Yaylalara gidişler engelleniyor

Îdirli koçerler

Îdirli koçerler

  • Ardahan Valiliği, "başka kentten hayvan kabul etmiyoruz" gerekçesiyle Îdirli koçerlerin kiraladıkları yaylalara gidişini yasakladı. 

Serhed'de havaların ısınmasıyla birlikte koçerlerin de yayla hazırlıkları başladı. Îdir Ovası'nda bulunan çifçiler, her yıl daha serin olan Qers ve Erdexan’da bulunan Henet ve Babişen gibi yaylaları tercih ediyor. Erdexan’da yayla kiralayan Îdirli çiftçilerin yaylalara gidişleri, Valilik tarafından “başka kentten hayvan kabul etmiyoruz” gerekçesiyle engelleniyor. Îdir’den Erdexan’ın yaylalarına götürmek için hayvanlarını yola çıkaran yurttaşlar kente alınmadı. Kent girişinden geri çevrilen yurttaşlar, Îdir’e dönmek zorunda kaldı. Durumun keyfi olduğunu söyleyen çiftçiler, sorunun bir an önce çözülmesini talep etti.  

Yaşananlara tepki gösteren Mehmet Yeter adlı çiftçi, yayla satın aldıkları halde geçişlerine izin verilmediğini söyledi. Zaten yolda da kendilerine sürekli ceza kesildiğini belirten Yeter, sıcak hava ve su yetersizliği nedeniyle hayvanlarının öldüğünü belirtti. 

Yusuf Aras ise hakaret ve zulme uğradıklarını söyleyerek, “Ardahan Valisi emir veriyor ve bizi yolda engelliyor. Çoban ve yaylalara ödeme yaptığımız halde gitmemize izin verilmiyor. Biz de insanız. Bu zulmü bitirin” diye konuştu.

Aziz Ayboğa da şunları kaydetti: “Bin tane koyunum var ama yaylaya götüremiyorum. Hayvanları götürürken de bir hayvanın küpesi eksik olsa ağır cezalar kesiliyor. Bize 150-200 bin TL arasında cezalar yazılıyor. Bu uygulamanın artık sona ermesini istiyoruz” dedi. 

DEM Parti Îdir Milletvekili Yılmaz Hun, her yıl aynı sorunu yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Kars ve Ardahan valilikleri sürekli koyun sahiplerine engel çıkarıyor. Bu konuda Îdirliler büyük bir mağduriyet yaşıyor. Şu ana kadar yüzlerce hayvan sıcaktan ve susuzluktan öldü. Tarım Bakanlığı ve Meclis zemininde bu durumu dile getirdik. Acilen bu soruna çözüm getirilmeli.” ÎDIR

 

* * *

Pîran’da dört bölgeye yasak

Amed’in Pîran (Dicle) ilçesinin, Şingring Cor (Kayı), Heridan (Kırkpınar), Pirejman (Kurşunlu) kırsal mahalleri ve Gorsê Dağı, Türk ordusunun askeri saldırıları nedeniyle 21-30 Mayıs tarihleri arasında “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi. Diyarbakır Valiliği bölgeye girişleri izne bağladı. AMED  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.