Batı illeri yeni yıla kutlamalarla girerken, 7.2 ve 5.6'lık depremlerle sarsılan Wan'da ise yurttaşlar sorunlarla yeni yıla girdi. Hükümet yetkililerinin Aralık sonuna kadar tüm depremzedelere konteynır sorunlarının çözüleceğine dair verdiği sözler havada kalırken, çetin kış koşullarında yurttaşlar kendi imkanları ile yaptıkları çadır ve barakalarda yaşamlarını sürdürüyor. Depremin olduğu ilk günden bu yana yardımların koordinesizliği yüzünden mağdur olan yurttaşlar, yeni yılın kendileri için bir anlam taşımadığını belirtiyor.

Çadır yangınları: 5 ölü, 11 yaralı
İki büyük depremin ardından, yeni depremler ve artçı sarsıntıların sürekli devam ettiği Wan'da yurttaşlar, evlerinde kalma umudunu tamamen yitirirken, tüm yurttaşlar çadırlarda kalmaya başladı. Depremden kaçmak isteyen depremzedeler, bu kez yangın ve soğuktan donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Sorunlarına kalıcı çözümler yerine birkaç paket makarna, şeker, kömür ya da giyecek vermekle geçiştiren yetkililer, depremzedelere yanmak veya soğuktan donmak dışında bir seçenek bırakmadı. Depremzedeler, günlerce hatta haftalarca ilgili yerlerde uzayıp giden kuyruklarda sıraya girmelerine rağmen çadır alamadığı için parklarda kamelyaların üzerine ya da birkaç tahta parçasının üzerine branda veya naylonlar atarak kendilerine çadır yapmak zorunda kaldı. Çadır alabilenler de Kızılay'ın yazlık çadırlarında giderek ağırlaşan hava koşullarına uyum sağlaması için çadırın üzerine brandalar atarak soğuğu engellemeye çalıştı. Derme çatma yazlık çadırlarda donmaktan kaçmaya çalışan depremzedeler, bu kez yanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Şu ana kadar 82 çadırın yandığı kentte, 5 çocuk yanarak can verirken, 11 kişi de yaralandı.

Devletin çadırkenti askeri kampa dönüştü
Wan Valiliği tarafından gelen yardımlarla kurulan çadırkentlerde alınan "güvenlik" önlemleri, depremzede kampından ziyade askeri kampları andırdı. Çadır kentlere kurulan çok sayıda mobese kameralarla izlenen depremzedelerin kaldığı çadırkentte, giriş ve çıkışlar askerlerin kontrolü ile yapıldı. Öte yandan depremin yaralarına sarmaya çalışan Wanlılar, ağır kış koşullarına karşı direnmeye devam etti. Wan merkezde 6 çadır kent, Erciş'te de 12 çadır kent bulunurken, 17 bin 261 kişi toplam 2 bin 444 çadırda yaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın "Wan'a konteynır yağıyor" dediği konteynırların nereye yağdığı yada gittiği ortaya çıktı. Binlerce insan kışın zorlu koşulları ile mücadele ederken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde bulunan yüzlerce boş konteynır dikkat çekti. Başbakanlık Acil ve Afet Durum Başkanlığı (AFAD), jandarma, polis ile kamu çalışanları için öncelikli olarak yapıldı iddia edilen konteynırlara ek olarak AFAD için 20 tane özel konteynır kurdu.

Hükümetin çözümü: Taşımalı sistem
Yaşanan deprem felaketi sonucu devlete ait hastane, okul gibi kamu binalarının da aralarında bulunduğu çok sayıda ev ve işyerinin yıkıldığı, bir o kadarının da hasar gördüğü Wan'da, hükümetin afetzedelere yardım eli uzatma noktasında içerisinde düştüğü zafiyet, kentin yeniden inşası noktasında da kendisini göstermeye devam etti. Felaketin yaralarının daha hızlı sarılması noktasında bölgeyi siyasi nedenlerle afet bölgesi ilan etmeye yanaşmayan hükümet, yıkılan kentin yeniden yapılandırılması noktasında da yine çözümü "taşıma sistemi"nde buldu.

DİHA çadırına baskın
Wan'da meydana gelen depremin ardından kullanılamaz hale gelen DİHA Wan bürosunun kullandığı çadıra polisler tarafından baskın yapıldı. Kürt basın kurumlarına yönelik başlatılan operasyonda DİHA İstanbul muhabiri Evrim Kepenek Wan'da bulunduğu çadırda polisler tarafından gözaltına alınarak İstanbul'a götürüldü. Baskın sırasında polisler tarafından kamera ve fotoğraf makinelerinin hafıza kartlarına el konulurken, tüm arşivlere de el konuldu.

2012'yi çadırlarda karşılıyorlar

23 Ekim ile 9 Kasım'da meydana gelen depremden sonra çoğu yurttaşın evleri kullanılmaz hale gelirken, 2011 yılını çadırlarda geçiren depremzedeler, 2012 yılını da çadırlarda geçirecek gibi görünüyor. Yetkililerin duyarsızlığı ve konteynırların ulaştırılmadığı kentte, yurttaşlar şimdilik 2012 yılını çadır ve barakalarda geçirecek.


ARARAT ARAS - DİHA/WAN