Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen’in çağrısıyla onbinlerce kişi, “laik, bilimsel anadilde eğitim ve demokratik yaşam” sloganıyla Kadıköy’de buluştu. Zorunlu din derslerini protesto eden Aleviler, 13 Şubat’taki okul boykotu için de çağrı yaptı. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ile Eğitim Sen tarafından düzenlenen ve HDP, HDK, Birleşik Haziran Hareketi gibi siyasi parti ve platformların desteklediği, “Laik Bilimsel Anadilde Eğitim ve Demokratik Yaşam” mitingi dün Kadıköy’de düzenlendi. Mitinge HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, HDK Eşsözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ile EMEP, ÖDP, Halkevleri, sendika genel başkanlarının aralarında bulunduğu onbinlerce kişi katıldı.


Devletin Alevisi olmayacağız

Miting öncesi Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Söğütlüçeşme olmak üzere 2 koldan yürüyüş düzenlendi. Çeşitli çevreler taleplerini pankartlarla dile getirdi. HDP “Yaşasın inançların özgürlüğü, halkların kardeşliği” pankartıyla yer alırken, AKP hükümetinin politikaları, “Devletin Alevisi olmayacağız”,  “Devlet Alevilik tanımı yapamaz”, “Zorunlu din dersleri asimilasyondur”, “Din dil mezhep kimlik dayatmasına hayır!  “Parasız bilimsel anadilde eğitim”, “Dilime inancıma kültürüme karışma” pankartlarıyla protesto edildi. 

Miting Maraş, Sivas, Gazi’de katledilen Alevilerin isimlerinin okunmasıyla başladı. Kobanê‘de şehit düşenler ile Soma ve Ermenek’teki maden cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler miting platformundan anonslarla anıldı. 33 kişinin yakılarak katledildiği Madımak Oteli’nin müze olması talebi miting platformundaki pankartla dile getirildi. 


Fıtratında Muaviyelik var!

Mitingte Alevi örgütlerinin temsilcileri konuşma yaptı. Açılış konuşmasını yapan ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Yüzyıllardır inkar edilen katliamlarla yerinden yurdundan göçertilip oradan oraya savrulan son yıllarda da sistematik asimilasyon politikalarına maruz bırakılan Aleviler özgün kimlikleriyle eşit yurttaşlık ve onurlu bir yaşam için buradalar” dedi. Daha önce zorunlu din dersi varken ilave olarak zorunlu seçmeli 2 dersin daha müfredata eklendiğine dikkat çeken Gümüş, “AKP karanlığı bizi teslim alamayacak. Yezid’e biat etmemiş Hüseyin gibi asla ve asla diz çökmeyeceğiz. Boyun eğmeyeceğiz. Biz, fıtratında Muaviyelik bulunan bir iktidardan özgürlük, demokrasi, adalet gelmeyeceğini biliyoruz” diyerek, birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. 


HDP’ye teşekkür

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, AKP hükümetinin kendi ideolojisine göre bir arka bahçe yaratmak istediğini belirterek, 13 Şubat’ta okullarda yapılacak boykota katılım çağrısında bulundu. 

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, Cemevlerinin yasal olması gerektiğini belirtirken, Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut, “Mevcut hükümet, Alevilerin inancının kendine göre dizayn etmeye çalışıyor” dedi. Akbulut, cemevlerine ibadethane statüsü tanıyan HDP’li belediyelere teşekkür etti. Akbulut, “Demokrasi için özgürlük için eşit yurttaşlık için buradayız” diye konuştu.

Gezi direnişinde katledilen Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da “Birbirimize sahip çıkalım ki şaha çıkalım, parçalanmayalım” diye konuştu. 


Zorunlu din dersi zulümdür

Mitingi düzenleyen örgütler adına basın açıklamasını ABF Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün okudu. Toplumu tekçi bir zihniyetle yönetmek isteyen iktidara karşı mücadelelerinin süreceğini söyleyen Düzgün, “Dinde zorlama yoktur diyenler, öğrencilere baskı yapıyor. Zorunlu din dersi zulümdür, işkencedir. Bütün inanç ve kimlikler tanınana kadar mücadelemiz sürecektir” dedi. 

Düzgün, “Ayrıcalık değil, ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz. İnsanların dili, rengi ne olursa olsun, eşit yurttaşlık hakkı talep ediyoruz. Bunu hep birlikte başaracağız” diyerek sözlerini bitirdi. 

PSAKD Genel Başkanı Müslüm Doğan ise ülkede herkesi asimile eden Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını istedi. Konuşmalar ardından miting çok sayıda sanatçının sahne alması ve 13 Şubat’ta yapılacak okul boykotuna çağrıyla sona erdi. 


 İSTANBUL