Yerel seçimler Avrupa’deki ve İsviçre’deki sürgün Kürtler arasında yerele ilgiyi arttırdı. İnisiyatifler, komiteler kuruldu. Onlarca toplantı, gece, panel düzenlendi. Sürgünde yabancı olarak dışlanmışlık yerele buluştu. Ülke özlemi, öz güven, yerel ve ulusal değerlerini sahiplenme bilinci uyandı. Klasik siyaset tarzından bıkmış kitlelerde, kabul etmeliyiz ki yeni bir heycan dalgası esmeye başladı.
Kürdistan’ın en fazla sürgün veren alanları, Dersim, Halfeti, Karakoçan seçimlerde zaferle çıktı, Elbistan, Pazarcık oylarını arttırdı. Yerel seçimlerde Avrupa'daki kitlelerin oy kullanmadığı da düşünülürse, asıl etkinin oy kullanacakları genel seçimlerde ortaya çıkacağı rahatlıkla söylenebilir.
Bu yazıda esas olarak bazı çalışma alanlarını uzun vadeli sürdürememenin mücadelemize olumsuz yanlarını ele alacağız. Yerel seçimler için son anda kurulan inisiyatiflerin bile bu kadar etkili olabildiği düşünülürse, kalıcı, uzun vadeye yayılan çalışmaların daha etkili sonuçlar alabileceğini farketmemiz gerekiyor.
Türkiye genel seçimlerinin 2015’de olacağı ve hatta AKP’nin olası bir erken seçimi de düşünebileceği hesaplanırsa, seçim çalışmalarının sürekli kılınması için yerel örgütlenmelerin daha da geliştirilmesi, lokal ve ulusal mücadele sorunlarıyla buluşarak etkisini kalıcı kılmasının sayısız yararları olacaktır. Seçimler sonrası alınan sonuçların Avrupa'da hem yerel hem genel anlamda değerlendirecek halk toplantılarının yapılması, yaşanan eksikliklerin gözden geçirilmesi, bu tarz örgütlenmelerin kalıcılaştırılması için perspektifler verilmesi de önem kazanmaktadır. Halk tabanı arasında bu tür çalışmaları dönemsel yaptığımız, her şeyi bir kaç aya sıkıştırdığımız ve dolayısıyla her seferinde yeniden işe başlamamızın artık bıktırıcı bir hal aldığı eleştirilerinde büyük doğruluk payı bulunmaktadır. Seçimler sonrası komite ve inisiyatiflerin adeta görevlerini tamamladıkları duygusuyla hareket etmeleri, ortaya çıkan sonuçları halkla değerlendirmemeleri, halkın bu yönlü eleştirilerinin ne kadar yerinde olduğunu da göstermektedir.
Özetle Yerel seçimlerle başlayan Yerel örgütlenmeler Avrupa'da kitleselleşmenin boyutlarını artırmakla kalmamış, kitlelerin yerelden ulusal sorunları sahiplenmesini, yeniden ayağa kalkışına da vesile olmuştur. Yerelde kendisini, kimliğini, geçmişini, köklerini bulmak isteyen kitleler, doğal olarak bütün bunların toplamı olan özgürlük mücadelesinin önemini ve gerekliliğini yeniden yaşamış ve ulusal mücadeleyi sahiplenmiştir.
Avrupa’dan yerel seçimlere giden yüzlerce insan, bölgelerinde olup bitenleri, devletin halka yönelik siyasal, kültürel baskılarını, oyunlarını buradaki kitlelere taşırarak, mücadelenin ancak kesintisiz sürdürülmesi durumunda, ülkeye dönüşün mümkün olabileceağini göstermişlerdir.
Yıllardır sürgünde örgütlü olan bir halkın, yerel seçimlere hazırlanırken yığınlarca acemilik ve sorunlarla karşılaşması hepimiz açısından büyük bir eksikliktir. Bunların bir an önce aşılması, örgütlenmelerin kalıcı kılınması, bu örgütlenmelerin yerel egoizmin yıkılıp, uluslal perspektiflerle buluşturulması için önemli bir araç olduğunun bilince çıkarılması ve kitleselleşmede önemli bir etken olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Yerel seçim sonuçlarının, kitlelerle paylaşılarak, gerekli sonuçların çıkarılması genel seçimlere yönelik hazırlıklara büyük yararlar sağlayacaktır.