Yaşam hakkına kast var

 Sunay Özemre

Sunay Özemre

  • Cezaevlerinde sistematikleşen uygulamaların hasta tutsaklar üzerindeki etkisine dikkat çeken avukat Sunay Özemre, “Ağır hasta tutsakların haklarını gözardı etmek hukuki değildir. Kişinin yaşam ve sağlık hakkı suçtan daha üstündür” dedi. 

 

Tutsaklara yönelik baskı ve işkence, sistematikleşen uygulamalarla gün geçtikçe ağırlaşıyor. İşkence alanına dönüşen cezaevlerinde durumu giderek kötüleşen hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesi ve tahliyelerin ertelenmesi durumu da devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre; 2022'de 78, 2023'ün ilk 5 ayında ise 15 tutsak cezaevinde yaşamını yitirdi. Bununla birlikte çok sayıda tutsak da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 

İHD’nin verilerine göre; 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak cezaevinde. Ağır hasta tutsak listesindeki 30 yıllık tutsak Abdulhalim Kırtay, 22 Mart'ta tahliye edildikten 51 gün sonra 12 Mayıs'ta yaşamını yitirdi. Aynı şekilde Bedlîs’te 2014'te yargılandığı dosyadan “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 15 yıl hapis cezası verilen ve 9 yıldır cezaevinde tutulan 31 yaşındaki Behçet Kaplan, 15 Mayıs’ta bulunduğu Ahlat T Tipi Cezaevi’nde yaşamını yitirdi. 

Cezaevlerinde yaşanan ihlaller ve tutsakların durumuna ilişkin JINNEWS'ten Elfazi Toral'a konuşan Av. Sunay Özemre, “Özellikle ağır hasta tutsaklar için maalesef gerekli tedbirler alınmıyor. Bunlara yönelik gerekli düzenlemeler yapılmalı. Belli bir suça yönelik bir düzenleme değil, bütün tutsaklara eşit davranmak gerekli” dedi. 

Keyfi uygulamalar

Tutsaklara keyfi uygulamaların söz konusu olduğunu dile getiren Sunay Özemre, “Tutsaklar, yaşam hakkı ihlaliyle karşı karşıya kaldığında bir sonraki hak ihlallerinin önü de açılıyor. Tutsaklar, hak taleplerinden mahrum bırakılıyor” diye konuştu. “Tutsakların yaşamları her şeyden değerlidir” diyen Av. Özemre, haklı ve haksız olmanın bir öneminin olmadığını söyledi. Özemre, şöyle devam etti: “İlk başta cezaevlerinde bulunan tutsakların yaşam hakları ve sağlıkları üzerinde durulması gerekiyor. Hasta tutsakların yaşam hakkı için yeni mevzuatlar çıkarılmalı. Ağır hasta tutsakların durumuna el atılması gerekiyor. Savunmasız bir şekilde cezaevlerinde bulunan tutsakların haklarının gözardı edilmesini vicdani olarak da hukuki olarak da doğru bulmuyorum. Adil bir şekilde cezaevinde bulundurulması gerekiyor. Çünkü tutsakların aile ve avukat görüş hakkı ve kendini savunma hakkı vardır.” 

Hak suçtan üstündür

Tutsakların yaşam hakkının korunması gerektiğinin altını çizen Sunay, şunları söyledi: “Tutsakların yaşam haklarını koruma yükümlülüğümüz var. Kendi yaşamını, kendi sağlığını koruyamayan bir insanın yaşamının, sağlığının ve haklarının hukuken sağlanması gerekiyor. Ülkeler bazında düşündüğümüz zaman kişinin yaşam ve sağlık hakkı suçtan daha üstündür. Hasta tutsakların sağlıkları gözardı edilmemeli. Maalesef bu konu hakkında hiç kimse hiçbir şey yapmıyor. Bir kişinin belli bir yaşın üstüne geldiği zaman cezaevinde kalmaması gerekiyor. Sağlık sorunu yaşayan tutsakların cezaevinde bulunmaması gerekiyor.”  WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.