Yardımın yarısını bize ver, sınırı geç!

Yurt Dışı Haberleri —

Heyva Sor a Kurd, yardım çalışmaları

Heyva Sor a Kurd, yardım çalışmaları

Suriye devletinin kontrolü altındaki bölgelerdeki depremzedelere yardım etmeye çalışan Heyva Sor a Kurd’a ahlaksız teklif:

  • Depremzedeler için hazırladıkları yüzden fazla tır ile sınırda geçiş izni beklediklerini söyleyen Heyva Sor a Kurd Eşbaşkanı Eva Eli Qertmînî, rejimin de çetelerin de yardımlardan pay alma derdinde olduğunu söyledi. 
  • Eva Eli Qertmînî: “Şêx Mexsûd ve Halep’te yaşayan insanlarımız deprem korkusundan dolayı dışarda çadırlarda kalıyor. Halep’ten Şêx Mexsûd’a iki bin beş yüz aile geçti. Bin aile daha Şêx Mexsûd’a geçmek istiyor.”

ERKAN GÜLBAHÇE

Heyva Sor a Kurd Eşbaşkanı Eva Eli Qertmînî Kuzey-Doğu Suriye Özerk yönetimi kontrolündeki bölgelerde bir sakinliğin yaşandığını, insanların yavaş yavaş evlerine giderek geceleri evlerinde kaldıklarını belirtti. Minbîç ve Kobanê çevresinde yaşayan halkın büyük bölümünün de çadırlarda kaldıklarını belirten Qertmînî, asıl trajedinin Efrîn ve Cindirês’de yaşandığını belirtiyor. 

Rejim yardımları engelliyor

Heyva Sor a Kurd ekibi olarak Şêx Meqsûd’a incelemelerde bulunduklarını belirten Qartmini, “6 kişi yaşamını yitirdi ve 39 kişi yaralı. Şêx Meqsûd yavaş yavaş yaralarını sarıyor. Enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı. Halkımız evleri hasar gören insanlarımız ile dayanışma içerisine girdi. Yaralarını sarmaya çalışıyor. Heyva Sor a Kurd olarak topladığımız yardımları bölgeye ulaştırmaya çalışıyoruz. Yardım konvoyumuz şu anda Minbîç’te bekletiliyor. Rejim yardım konvoyunun geçmesine izin vermiyor. Konvoydaki eşyanın yarısını alma karşılığında izin vereceklerini belirtiyorlar. 

Şêx Meqsud ve Halep’te yaşayan insanlarımız deprem korkusundan dolayı dışarda çadırlarda kalıyor. Halep’ten Şêx Meqsûd’a iki bin beş yüz aile geçti. Bin aile daha Şêx Meqsûd’a geçmek istiyor. Ancak sınırı geçmek için imkan bulamıyorlar. Şêx Meqsûd’un yükü her gün daha da ağırlaşıyor. Bu yükü daha fazla kaldıramaz diye düşünüyoruz. Çünkü bölgeye gelen yardımlar engelleniyor”

Qertmînî, yardım konvoylarının engellenmesi üzerine topladıkları parayı Halepe götürüp aldıkları temel gıda maddeleri ve çadırları Şêx Meqsûd ve Şehba’ya ulaştırmaya çalıştıklarını belirterek, “Şimdiye kadar uluslararası yardım Kuzey-Doğu Suriye’ye ulaşmadı. Rejim, yapılacak yardımların kendi üzerinden yapılması telkininde bulunuyor. Bundan dolayı uluslararası yardımlar gelmiyor. Buraya gelecek uluslararası yardım önemli” dedi. 

Cindirês ve Efrîn’de talan yapılıyor

Bölgeden aldıkları bilgiye göre Cindirês ve Efrîn’de durumun çok kötü olduğunu, özellikle Cindirês’in tamamının enkaza dönüştüğünü söyleyen Qertmînî, “Şu ana kadar Efrîn ve Cindirês’te 901 ölünün olduğunu ve çok sayıda insanın da enkaz altında bulunduklarını söylüyorlar. Efrîn ve Cindirês'e göndermek için hazırladığımız konvoylar hala sınırda bekletiliyor. Suriye rejimi ve çeteler konvoyumuzun gitmesini izin vermedi. Özellikle çeteler hiçbir şart altında izin vermeyeceklerini belirtti. Bölgeden aldığımız bilgilere göre çeteler Kürtlerin kepçe, vinç gibi malzemelerine el koyarak enkaz altındaki insanların çıkarılmasını engelleniyor. Cindirês’in etrafını sarmışlar ve hiçbir şekilde yardımın gitmesine izin vermiyorlar. Yıkılan evlerin içine girerek içerdeki değerli eşyalarını beraberinde götürüyorlar” diye belirtti.

Çeteler paranın yarısına el koyuyor

Efrîn ve Cindirês’e uygulanan ambargoyu kırmak için farklı yollara başvurduklarını belirten Qertmînî, “Banka yoluyla bölgeye para göndermeye çalışıyoruz ancak gönderdiğimiz paranın yarısını kesen çeteler geri kalan paranın yarısını ihtiyaç sahiplerine veriyor. Efrîn ve Cindirês’e ulaşma imkanlarımız çok kısıtlı ve zor olsa da bir şekilde halkımıza bu yardımları ulaştırmanın yollarını arıyoruz. Heyva Sor a Kurd olarak  ne olursa olsun halkımızı yalnız bırakmayacağız” diyerek bu konuda halkların  Cindirês ve Efrîn’de zor durumda olan insanlara yardım elini uzatmaları çağrısında bulundu.

Uluslararası kurumlar desteklemeli

Uluslararası kamuoyuna seslenen Heyva Sor A Kurd Eşbaşkanı Qertmînî, “Heyva Sor A Kurd olarak ortak demokratik ve insani değerlerimiz temelinde tüm insani yardım kuruluşlarına acil bir çağrı yapıyor. Onlardan acilen müdahale etmelerini ve etkilenen bölgelere güvenli, uluslararası garantili insani koridorlar açmalarını ve böylece bu kadar çaresiz durumdaki bu nüfusa gerekli tüm yardımı ulaştırmamızı istiyoruz”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.