Yargı mekanizması da kadın odaklı

Kadın Haberleri —

Evîn Paşo

Evîn Paşo

  • Rojava’da şiddete karşı yargı mekanizması özgün komiteler eliyle işliyor. Kadının Sesi Komitesi, hem kadın örgütleri arasında koordineyi sağlıyor hem de davaların kadın lehine karar almasında rol oynuyor.

Kadın özgürlükçü toplumsal modeli ile halklara ilham olan Rojava’da kadınlar devrimle elde ettikleri kazanımları korumak, toplumsal geriliklerle mücadele etmek amacıyla önemli çalışmalar yürütüyor. 10 yılı aşkın bir süredir yerellerde komün, meclislerle örgütlenirken, Jineoloji çalışmalarıyla bilinç kazandırılıyor. Kadın devriminin en önemli kazanımlarından biri, Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Keldani, Türkmen, Çerkes gibi çeşitli halklardan kadınların oluşturduğu Kuzey Doğu Suriye Kadın Meclisi. Meclis tam 52 kadın hareketinin çatısı olarak faaliyet yürütüyor. 

Gücümüzü birleştiriyoruz

Öne çıkan kurumlaşmalardan biri de Kadının Sesi Komitesi. Komite hakkında bilgi veren Cizîrê Bölgesi Kadın Konseyi Başkanı Evîn Paşo, 2019 yılında ise Kuzey Suriye’de bulunan çeşitli kadın örgütleri ile güçlerini birleştirmek üzere komiteyi kurduklarını belirtti. Paşa, “Kadının Sesi Komitesi ile ortak çalışma yürüten kadın örgütleri var. Bunların arasında Kongra Star, Sara Örgütü, Süryani Kadınlar Birliği, Kadın Adalet Konseyi, Kadın İç Güvenlik, Arap Ulusal Komitesi, Kadın Haklarını Araştırma ve Koruma Merkezi de bulunuyor. Söz konusu örgütler birlikte çalışarak kadın davalarına çözüm buldular.”

Faillerin ceza almalarını sağladılar

Kadına yönelik şiddet ve suçların cezasız kalmaması için çalıştıklarını söyleyen Evîn Paşo, “Bu komitenin devrimin bir kazanımı olarak görülmesi çok önemlidir. Amacımız kadınların haklarını alması ve kendilerini yalnız ve güçsüz hissetmemeleridir” diye belirtti.

3 aylık periyodlarla bilançolar

Önemli bir noktanın altını çizen Evîn Paşo, "Kadınlara yönelik şiddetin azalıp azalmadığının bilinmesi için de bir karar verildi. Yukarıda saydığımız kurumlara gelen vakalar her üç ayda bir toparlanıp bir bilanço haline getirilecek. Çıkan bilançonun sonucuna göre çözüm yolları aranacak. Bu komite şiddete uğrayan kadınların dayanağı olacaktır. Tüm kadın örgütlerini birleştiren komite, aynı zamanda mahkemelere ve ilgili yerlere kadınların sesini ulaştıracaktır” şeklinde konuştu. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.