini söyledi.
Atalan’ın seçim öncesi son düşüncelerini veriyoruz...

Sol Parti listesinden 2010’da parlamentoya girdiniz. NRW Parlamentosu’nda 2 yıllık bir pratiğiniz oldu. Bu sürede gerek Kürtlere gerekse de diğer göçmenlere yönelik nasıl bir çalışma yürüttünüz?

2010’dan önce Hıristiyan Demokratlar ve Hür Demokratlar’dan oluşan sağcı bir hükümet vardı. Bizim amaçlarımızdan biri bu sağ hükümetin yerine sol bir hükümet oluşturmaktı. Biz Sosyal Demokratlar ve Yeşiller Partisi’ne iki seçenek sunduk. Ya hükümete ortak oluruz ya da sizi dışarıdan destekleriz şeklinde. Fakat ikinci seçenekle parlementodaki dönemimiz başladı. Bu eyalette Kürtçe öğretmen alımının şartları çok ağırdı. Bu şartlara göre öğretmen bulunamazdı. Biz ötekileştiren, dışlayan bu genelgenin değişimini sağladık. Yine Kürtlerin ‘Statümü istiyorum’ şeklindeki imza kampanyasını başlattık. Bunu takip ediyoruz. Daha sonra sırasıyla öğrenim harçlarının kaldılmasını sağladık. İlticacıların bulundukları eyalette serbest dolaşımını sağlayan yasanın değişmesini sağladık. Kamu hizmetlerinde çalışan personelin karar sürecine dahil edilmesi sağcı hükümet tarafından kaldırılmıştı biz bunu yeniden değiştirdik artık çalışanlar kararlara ortak olabiliyor. Yerel yönetimlere daha fazla finans desteğinin sağlanması için girişimlerde bulunduk. Yine Tamiller, Ermeni ve Süryani katliamlarına ilişkin toplantılar, konferanslar yaptık. İlk kez bu parlamentoda kimsesizlerin, dışlananların, mültecilerin sesi olduk. Halklarımızın, emekçilerimizin, işçilerin, işsizlerin hak ve özgürlüklerini elimizden geldiğince savunduk.

Kürtler, Tamiller ve Süryaniler bu çalışmalarınızdan haberi var mı?

Tam olarak haberdar olduğunu söyleyemeyiz. Alman basını yansıtmak istemedi. Kürt medyası ise kısmen işledi. Ancak Kürtlerin, yaptığımız bu çalışmalardan haberleri olduğunu düşünüyorum.

Yarım kalan projeleriniz var mı?
Tabii ki var. Yasal olarak oturum sorunu olmayan herkesin seçme seçilme hakkının olduğunu düşünüyoruz. Buna yönelik bir çalışmamız vardı. Yine bu kiralık firma dediğimiz taşeron firmaların kapatılmasına yönelik çalışmalarımız vardı. Öte yandan vatandaşlığına geçiş koşullarının daha da kolaylaştırılmasıni istiyoruz. Ayrımcı yasaların değişmesini ve ırkçı uygulamaların yasalar çerçevesinde cezalandırılmasını istiyoruz. Kürt kimliğinin resmi olarak tanınması için bir komisyon kuruldu. Yine kürt kimliğinin tanınmasına yönelik yapılan kampanyanın çalışmalar ben ve Hamide Akbayır bu komisyonda yer alıyoruz. Bu kampanyanın sonuçlanması için çalışacağiz. NRW’de Kürdoloji bölümünün kurulmasına yönelik bir çalışma başlattık henüz bir sonuç almış değiliz. Yine Parlementoda Kürtlerin Almanya’daki durumlarıni, sorunlarını araştırmaya yönelik bir ‘araştırma komisyonu’nun kurulmasını sağlayacağiz. Bir de Güney Kürdistan ile Eyalet bazında yani Parlemento düzeyinde ilişki geliştirmek amacı ile çalışma planımz var.

Fransa ve Yunanistan’da solun oyları arttı bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yine anketler yüzde 4 ila 5 arasında oyunuz olduğunu söylüyor...
Ekonomik krizler sol ve sosyalist partilerin güçlenmesine neden oluyor.  Krizler bizi sevindirmiyor ama solun güçlenmesi bizi sevindiriyor. Solun oylarının yükselişinin bizi de etkileyeceğini düşünüyorum. Anketlerde genelde yüzde 1 eksik söylenir. Yine seçime kadar bazı seçmenler düşüncelerini açıklamıyor. Yine anket şirketleri bu çalışmaları yaparken göçmenleri hesaplamıyor.

Kürtler bu seçimlerin kendi çıkarları için neler ifade ettiğinin farkında mı?
Kürtlerin tümünün bu bilinçte olduğunu söyleyemem. Politik bir kesim var. Bu kesim seçimlerin önemini çok iyi biliyor. Fakat bir kesim de var ki hiç umrunda değil.
 
Son olarak seçmenlere çağrınız nedir?

Seçim pazar günü saat 08:00’de seçim başlıyor. Saat 16:00’ya kadar devam edecek. İşte saat 16:00’ya kadar bütün imkanlar seferber edilerek telefon, internet gibi iletişim araçlarıyla herkesin Sol Parti’ye oy vermesi teşvik edilmelidir. Sizin aracılığinızla bizi destekleyen çalışmalarda emeği olan bütün kurum, kurul, kuruluş, basın yayın kuruluşlarına, sonsuz teşekkürlerimi söylemek istiyorum.


MURAT MANG/BİELEFELD




Göçmenlerin oyu belirleyecek

Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Nordrhein Westfalen’de (NRW) bu pazar eyalet parlamentosu seçimleri var. Seçim sonuçları, gelecek yıl yapılacak federal seçimlere ışık tutacak. Bu seçimde Sol Parti’den geçtiğimiz dönem milletvekili olan Ali Atalan ile Hamide Akbayır tekrar milletvekil adayı.
NRW’de 13 milyondan fazla seçmen var. Bu sayı Almanya’daki seçmen sayısının beşte biri. Yine bu seçmenlerin yüzde 15’inin göçmen olduğu belirtiliyor ki bu oran seçimin kaderini değiştirebilecek faktör olarak göze çarpıyor. Eyalette yaşayan Kürtlerin yaklaşık 100 bin’i oy kullanabilecek.
Seçimlerden önce yapılan son ankete göre sandıktan SPD’nin (yüzde 37 oyla) birinci parti olarak çıkması bekleniyor. 2010 yılındaki seçimden sonra Yeşiller ile azınlık hükümeti kuran SPD’nin bu kez Yeşillerle hükümeti kurması bekleniyor. Zira Yeşiller’in oy oranı yüzde 12’lerde.
CDU ve geleneksel ortağı FDP’nin oylarının toplamı yüzde 36’larda olması bekleniyor anketlere göre.

Kürtlerin oyu Sol Parti’ye
2010 yılındaki seçimlerde yüzde 5,4 oranında oy alarak hükümet kurma çalışmalarında kilit rol oynayan ve SPD-Yeşiller azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Sol Parti, anketlere göre baraj altında kalıyor. Mart ayından bu yana sürekli bir düşüş içinde olan Sol Parti’nin oyları yüzde 3,5 ila yüzde 4 arasında değişiyor. Ali Atalan ile Hamide Akbayır’ın bu partiden milletvekil adayı olması oy hakkına sahip olan onbinlerce Kürdün oyunu Sol Parti’ye vermesi bekleniyor. Başta Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) olmak üzere birçok kurum, bu seçimlerde Sol Parti’yi desteklediklerini deklere etmişti.
Seçimlerin sürprizi ise son seçimlerde eyalet parlamentolarına giren Korsanlar Partisi olacak. Sözkonusu partinin oy oranı yüzde 8,5’larda.
Ancak sözkonusu anketlerin eyalette yaşayan göçmenlerin fikrini yansıtmadığı belirtiliyor.
2010 yılında seçime katılım 59,3’de kalmıştı. NRW Eyalet Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek, geçtiğimiz seçimlerde Türkiyeli seçmenlerin beşte birinin sandık başına gitmediğini söyledi.
2010 yılındaki seçimlerde CDU yüzde 34,6, SPD yüzde 34,5, Yeşiller yüzde 12,1, FDP yüzde 6,7 ve Sol Parti yüzde 5,4 oranında oy alarak parlamentoya girmişlerdi.

HABER MERKEZİ