Yekpare Libya artık hayal

Dünya Haberleri —

  • Bölgesel güç olma hevesiyle saldıran Türkiye’ye Misrata ve Cufra etrafındaki Petrol Hilali'ninin bırakılmayacağını söyleyen gazeteci Mehmet Ali Çelebi, "Libya'da süreç, Rusya ve Türkiye angajmanlı sınırlar çizmeye gidiyor. Yekpare Libya hayal artık" dedi.

Türkiye'nin jeostratejik haritasında Libya’nın önemli bir yer tuttuğunu, sahada çatışırken aynı zamanda masada iş tutmaya çalıştığına dikkati çeken gazeteci Mehmet Ali Çelebi, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Ankara'daki mutabakatın zaman kazanmaya dönük olduğunu söyledi. 

Küresel güçler ile bölgesel iktidarların karşı karşıya geldiği Libya’da, dengeler hızlı bir şekilde değişiyor. Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birliklerin stratejik öneme sahip Sirte'yi ele geçirmek için operasyon kararına karşı, Mısır Parlamentosu gizli bir oturum gerçekleştirerek, Libya'ya asker gönderme kararı aldı. UHM, Mısır Parlamentosu’nun Libya'ya müdahale yetkisi vermesini “savaş ilanı” olarak nitelendirirken, Türkiye ile Rusya arasında 4 madde üzerinde mutabakat sağlandı. MA’dan Ferhat Çelik’e konuşan gazeteci Mehmet Ali Çelebi, Türkiye’nin, Libya ve Suriye'ye hayati önem atfettiğini söyledi.

Bölgesel güç olma gayreti

Ağır tavizler vererek, kendi itibarını, irtifasının düşüşünü önemsemeyerek, çapraşık ittifaklarla Katar'ın askeri gücünü, Suriye Milli Ordusu (SMO) etiketi altındaki çetelerin maaşlarını, çatışma harcamalarını finanse etmesiyle kendisine yer açtığını belirten Çelebi, "Bu şekilde birçok kesimi zor durumda bıraktığını söyledi. Çelebi, Türkiye'nin dış politika çerçevesini şöyle tanımladı: "Konjonktürel dalgalanmalarda güçlüye yanaş, oyun kuramıyorsan oyun kurana eklemlenip paylar al veya oyun bozucu yöntemlerde ustalaş. Türkiye enerji tedarik alanlarını çeşitlendirmek, Libya'da neredeyse bedavaya getirmek istiyor. Yine Libya üzerinden su kıtlığı, gıda kıtlığı, çatışmalar, yönetimlerin ekonomiyi talan etmesi nedeniyle artan gelir dağılımı adaletsizliği nedeniyle yoksullaşıp Avrupa'ya göç edilirken, Suriye'de oldukça işlevsel olduğunu gördüğü 'göçmen kartı’nı kullanacak pozisyonda olmak istiyor. ABD, Ortadoğu'da makası iyice daraltıp, Rusya'ya geniş alan açıp güç paylaşımı yaparken, Türkiye bıraktığı boşlukları doldurmaya çabalıyor. Bir nevi Yemen, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin'de oyun kurucularından olan, bu şekilde iç ve dış siyasette etki katsayısı artıran İran gibi bölgesel bir aktör olmak istiyor. Türkiye'nin jeostratejik haritasında Libya önemli yer tutuyor. Bunun için de Libya sahasında Rusya güçlerinin de olduğu ittifakla savaşırken, masada Rusya ile iş tutmaya çalışıyor. Yani sahada birbirine sapan savururken, masada gülücüklerle al-ver oynuyorlar. Yazılı veya sözlü açıklamalarda da isim vermeden birbirlerini terörizmi desteklemekle, zorbalıkla suçlayabiliyorlar."

Mutabakat zaman kazanmaya dönük

 Ankara'da 21-22 Temmuz'da imzalanan 4 maddelik Türkiye-Rusya mutabakatının zaman kazanmaya dönük olduğunu kaydeden Çelebi, Suriye mutabakatlarında olduğu gibi BMGK'ce "terörist" ilan edilen kişi ve gruplara karşı mücadele sözü verildiğini anımsatarak, "İroni işte, iki taraf da kimin ne çevirdiğini biliyor. Libya'ya çatışan güç gönderenler Libya bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünden söz ederken alaylarının alıcısı olacağını düşünüyorlardı. Ortak Çalışma Grubu’nun oluşturulması, sürdürülebilir ateşkes için Libyalı tarafların teşvik edilmesi, 19 Ocak 2020’deki Berlin Konferansı çerçeveli siyasi diyalog, insani yardımın ulaştırılması için önlemler içeriyordu. Bu mutabakat ile ateşkes sağlanamaz. Sirte'ye dayanmış UMH güçleri ya çekilecek ya kıyasıya bir savaş verilecek. Bu mutabakat metniyle sadece konuşmaya devamda anlaştılar yani. Putin, Libya'da biraz ön açtı Türkiye'nin de yer tutması için. Böylece hem İdlib'den çözülmesini kolaylaştırmak istedi hem Rusya Federasyonu'ndan gelenlerin imhası iki ülkede de kolaylaşacaktı hem heybesine Türkiye'den turplar dolduracaktı. Türkiye de sahada olunca Rusya aynı zamanda İhvan fobisi yaşayan ABD müttefiki Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve Afrika ülkeleri üzerinde nüfuz artıracaktı. Kuzey Afrika ülkelerini ve Türkiye'yi yardım istemeye muhtaç hale getirip Libya çıtasını yükseltip yontmayı hedefliyordu" şeklinde konuştu.  

Gelinen aşamada Libya'nın ekonomisin en büyük kısmını oluşturan, dünyanın en kaliteli petrolünün çıktığı bölge olan Misrata ve Cufra etrafındaki Petrol Hilali'ninin, Türkiye-UMH-Katar ittifakına bırakılmayacağını belirten Çelebi, "Sirte ve Cufra'yı Türkiye ittifakına terk etmeyecekler. Mısır'a Tobruk'taki Temsilciler Meclisi operasyon izni verdi, Mısır hava operasyonları yapacaktır. Libya'da Rusya, Türkiye angajmanlı sınırlar çizmeye gidiyor süreçler. Yani yekpare Libya hayal artık" dedi.  İSTANBUL

 

17 bin çete elemanı taşındı 

Hafter çıkarma sözü verdi

Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter, Türk devleti ve ona bağlı çetelerini Libya’dan çıkaracaklarını açıkladı. Hafter, Libya halkının 300 yıldır işgalci Türk egemenliğinden ölüm dışında bir şey görmediğini söyledi.

Tarık Bin Ziyad Tugayı’na yaptığı ziyarette konuşan Libya Ulusal Ordu (LUO) Komutanı Halife Hafter, Türk devletine ve çetelerine karşı duracaklarını belirterek, “Sömürgeciliği kabul etmiyoruz. Türkler 300 yıl boyunca Libya’ye hükmetti, bu süre içerisinde yalnızca savaş vardı. Libya halkı sömürgeciliğe ve işgalciliğe karşı çıkacak ve onları bu topraklardan çıkaracak. Başlıca hedefimiz onları çıkarmaktır” dedi.

Libya’ya gelen çete elemanlarının eğitim aldığı ve fonlara bağlandığını kaydeden Hafter, “Onlara yalnızca ‘çete’ ismi yakışıyor” ifadelerini kullandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre Türk devletinin Libya’ya gönderdiği çete elemanı sayısı 17 bine ulaştı. 350’sinin ise çocuk yaşta olduğu belirtildi.

 

Mısır, inisiyatifini savundu:

  Herkes için siyasi çözümdür

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Mısır’ın üstlendiği inisiyatifin Libya için siyasi çözüm yolu olduğunu söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Şukri, ülkesinin üstlendiği inisiyatifin Libya başta olmak üzere tüm komşu ülkeler için siyasi bir çözüm yolu olduğunu; Berlin’de alınan kararlar çerçevesinde hareket ettiklerini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Haziran’da Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri General Halife Hafter ve Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ‘Kahire Bildirgesi’ni açıkladı. Libya'da siyasi bir çözümü hedefleyen söz konusu bildirgede, 8 Haziran'da başlamak üzere ülke genelinde ateşkes çağrısı yapıldı.

Sismik araştırmalara tepki

Mısır, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yapmayı planladığı sismik araştırmaların, Kahire'nin Münhasır Ekonomik Bölge olarak tanımladığı alanı ihlal etme potansiyeli taşıdığını duyurdu. Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, Türkiye'nin geçen ay yayımladığı Navtex'in (Yazılı Seyir Uyarı Sitstemi) Mısır'ın egemenlik haklarını ihlal ve saldırı" anlamına geldiği kaydedildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.