
Heyva Sor Kobanê Sorumlusu Dr. Menaf Kitkanî, Kobanê'de yaşayan sivillerin sağlık ve temel ihtiyaç malzemesi yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti. Kitkanî, şehre yardımların ulaşabilmesi için de insani koridor açılmasından başka yol olmadığını söyledi.
Heyva Sor, DAİŞ çetesinin son saldırıları ardından Kobanê'deki çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştı. Heyva Sor binası DAİŞ tarafından yıkıldı. Son bir ay içerisinde YPG/YPJ'nin başlattığı hamle ile kentte DAİŞ çetesini geriletilmesi üzerine oluşan görece daha güvenli ortamla birlikte Heyva Sor da Kobanê'de çalışmalarına 15 gönüllü çalışan ile yeniden başladı.
Kobanê merkezi ve Til Şeîr hattında yaşayan binlerce sivile kısıtlı imkanlarla gezici sağlık hizmeti götüren Heyva Sor Kobanê yöneticisi Dr. Menaf Kitkanî, "Çalışmalara başlamak için önceden bazı hazırlıklarımız vardı. Sağlık malzemesi ve ilaç temini yapılmıştı. 29 Kasım'da Mürşitpınar sınır kapısından gerçekleşen bomba yüklü araç saldırısı sonucunda malzeme ve ilaçlarımız zarar gördü. Bu yüzden biz çalışmalara malzeme ve ilaçlarımızın büyük bir kısmını kaybederek başladık" dedi.
Öncelik sivillere veriliyor
Çalışmalarında sivillerin sağlık ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya öncelik verdiklerini ifaden eden Dr. Kitkanî, şöyle devam etti: "Elimizdeki ilaç ve malzemelerle hizmetlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Kuzey Kürdistan başta olmak üzere gelen ilaç, sağlık malzemeleri ve özellikle çocuklar için beslenme ve diğer temel ihtiyaç yardımlarını dağıtıyoruz. Gezici sağlık hizmeti kapsamında mahallelere giderek sağlık taramaları ve muayeneler yapıyoruz. Tespit ettiğimiz sağlık sorunlarını tedavi etmek için de hazırladığımız ilaçları dağıtıyoruz. Bu çalışmalarımız ile hastanenin de yükünü hafiflettik ve daha ağır hastalara müdahale konusunda hastane hizmetlerini arttırdık. Bu konuda Heyva Sor'un yeniden çalışmalarına başlaması az da olsa katkı sunuyor."
Til Şeîr'den zor şartlar
Til Şeîr'in şartlarının zorluğuna dikkat çeken Dr. Kitkanî, burada yaşayan sivillerin özellikle soğuk ve yetersiz beslenmeden dolayı ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Dr. Kitkanî, şöyle konuştu: "Burada her gün düzenli olarak muayeneler yapmaya başladık. Til Şeîr hattında kalan binlerce sivile de gelen ilaç, çocuk bezi, mamaları ve diğer temel ihtiyaç malzemelerini dağıtıyoruz. Bizim de imkanlarımız kısıtlı ve bu çerçevede yapılması gerekenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kobanê'de hem Til Şeîr hem de kentte kalan sivillerin temel olarak yetersiz beslenme, ilaç ve sağlık konusunda eksiklikleri bulunuyor."
Daha uzun süre lazım
Buraya yeterli düzeyde ilaç, sağlık, ısınma malzemesi ve özellikle çocuklar için mama, süt ve bez gibi yardımların yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Kitkanî, şunları ifade etti: "Ancak bundan daha önemli olanı bu yardımların hızlı ve sürekli yapılabilmesi için bir insani yardım koridorunun oluşturulmasıdır. Bunun için en acil yapılması gereken bir koridorun Türk devleti tarafından oluşturulmasıdır. Koridorun olmaması yapılan yardımların ulaşımını da engelliyor.
Tüm uluslararası kuruluşlara da çağrımız şudur: burada savaş devam ediyor. Kış koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle siviller ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya. Bunun giderilebilmesi için mutlaka yardımların sürdürülmesi ve arttırılması gerekiyor. Kobanê'de normal bir duruma geçiş için daha uzun süre lazım ve bu sürede hem Kürdistan hem de uluslararası alanda başta sağlık kuruluşlarının desteği çok önemli."
Gelecek planlaması
Bundan sonrası için planlamaları olduğunu kaydeden Dr. kitkanî, şunları ekledi: "İlk olarak gelecek olan yardımlarla sağlık malzemesi konusunda eksikliklerimizi gidermek istiyoruz. Yine ilaç yeterliliği sağlamak için çalışmalarımız olacak. Çalışan sayısını arttıracağız ve daha geniş bir binada hizmet etmek için de çalışmalarımız olacaktır. Amacımız DAİŞ kentten çıkarıldıktan sonra geri dönecek olan sivillerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak, Heyva Sor'u Kobanê'de büyütmek ve kalıcı hale getirmektir."
SEDAT SUR/ANF/KOBANÊ