Yasağı kaldırmanın zamanı geldi

Yurt Dışı Haberleri —

PKK yasak açıklama

PKK yasak açıklama

  • Almanya’da 32 yıldır devam eden PKK yasağına karşı Berlin İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. 
  • Avukat Lukas Theune, “Artık yasağın kaldırılmasının zamanı gelmiştir. Böylece barış süreci desteklenebilir” dedi. 

HAKAN TÜRKMEN / BERLİN

 PKK’nin fesih kararı ardından Almanya’daki PKK yasağının gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek, Federal Hükümete yapıcı bir rol üstlenmesi çağrısı yapıldı. 

Almanya’nın PKK yasağının kaldırılması için 11 Mayıs 2022'de yapılan başvurunun, İçişleri Bakanlığı tarafından “Almanya’nın dış politika çıkarlarını etkileyeceği ve özellikle Türkiye ile ilişkileri tehlikeye atacağı” gerekçesiyle reddedilmesi ardından Almanya Federal Cumhuriyeti’ne karşı Berlin İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Federal Parlamento binasında “PKK Yasağı Mercek Altında: Barış Süreci ve Kendini Feshetme Kararı” başlığıyla dün basın toplantısı düzenlendi. Moderatörlüğünü, Demokrasi ve Uluslararası Hukuk Derneği (MAF-DAD) Yönetim Kurulu Başkanı Heike Geisweid’in yaptığı basın toplantısına PKK adına Almanya’daki yasağın kaldırılması için dava açan Av. Lukas Theune, Sol Parti Milletvekili Ferhat Koçak ve KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç katıldı.  Toplantıda, PKK yasağına ilişkin davanın seyri hakkında bilgi verildi, PKK’nin fesih kararının Federal Hükümet ve yargı tarafından dikkate alınması gerektiğinin altı çizildi. 

 

 

Barış süreci önünde engel

Avukat Theune, 11 Mayıs 2022'de yasağın kaldırılması için resmi başvuruda bulunulduğunu hatırlatarak, “Son olarak, Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat 2025'te paylaşılan çağırsıyla başlayan barış girişimi, PKK'nin kendini feshettiğini ilan etmek üzere bir kongre toplamasına yol açtı. Türk devleti, PKK'nin kendini feshetme sürecini pratikte başlatmak için talep ettiği hukuki ve siyasi temelleri henüz oluşturmuş değil. Aksine saldırılar devam etmektedir. Alman devleti de Almanya'da yaşayan Kürt toplumu için geniş kapsamlı sonuçları olan ve yaklaşan barış sürecinin önünde bir engel teşkil eden kriminalizasyon ve faaliyet yasağını sürdürmektedir” dedi.

İdare Mahkemesi’nde

Avukat Lukas Theune, Almanya İçişleri Bakanlığının yasağın kaldırılması başvurusunu “Almanya'nın dış politika çıkarlarını etkileyeceği ve özellikle Türkiye ile ilişkileri tehlikeye atacağı” reddetmesinin ardından, başvurunun Berlin İdare Mahkemesi'nde sürdüğüne dikkat çekti. "Artık Almanya'da da 1993’te konulan faaliyet yasağının kaldırılmasının zamanı gelmiştir" diyen Theune, "Böylece Kürt hareketi ve Kürt azınlık kendini yeniden örgütleyebilir, barış süreci desteklenebilir ve nihayetinde başarıya ulaşabilir" şeklinde konuştu. 

32 yıllık yasak bitmeli

Avukat Lukas Theune, PKK yasağının neden kaldırılması gerektiğini şöyle izah etti: "PKK'nin halklar arası anlayışa karşı bir hareket olmadığını, kamu güvenliğine tehdit oluşturmadığını, eylemlerinin suç kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini savunuyoruz. Özellikle son gelişmelerle birlikte barışa yönelik bir ortam oluşmuş, silahların bırakılması yönünde adımlar atılmıştır. Bu nedenle Alman hükümeti davayı ve gerekçelerini dikkate almalı ve 1993'ten beri yürürlükte olan yasak kaldırmalıdır.” 

Yeni hükümet rol almalı

Bir önceki hükümetin yapıcı bir rol üstelenmediğini, yeni hükümetin ise son barış sürecine destek vermesi gerektiğini vurgulayan Av. Theune, “Devam eden yasak, Almanya’da milyonlarca insanı ayrımcılığa maruz bırakıyor. Ayrıca, 2011’de getirilen ‘verfolgungsermächtigung’ (kovuşturma izni) de kaldırılmalıdır. Almanya, Kürtler üzerinde baskıya son verip barış sürecini desteklemelidir” dedi. Gerekçeler geçerliliğini yitirdi

Böyle bir desteğin Almanya’daki milyonlarca Kürt ve Türk için de olumlu sonuçlar doğuracağının altını çizen Av. Theune, Alman İçişleri Bakanlığı bir süre önce davaya yanıtında 'PKK'nin gerçekten silah bıraktığının kesin olmadığını' belirtiğini belirterek, şunları ekledi: "PKK, 5-7 Mayıs tarihli kongrenin ardından silah bırakma ve örgütü feshetme kararını açıkladı. Artık bu gerekçeler geçerliliğini yitirmiştir. Alman hükümeti davayı dikkate almalı ve yasağı kaldırmalıdır.”

 

 

Koçak: Baskılar sona ermeli

Die Linke (Sol Parti) Milletvekili Ferhat Koçak ise yasağın kaldırılması konusunda partilerinin net bir tutumunun olduğuna dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Baskılar yıllardır sürüyor. Barış sürecine rağmen örneğin Bremen’deki Kürt derneğine yapılan polis baskını gibi birçok olay yaşanıyor. Yasağın kaldırılması çok önemli bir adım. Bazı Kürt derneklerinin, hiçbir gerekçe olmadan Anayasa Koruma Dairesi’nin raporunda yer aldığını biliyoruz. Bu dernekler topluma büyük katkı sağlıyor, entegrasyonu ve barış sürecini destekliyor. Bu nedenle baskılar sona ermeli. Almanya’da yaşayan Kürt toplumu bu sürecin içinde yer almalı ve desteklenmeli.”

 

 

KNK Dış İlişkiler Sözcüsü ve Yürütme Konseyi Üyesi Nilüfer Koç da PKK’nin 5-7 Mayıs tarihleri arasında yaptığı kongrenin tarihi bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, “Alman hükümeti bu açıklamaları dikkate almalı ve yasağın kaldırılması sürecini başlatmalıdır” dedi. 

 

 

Avrupa garantör olmalı

MAF-DAD Yönetim Kurulu Başkanı Heike Geisweid ise Kürtlerin uzattığı barış elinin hem Almanya hem de Türkiye için bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Kürt tarafı bu süreci özgürce ve kendini örgütleyerek yürütebilmelidir. Bu da onların bir organizasyon çatısı altında toplanabilmesiyle mümkündür. Barış süreci ve Kürtlerin yerleşim alanlarında kültürel kimliklerini koruyabilmeleri için Avrupa'nın da garantörlük rolü olmalıdır.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.