Yeşil Sol'dan iddialı liste

Yeşil Sol Parti

Yeşil Sol Parti

  • Yeşil Sol Parti, olası siyaset yasağı, ittifak bileşenleri, tüm halklar, inançlar ve toplumsal kesimlerin güçlü temsiliyetinin yanı sıra iktidara kaybettirerek, önümüzdeki dönemi de taşıyacak  bir aday listesi sundu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), birçok halk ve inançtan isme aday listesinde yer verdi. Yeşil Sol Parti listesinde Alevilerden Garip Dede Dergahı Vakfı Başkanı Celal Fırat, AABF eski Başkanı Turgut Öker, Êzîdî halkından Azad Barış, Süryanilerden George Aslan, Çerkeslerden Metin Kılıç  aday gösterildi. 

İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, gazeteci yazar Hasan Cemal, akademisyen Onur Hamzaoğlu, sanatçı Kerem Fırtına, Özgül Saki, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, Amed eski Baro Başkanı avukat Mehmet Emin Akta, gazeteci yazar Cengiz Çandar ve akademisyen Sevilay Çelenk Özen aday gösterildi. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Nevroz Uysal ve gazeteci Ayşegül Doğan da aday gösterilenler arasında.

Devam eden bazı HDP'liler

HDP’nin Grup Başkanvekili Saruhan Oluç Antalya, milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu Kocaeli, Sezai Temelli Muş listesinde yer aldı. HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan yine Riha’dan aday gösterildi. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Tuncer Bakırhan Sêrt, Nurten Ertuğrul Êlih, Ali Kenanoğlu Semsûr, Kürt siyasetçi Sırrı Sakık Agirî, HDP MYK Üyesi Samet Mengüç Amed’den aday gösterildi.

Ferit Şenyaşar da aday

Riha’nin Pirsus (Suruç) ilçesinde AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları ve korumaları tarafından uğradığı saldırıda ailesinden üç kişinin katledilen ve 749 gündür Adalet Nöbeti’nde olan Ferit Şenyaşar, Riha’dan aday gösterildi.

Yeşil Sol Parti, HDP’nin önemli isimlerini daha fazla kazanma stratejisine göre Aydın, Bursa, Tekirdağ, Semsûr, Erzirom, Manisa gibi kentlerden aday gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Erzirom’dan, HDP Sözcüsü Ebru Günay Aydın’dan, milletvekili Ali Kenanoğlu Semsûr’dan, Habip Eksik ise Manisa’dan aday gösterildi. 

İttifak bileşenleri

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Emek Partisi’nden (EMEP) adaylar da var. Yeşil Sol Parti’nin bileşenleri ile Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’nda Yeşil Sol Parti listesinden aday gösterilecek isimler de belirlendi. EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve SMF’den Cemil Güngören İstanbul'ndan; TÖP Sözcüler Kurulu üyesi Perihan Koca Mersin'den; EMEP’ten Selma Gürkan Ankara'da, İskender Bayhan İstanbul'dan ve Sevda Karaca Demir ise Dîlok’tan aday gösterildi. Yeşil Sol Parti bileşenleri olan Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nden (ESP) Çiçek Otlu İstanbul’dan; Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi’nden (SYKP) Tülay Hatimoğulları Adana’dan; Devrimci Parti’den Burcugül Çubuk İzmir’den; Sosyalist Dayanışma Platformu’ndan (SODAP) Kezban Konukçu ise İstanbul’dan aday gösterildi. 

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’nda yer alan Kürdistan Kominist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek Wan’dan; İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç da Amed’den aday gösterildi. 

 

*****

AYM bugün toplanıyor

Listeler sunulurken HDP hakkında açılan kapatma davasındaki takvim de işliyor. Anayasa Mahkemesi (AYM) kapatma davasında HDP’nin “sözlü savunmasını” dinlemek üzere bugün toplanıyor, ancak HDP 6 Nisan’da yaptığı açıklamada, seçim yoğunluğunu gerekçe göstererek sözlü savunma yapmayacağını bildirdi. Açıklamada, bunun gerekçesi olarak “siyasi çalışmaların yarattığı yoğunluk” gösterildi. “Serbest ve adil seçimlere müdahale anlamına gelen AYM’nin bu tutumuna karşı partimiz 11 Nisan’da sözlü savunma vermeyecektir” denildi.

Anayasa Mahkemesi, bugün normal bir ceza yargılaması gibi HDP’nin savunma yapmama kararını “susma hakkını” kullanma olarak değerlendirebilecek. Bu durumda dosya, esas hakkındaki raporunu hazırlaması için AYM raportörüne gönderilecek. Mahkeme, bunu yapmayarak HDP’ye savunma yapması için son kez ihtarda bulunup süre de verebilir. Eğer dosya raportöre giderse, yaklaşık bir aylık sürede bu raporun hazırlanması bekleniyor. Bu işlemin ardından hazırlanacak rapor üyelere dağıtılacak. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği bir günde de kapatma davası esastan görüşülecek. Bu görüşme tarihinin seçim öncesinde veya sonrasında olup olmayacağına ise heyet karar verecek.

Kapatma kararı için 15 üyenin 10’unun oyu gerekiyor. Ancak bugüne kadar AYM’de HDP aleyhinde alınan kararlarda 10 kişinin bulunmaması, kapatma kararının kolay çıkmayacağı yorumlarına neden oldu.

451 kişiye yasak isteniyor

843 sayfalık iddianamede, 451 HDP’li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak isteniyor. Yeşil Sol Parti adayları arasında, kapatma davası kapsamında hakkında siyasi yasak istenen en az 17 isim de yer aldı: Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Mehmet Rüştü Tiryaki, Saliha Aydeniz, Ömer Öcalan, Habip Eksik, Berdan Öztürk, Dilşat Canbaz Kaya, Muazzez Orhan ışık, Necdet İpekyüz, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Murat Sarısaç, Saruhan Oluç, Meral Danış Beştaş, Gülüstan Koçyiğit Kılıç, Sırrı Süreyya Önder. Kapatma kararı çıkması durumunda siyasi yasak kararı verilen bu isimlerin partileriyle ilişiği kesiliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.