Yeni Dünya Büyükelçiliği: Kurdistan

Yurt Dışı Haberleri —

Yeni Dünya Büyükelçiliği: Kurdistan - Lozan

Yeni Dünya Büyükelçiliği: Kurdistan - Lozan

  • KNK üyesi Nilüfer Koç ve Hollandalı sanatçısı Jonas Staal’ın projelendirdiği, Lozan Vidy Tiyatrosu’nun ev sahipliğini yaptığı “Yeni dünya Büyükelçiliği: Kurdistan” etkinliği Lozan’da 23-24 Eylül’de yapılıyor. Etkinlik Kürt sinema filimlerinin gösterimi ile başladı.

ERDOĞAN ZAMUR/LOZAN

Kurdistanlılar ve dostları Lozan antlaşmasına dönük tepkilerini çeşitli eylem etkinliklerle sürdürüyor. Antlaşmanın yıl dönümü olan 24 Temmuz’da Lozanda kitlesel bir miting ve 2 günlük konferans düzenleyen Kurdistanlılar şimdide İsviçre’nin en köklü Tiyatrosu olan Vidy Tiyatrosu (Théâtre Vidy-Lausanne) öncülüğünde, Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Nilüfer Koç ve Hollandalı sanatçı Jonas Staal ortaklığında projelendirilen bir dizi etkinliğe hazırlanıyor. Etkinliğin ana teması “YENİ DÜNYA BÜYÜKELÇİLİĞİ: KURDİSTAN”. Etkinliğe Lozan Belediyesi Mondriaan Vakfı, Progressive International ve Polit-Forum Bern gibi uluslararası kurumlarda destek sunuyor.

Etkinlik Kürt sinemasıyla start aldı
Etkinlik kapsamında Nujiyan Film Kollektifi ve Rojava Film Komünü tarafında organize edilen Kürt Sineması filimlerinin gösterimi ile başladı. 19 - 23 Eylül tarihleri arasında Sevinaz Evdike’nin Berbu, Shero Hinde’nin Yıkılan Şehirlerin Hikayeleri ve Yalnız Ağaçlar, Dersim Zerevan’ın Sara-Hep Mücadeleydi Yaşamın, Marva Arsanios’un 2 bölümlük İdeolojiden Kim Korkar” adlı eserler seyirci ile buluşacak.

Devletsiz demokrasi konuşuldu
Lozan’da yapılan etkinliklere destek veren Polit-Forum Bern etkinlik kapsamında İsviçre’nin başkenti Bern’de bulunan Demokrasi Bar’da bir etkinlik yaptı. KNK Dışilişkiler sözcüsü Nilüfer Koç’un konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte devletsiz demokrasi ve Rojava konuşuldu. Polit-From Bern sorumlusu Stefanie Schüpbach’ın açılış konuşmasıyla başlayan programda Nilüfer Koç Devletsiz Demokrasi ve Rojava Devrimini konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu Demokratik Ulus Paradigmasının ne olduğunu anlattı. Paradigmanın “Demokratik Ulus, Ekolojik ve Ekonomik Toplum ve Özgür Kadın” sacayaklarından oluştuğuna vurgu yaptı. Katılımcıların soruları üzerine Rojava’da kadınların öncülüğünü yaptığı devrimin önemli olduğunu dile getirerek devrimde sorunlar yaşanabileceğini ama inşaa süreçlerinin kolay olmadığını ifade etti.

Devletsiz Demokrasi Panelleri
Etkinlik kapsamında Lozan kent merkezinde temsili Kurdistan Büyükekçiliği açılacak. Hazırlıkların son hızıyla devam ettiği bina tekliğe karşı çoğulculuğu esas alıyor. Binanın girişine  Güneş ve yıldız  simgeleri yerleştirilirken salonun içide oldukça renkli simgelerle donatılmış durumda. Tasarımını KNK Üyesi Kürt Siyasetçi Nilüfer Koç ve Sanatçı Jonas Staal’ın yaptığı proje kapsamında, iki gün boyunca atölye çalışmaları, konserler, yuvarlak masa tartışmaları ve paneller gerçekleştirilecek.

Öcalan’ın paradigmasıyla yeni dünya tartışılacak
23-24 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan program 23 Eylül Cumartesi günü sabah saat 10.00’da KNK üyesi Nilüfer Koç, Amerikalı ekonomist David Adler ve İsviçreli İnsan hakları aktivisti Elisabeth Decrey Warner’in katılımıyla gerçekleşecek olan “Devletsiz Demokrasi” atölye çalışmasıyla başlayacak. Cumartesi gününün ikinci programı ise saat 14.00’de “Vatansız Sömürgecilik” başlığıyla devam edecek. Bu bölümde Güney Kürdistan'daki Jineoloji Akademisnde gazeteci yazar Necibe Qeredaxi, Hindistan’da avukat, politik danışman  Varsha Gandikota ve Fransadan yazar Fatima Ouassak panelist olarak katılacak. Etkinlik akşam saatlerinde müzik dinletisi sona erecek.
24 Eylül Pazar günü  ise sabah saat 10.00 ile 12.00 arasında Atölye çalışması olacak.14.00 ile 16.00 saatleri arasında Doğu Kurdistan Özgür Kadın Kordinasyonu (KJAR) adına Rojin Mûkrîyan, Sahra’da aktivist Ahmedna Abdi M’barek ve Lübnan’dan sanatçı ve araşyırmacı Marwa Arsanios’un katılacağı “Dayanışma Kültürleri” başlık program olacak. Pazar gününün ikinci programı ise Rojava’dan Kongra Star üyesi Rohash Shexo, Bangladeş’ten Tekstil İşçilerin sendikası başkanı Nazma Akter ve İsviçre Ensemble (Sol ittifak) Federal meclis üyesi Stéfanie Prezioso katılacağı “Dünya Demokratik Konfedaralizmi” adlı panel olacak.
Yapılan bütün etkinliklere katılım ücretsiz olacak ancak daha önce internet üzerinden bilen alınması kolaylık sağlayacak. 

Sergi 22 Ekim’e kadar açık
Etkinlik kapsamında sanatçı Jonas Staal’ın 8 Eylül’de Vidy Tiyatrosunda açtığı “Devletsiz Devletler” temalı sergi ise  22 Ekime kadar gezilebilecek. Sergi yeni dünya çalışmaları, alternatif parlemento modelleri ve ulusların kaderini tayin etme  hakkındaki  görüş önerileri olduğu video ve resimler yer alıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.