Yeni bir ruh ve oluşum

Dünya Haberleri —

.

.

  • Federasyona Civaka Demokratik a Kurdistaniyên li Bakurê Elmanya (FED-DEM) 5.  olağan kongresini gerçekleştirdi. Kongrede çalışmaların yetersiz olduğu vurgulanarak, yeni bir ruh ve açılıma ihtiyaç olduğu vurgulandı.

M.ZAHİT EKİNCİ/BREMEN

Almanya’nın Kuzey bölgesinde yer alan Hamburg, Hannover, Bremen, Kassel, Oldenburg, Kiel yaşayan Kurdistanlıların çatı örgütü olan Kuzey Almanya Demokratik Kürt Toplumu Federasyonu(FED-DEM) Bremen Alevi Kültür Merkezi’nde 180 delegenin katılımıyla kongresini gerçekleştirdi. 
Kongrede siyasal gündeme dair konuşan Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nden (TJK-E) Zeynep Delal Bafe meclislerin rolünü oynamada yetersiz kaldığını belirterek, “Başta kadınlar, gençler ve çoçuklara yönelik projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Hareket ve halk olarak yeni bir yüzyılın arifesindeyiz. Zorlu ve bir o kadarda tarihi bir süreç. Kurdistan dağlarında gerillalar canlarını dişine takarak mücadele ediyor” dedi.

FED-DEM Eşbaşkanları İhsan Altındağ ve Sebahat Ergin

Özeleştiri vereceğiz
Bafe, seçimlerde geçen yüzyılın hesabını sorma ve gelecek yeni yüzyılda statü sahibi olma iddasıyla girildiğini ancak yetersiz kalındığını belirterek, ”Adayların belirlenmesinde  sıkıntılar oldu. Seçimin önemini halka yeterince anlatamadık. Tüm bunların giderilmesi için halka eleştiri verilecek. Bunu fırsat bilerek davamıza iftira ve hakaret edenlere fırsat vermeyelim” diye konuştu. 

Yeterli üyemiz yok
Kongrede federasyonun pratik ve mali raporu okundu.  Daha sonra yapılan tartışmalarda Kuzey Almanya’da yaşayan Kurdistanlıların yaşadığı sorunlar üzerine tartışmalar yürütüldü. Tartışmalarda halkın sorunlarını giderme ve onları bir irade haline getirmeyi amaçlayan halk meclislerinin çalışmalarının yetersiz olması en büyük eleştiri konusu oldu. KON-MED Eşbaşkanı Engin Sever, 300 bin Kurdistanlının yaşadığı Kuzey Almanya’da resmi üye sayısının Türk camisinin üyeleri kadar olmadığını söyleyerek, “Yeni dönemde resmi üyelik konusunda iyi bir çalışma yürütülmeli. Bugün bu salonda binlerce delege olması gerekiyordu. Meclis çalışmalarına sıradan ve kendisini sürekli tekrarlayan bir çalışma temposu ile yaklaşılıyor” dedi. 

Demokratik siyaset esas alınmalı
Kongreye, Rojava Komünü adına Bremen’den katılan Şerzad Elo, komün ve meclis arasında ciddi koordinasyon eksikliğini olduğunu belirterek, “Çalışmalar çoğunlukla liberal bir tarzda yürütülüyor. Bu tarz ile sonuç alınmaz” diyerek, demokratik siyasetin ruhuna uygun bir çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Asimilasyona hizmet ediyoruz
Oldenburg delegelerinde Hediya Ana raporların Türkçe okunmasını eleştirerek, “Ana dil için bedel ödüyoruz. Ama anlamadığımız bir dille sorunlarımızı tartışarak bize dayatılan asimilasyon politikalarına hizmet ediyoruz” dedi.

Kadın emeği görülmüyor
Hamburg delegesi Huri Açıkça, kadınların hem ev hem de dışarıda yoğun emek verdiğini belirterek, “Meclislerde de yoğun bir çalışma içindeyiz. Ancak özgünlüğümüz göz ardı edilerek, genel bir meclisin uzantısıymış gibi hareket ediliyor” diyerek kadınların emeğinin görülmediğini belirtti. 
Roda Baran da ek olarak kadın eylemlerinin basında yeterince yer almadığını ve genel meclis çalışmalarına eklendiğini söyledi.

Halkla iletişim kurmalıyız
Kiel’de uzun yılardır Kürt demokratik kurumlarında yer alan Yücel Varto meclislerin halkın sorunlarını yansıtmada yetersiz kaldığını belirterek, “Eskiden sırtımızda çantalarla dervişler gibi ev ev dolaşarak bu mücadeleyi halka anlatıyorduk. Hiçbir zaman kapılar yüzümüze kapanmadı. Şimdi kitle çoğaldı ama bu eylem ve etkinliklere yansımıyor. Halka gideceğimize, halkın bize gelmesini bekliyoruz. İnsanları Whatsapp gruplarından eylemlere davet ediyoruz” diyerek halklar iletişim kurulmasının önemine vurgu yaptı.

Kamplara özel komisyon
Hamburg’dan gelen delege Evin Artos ise Erdoğan rejimi, ekonomik ve siyasi koşulardan dolayı Avrupa’ya gelerek iltica eden insanların sahiplenilmediğini belirterek, “Binlerce insan her şeyden soyutlanmış kamplarda tek başına adeta kaderlerine terke edilmiş. Buda ciddi bir duygusal kırılmaya neden oluyor” diyerek, meclislerde özel bir komisyon kurulması önerisi yaptı.

Yeni ruh ve açılım
Kassel’den kongreye katılan Selahattin Bilin ise, meclislerin halkın sorunlarına güç getiremediği ve irade olamadığını söyleyerek, “Alınan kararlar kağıt üzerinde kalıyor. Eski şeylerle yeniyi yaratmak mümkün değil. Yeni bir ruha ve açılıma gerek var” diyerek, gençlerin ve kadınların meclislerde daha fazla rol alması gerektiğini vurguladı. Tartışmalarda ayrıca inanç kurumlarının yeterince rollerini oynamadığı belirtilerek, çalışmalarda maneviyattan uzaklaştığı belirtildi.

Kritik kararlar alındı
Yürütülen tartışmalardan sonra, “Meclislerde eğitim, spor komisyonlarının kurularak işlevli hale getirilmeli. PYD’ye ait bir dernek kurulmalı. PKK yasağına ilişkin seminerler düzenlenmeli İltica edenlere ilişkin özgün çalışmalar yapılmalı” kararları alındı. FED-DEM içerisinde iki sene boyunca görev alacak olan disiplin, denetleme ve yönetimin seçilmesinin ardından FED-DEM Eşbaşkanlığına yeniden İhsan Altındağ ve Sebahat Ergin seçildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.