Yaptırım planı askıya alındı

Dünya Haberleri —

  • Türk diktatörünün demokrasiye saldırılarını HDP’nin kapatılması davası ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle bir kez daha boyutlandırdığı ve herkesin “uluslararası yaptırım” beklediği bir dönemde AB ileriye değil geriye doğru adım attı:Reuters’ın konuştuğu ABD’li ve AB’li diplomatlara göre daha önce alınan yaptırım kararı geri çekildi.

HDP’nin kapatılması istemiyle açılan dava ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle birlikte Türkiye’ye yönelik “uluslararası yaptırım” beklentisi yeniden gündeme gelmişken Avrupa Birliği’nden tersi yönde bir açıklama geldi. Reuter ajansının geçtiği habere göre Avrupa Birliği, 25-26 Mart’ta yapılacak Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye yaptığım uygulama ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığından (TPAO) daha fazla kişiyi “kara listeye alma” planını askıya aldığını bildirdi.

Reuters haberini isimlerini açıklamadığı dört AB ve ABD diplomatına dayandırdı. Diplomatlar, ABD’de Joe Biden yönetiminin Brüksel’e “bu dönemde Türkiye’ye yaptırım uygulamamasını” tavsiye ettiğini söyledi. Habere göre ABD’li diplomatlar, “NATO müttefiki ve AB adayı Türkiye”nin son dönemlerde karşılıklı tavizlerle uzlaşma yanlısı göründüğünü düşünüyor.

Diplomatların özellikle Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Ocak’ta Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le yaptığı video konferansta ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ile ikili görüşmede Türk diplomasisindeki değişimin işaretlerinin görüldüğünü söylediği belrtildi.

Reuters’in görüştüğü AB diplomatlarından biri, “Türkiye’den daha fazla kişinin kara listeye alınmasına yönelik çalışmalar durduruldu. Artık Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulanmasından da bahsetmiyoruz” dedi.

Diğer AB diplomatı ise, bu yönde zaten “esasında hiç çalışma yapılmadığını” söyledi ve “Diplomasiye öncelik verildi” ifadelerini kullandı.

Reuters, AB’nin ise kurumsal olarak ajansa açıklama yapmadığını bildirdi.

Avrupa Birliği liderleri, Aralık’ta Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki “yasa dışı hidrokarbon arama faaliyetleri” nedeniyle, sondaj çalışmalarıyla bağlantılı kişi ve kuruluşları içeren yaptırım listesinin genişletilmesini kararlaştırmıştı. Yaptırımların kapsamının da genişletilmesi için verilecek karar ise önümüzdeki haftaki zirveye bırakılmıştı. Türkiye ile ilişkilerin seyri ve olası yaptırım seçenekleriyle ilgili rapor hazırlama görevi ise AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’e verilmişti.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.