‘Yerinden olma’nın en büyük sorumlusu: İklim krizi
Dünya Haberleri —
- Fırtınalar ve seller, 2020 yılında, yaşanan şiddetli çatışmalardan üç kat daha fazla sayıda insanın yerinden edilmesine neden oldu.
Medyascope’un haberine göre Norveç Mülteci Konseyi İç Göç İzleme Merkezi (IDMC) tarafından yayınlanan ve son on yılın en yüksek yıllık rakamı olarak ölçülen 2020 yılı rakamlarına göre 40 milyondan fazla kişi yerinden edildi. 30 milyon kişi, sel, fırtına ve orman yangınları nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Bu kişilerin 20 milyonu 15 yaşın altındaki çocuklar olarak açıklanırken 2,6 milyonu ise 65 yaşın üzerindeydi.
IDMC’nin raporunda konuyla ilgili şu tespite yer verildi: “Her yıl milyonlarca insan çatışma ve şiddet nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Afetler ve iklim değişikliğinin etkileri, düzenli olarak ikincil yer değiştirmeleri tetikliyor ve insanlarını güvenliğini zayıflatıyor. Böylece dünya çapında yerinden edilmenin ölçeği artıyor.”
Afganistan, Hindistan, Pakistan
Afet kaynaklı ülke içinde yerinden edilmenin en yüksek olduğu ülkelerin başında 1,1 milyon kişi ile Afganistan, 929 bin kişi ile Hindistan ve 806 bin kişi ile Pakistan geliyor.
IDMC Direktörü Alexandra Bilak, insanların birçok faktörden kaynaklı yerlerinden edildiğini belirterek “Bugün yerinden edilme krizleri, iklim ve çevre değişikliği, uzun süreli çatışmalar ve siyasi istikrarsızlık gibi birbirleri ile bağlantılı birçok faktörden kaynaklanıyor. Koronavirüs salgınının daha kırılgan hale getirdiği bir dünyada, sürdürülebilir siyasi irade her zamankinden daha önemli olacak” diye konuştu.