Yasak silahlarla katledildiler

Berçem Umut - Rustem Arpêt - Şahin Nûda- Ciwan Minbic - Jiyan Timoqî

Berçem Umut - Rustem Arpêt - Şahin Nûda- Ciwan Minbic - Jiyan Timoqî

  • HPG, gerillalar Berçem’in 15 Kasım’da; Rustem, Şahin ve Ciwan’ın 18 Kasım’da; Jiyan’ın da 26 Aralık’ta Türk ordusunun kimyasal silah ve taktik nükleer bomba saldırılarında şehadete ulaştıklarını duyurdu.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, gerillalar Berçem Umut (Suzan Duman /Colemêrg), Rustem Arpêt (Orhan Yakut / Wan), Şahin Nûda (Bedran Gökdemir / Mûş), Ciwan Minbic (Salih Tewfîq / Minbic) ve Dîlan Tunç’un (Jiyan Timoqî / Êlih) şehit düştükleri bildirildi.

Kurdistan Özgürlük Gerillası karşısında yaşadığı tıkanmayı aşmak için her türlü yöntemi kullanan fakat Apocu militanların sarsılmaz iradesi karşısında amacına ulaşamayan soykırımcı Türk devletinin, kimyasal silah ve taktik nükleer bomba kullanarak savaş suçları işlediği vurgulanan açıklamada, “Berçem, Rustem, Şahin ve Ciwan yoldaşlarımız kimyasal silah ve taktik nükleer bomba saldırılarında şehadete ulaştılar. Jiyan yoldaşımız ise düşmanla gerçekleşen çatışmada büyük bir cesaretle savaşarak şehadete ulaştı” denildi.

Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın taktik zekası, savaştaki ustalığı, yüksek performansı ve cesareti karşısında tıkandığı için sonuç alamayan işgalci ordunun kimyasal silah ve taktik nükleer bombalardan medet umarak savaş suçları işlemesinin, çaresizliğinin en büyük kanıtı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Metîna bölgesinde Rêber, Hêjar, Nûrî ve Amaraların öncülüğünde savaş tünellerinde yaratılan destansı direniş mirasının ardılı olan Berçem, Rustem, Şahin, Ciwan ve Jiyan yoldaşlarımız Girê Ortê’deki savaş tünellerinde bir kez daha tarih yazdılar. PKK ve PAJK çizgisindeki ısrarlı duruşlarıyla düşman saldırıları karşısında zafere kilitlenen bu değerli Apocu militanlar halklarımızın özgürlüğüne olan inançlarıyla üstlendikleri görev ve sorumlulukları hakkıyla yerine getirdiler. Berçem, Rustem, Şahin, Ciwan ve Jiyan gibi değerli militanları halklarımızın özgürlük mücadelesine kazandıran başta değerli aileleri olmak üzere yurtsever Kürt ve Arap halklarımıza başsağlığı diliyoruz.”

BİM, gerillaların yaşam ve mücadeleleriyle ilgili bilgiler de paylaştı:

Düşmana öfkesiyle savaştı

Berçem, Colemêrg’de yurtsever Marînos aşiretine mensup bir ailede dünyaya geldi. Türk devlet gerçekliğini bizzat yaşayarak tanıdı; dilini, kültürünü ve kimliğini daha fazla sahiplendi. Ailesinden ve yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların olması ve şehadetlerin yaşanması da 2014’te gerilla saflarına katılması sağladı. Gerilladaki ilk eğitimini Xakurkê’de aldı. Uzun bir süre Xakurkê, Qendîl ve Metîna alanlarında çalıştı. Êzîdîlerin DAİŞ zulmünden kurtarılması için geliştirilen devrimci hamlelerde yer almak için Şengal alanına geçti. Askeri anlamda önemli bir tecrübe edindi. Sömürgeci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarını artırması üzerine buraya geldi. Şehîd İbrahim Akademisi’nde ideolojik ve askeri eğitimlere katıldı. YJA Star gerillasının öncülük misyonuna denk bir katılımın sahibi olmak istedi. Ablası Xwînda Marînos’un (Aysel Duman) 20 Mart 2018’de Gabar’da şehadete ulaşması, düşmana olan kin ve öfkesini daha da arttırdı. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayıp hareketli gerilla timlerinde görev aldı. Birçok eyleme katılarak üstlendiği görev ve sorumlulukları layıkıyla yerine getirmeye çalıştı. Başarılı pratiğinin ardından Metîna’nın Girê Ortê alanındaki direniş tünellerinde yer aldı. Tünel savaşları tarihine geçecek bir direnişin sahibi oldu. Soykırımcı Türk devletinin savaş tünellerine yönelik kimyasal silah ve taktik nükleer silahlarla saldırısına karşı son nefesine kadar direniş mirasına bağlı kalmayı başararak şehadete ulaştı.

Ablasının silahını kaldırdı

Rustem, Wan’ın Westan ilçesinde yurtsever, Kürt kültür ve geleneklerine bağlı bir ailede dünyaya geldi. PKK ile tanışması 90’lı yılların ortalarından itibarendi. Aynı yıllarda ablası Bahar gerilla saflarına katıldı. Türk okullarının kendisine verebileceği bir şeyinin olmadığını düşünerek yarıda bırakıp Türkiye metropollerine çalışmaya başladı. Ablası Bahar’ın 2011’de Amed bölgesinde şehadete ulaşmasından derinden etkilendi. Türk  devletinin, 2014’te DAİŞ’i de Kürtlere saldırtması üzerine ablası Bahar’ın silahı kaldırarak mücadelesini devraldı. Metîna’da aldığı ilk eğitimle dağ ve gerilla yaşamının tüm detaylarını kısa sürede öğrendi. Eğitimden sonra yine Metîna’da uzun bir süre kaldı. Yoğun savaşa daha aktif ve sonuç alıcı bir şekilde katılmak isteyince PKK’nin önem verdiği kritik çalışmalarda yer aldı; birçok farklı bölgede görev yürüttü.  2021’de tekrar Metîna’ya geçti. Burada düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer aldı; ağır darbelerin vurulmasını sağladı; savaş tünellerinde yoldaşlarının yükünü hafifletmeyi başardı. Başarılı eylemlerden sonra Girê Ortê’deki savaş tünellerine geçti. Savaş tünellerinin geliştirilmesinden birçok altyapı çalışmasına kadar yaşamın her anında yer aldı, emek verdi. Düşmanın her türlü kirli yöntemi kullanmasına rağmen duruşundan hiçbir şekilde taviz vermedi. Bütün tekniğini kullanmasına rağmen Rustem ve beraberindeki yoldaşlarının iradesini kıramayan soykırımcı Türk devleti, kimyasal silah ve taktik nükleer bomba kullandı. Yaşanan bombalama ve patlamalarda son nefesine kadar direnip kahramanca şehadete ulaştı.

Başarısıyla örnek oldu

Şahin, Mûş’un Gimgim ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Küçük yaştan itibaren PKK’yi tanıdı. Büyüdükçe düşman gerçekliğini daha fazla bilince çıkardı. Türk devletinin “Çöktürme Planını” devreye koymaya başladığı 2015’te cevap olarak gerilla saflarına katıldı. İlk eğitimini ve ilk deneyimlerini Botan’da aldı. Aynı yıl Heftanîn’e geçti. Yeni savaşçılar eğitimi aldı. Heftanîn’in birçok alanında çalışma yürüttü. Başarılı pratiğiyle örnek oldu. Üç yıl boyunca Heftanîn’de çalıştı, 2018’den sonra askeri akademilere katıldı. İki yıl boyunca kendisini yeni dönem gerillacılığı konusunda tam olarak donattı. Uzman ve profesyonel bir gerilla olarak yeniden pratik sahaya yöneldi. Yaklaşık bir yıl boyunca Zagroslarda kaldı, sonra  tekrar Heftanîn’e geçti. Gerçekleştirdiği eylemlerle Heftanîn’de direniş ruhunun canlı kalmasını sağladı. Metîna’ya geçti. İlk olarak hareketli gerilla timlerinde yer aldı, ardından Girê Ortê’deki savaş tünellerine geçti. Direnişin geliştirilmesinde belirleyici oldu. Türk ordusu birçok kez kimyasal silah ve taktik nükleer bomba kullanarak sonuç almak istedi. Gerçekleşen bu saldırılarda şehadete ulaştı.

Minbic’den gerilla saflarına

Ciwan, Minbic’de Arap halkımıza mensup bir ailede doğdu. Minbic’i işgal altında tutan DAİŞ faşizmiyle İslam dinini maske olarak kullanan çetelerin gerçek yüzünü gördü. Rojava güçlerinin 2016’da Minbic’ı özgürleştirmesinden sonra Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerini daha yakından tanıma imkanı buldu. Demokratik ulus fikrini benimsedi. Bu inançla ilk olarak Rojava güçlerine katıldı. Kendisini ideolojik ve askeri anlamda yetkinleştirdikten sonra Türk devletinin işgalci saldırılarına cevap olabilmek için her zaman aktif bir şekilde mücadelede yer aldı. Yaşadığı yoğunlaşmalarla Kurdistan dağlarında mücadelesini sürdürme kararına vardı. Gerilla ve dağ ortamında, kişiliğinde önemli dönüşümler yarattı; kendisini tamamen devrim mücadelesine adadı. Türk devletinin amacına ulaşmasının tüm Ortadoğu halklarının özgürlüklerini yitirme anlamına geldiğini bilen yoldaşımız Arap halkının yiğit bir evladı olarak asla bunu kabul etmedi. Yeni dönem gerilla taktiklerinde profesyonelleşti. Metîna’ya geçerek Girê Ortê’deki savaş tünellerinde yer aldı. Genç, dinamik ve canlı kişiliğiyle tünel savaşında önemli bir rol oynadı. Türk devleti, bir kez daha savaş kurallarını ve ahlakını bir kenara bırakarak kimyasal silah ve taktik nükleer bomba kullanarak sonuç almak istedi. Düşmanın iradesini kırmasına izin vermeyen Ciwan, son nefesine kadar şehit yoldaşlarının anısına bağlı kalmayı başardı.

Jiyan’dan sonra Jiyan

Jiyan, Êlih’te yurtsever Timoqî aşiretine mensup bir ailede doğdu. Mücadeleyi küçük yaşta tanıdı. Her ne kadar etkili bir mücadelenin sahibi olsa da ancak silahlı mücadele ile karşılık verilebileceğine inandı. Amcasının kızı Jiyan’ın (Semra Tunç) 2013’te şehadete ulaşması da mücadelesini gerilla olarak sürdürmesinde yoğunlaşmasına neden oldu. Soykırım saldırılarının yoğunlaştığı 2015’te Garzan bölgesinden gerilla saflarına katıldı. Jiyan’ın kod ismini alarak başladı. Aldığı eğitimlerle gerilla ve dağ yaşamına kısa sürede adapte olmayı başardı. DAİŞ’e karşı geliştirilen hamlelerde yer almak üzere Şengal’e geçti. 2018’e kadar Şengal alanında savaştıktan sonra tekrar Medya Savunma Alanları’na geçti. Yaklaşık dört yıl boyunca Avaşîn’de savaştı. Eylemlerdeki cesareti ve düşmana olan derin öfkesiyle başarılı sonuçların kazanılmasını sağladı. Avaşîn’deki başarılı pratiğinin ardından Şehîd Bêrîtan Özgür Kadın Akademisi’nde eğitime dahil oldu. PAJK’ın özgür kadın çizgisinde büyük bir iddia ve kararlılık düzeyine ulaşarak, savaşın yoğun yaşandığı Metîna’ya geçti. Girê Ortê’deki savaş tünellerinde çalışmalara dahil oldu. Girê Ortê’deki savaş tünelinin modern bir kaleye dönüştürülmesi için büyük emek verdi. Düşmanın tüm saldırılarına gerekli cevabı anında verdi, hiçbir şekilde düşmana geçit verilmeyeceğinin kanıtı oldu. Geliştirdiği destansı direnişle tüm Kürt kadınların örnek alacağı bir kadın militan olarak mücadele tarihindeki yerini aldı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.