Yıllık enflasyon yüzde 12

.

.

  • İktidarın kontrolündeki TÜİK'e göre Kasım’da aylık enflasyon yüzde 3,28, yıllık enflasyon yüzde 61,98 oldu. ENAG ise aylık yüzde 5,58, yıllık enflasyonu yüzde 129,27 olarak tespit etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım’daki enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE'deki (2003=100) değişim Kasım 2023’te bir önceki aya göre yüzde 3,28; bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 60,09; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak gerçekleşti. Böylece Ekim’de yüzde 61,36 olan yıllık tüketici enflasyonu, Kasım’da ivmelenerek önceki aya göre hızlanmış oldu. Gıda enflasyonu, aylık bazda yüzde 2,78; yıllık bazda yüzde 67,16 oldu.

Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu ise aylık yüzde 5,58; yıllık enflasyonu yüzde 129,27 oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’un Kasım enflasyonunu aylık yüzde 3,79; yıllık yüzde 73,89 olarak açıklamıştı.

TÜRK-İŞ’e göre Ağustos’ta gıda enflasyonu aylık yüzde 2,49; yıllık yüzde 80,12 olmuştu.

Dar gelirlinin gıda enflasyonu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) ise TÜİK’in açıkladığının halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran olduğunu belirterek, TÜİK'in Haziran 2022'de madde sepeti fiyat listesini açıklamaktan vazgeçmesi üzerine DİSK'in TÜİK'e karşı açtığı davaya rağmen madde sepeti verilerinin hala yayımlanmadığı anımsatıldı. 

DİSK-AR'ın verilerine göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 67 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 82,5 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 76,6 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 87,8 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 105,5 olarak gerçekleşti. En yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 48,9 oranında kaldı. Açıklamada, "Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor" denildi. ANKARA

 

*****

123 bin kişinin doğalgazı, 

69 bin kişinin elektriği kesildi

Yılın ilk 6 ayında borcunu ödemeyen 122 bin 987 abonenin doğalgazı, 69 bin 278 abonenin elektriği kesildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2023’ün ilk 6 ayında 122 bin doğalgaz abonesinin borcundan dolayı doğalgazının kesildiğini açıkladı. Bakan Bayraktar, aynı dönem içerisinde, borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısının ise 69 bin 278 olduğunu belirtti.

 

*****

Jandarma işçilere saldırdı

İş bırakma eylemlerini sürdüren Özak işçileri, Jandarma saldırısına maruz kaldı; 2 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Riha’da çalıştıkları fabrikada karşılaştıkları baskı, tehdit ve işten çıkarmalara karşı iş bırakma eylemi başlatan Özak Tekstil işçileri, eylemlerinin 8. gününde jandarma saldırısına maruz kaldı. Sabah erken saatlerde eylemlerini sürdürdükleri 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) fabrika binası önüne gitmek isteyen işçiler Jandarma engeliyle karşılaştı. İşçiler arasında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar da yer aldı. 

Fabrikanın bulunduğu sokağın girişine barikat kurun Jandarmalar, direnişteki işçilerin geçişine izin vermedi. İşçiler, bu durumu, attıkları slogan ve alkışlarla protesto etti. Bu esnada işçilere saldıran Jandarma, İsmail Sevinç isimli işçi ile Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (Birtek-Sen) Temsilcisi Deniz Kar'ı darp ederek gözaltına aldı. URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.